Bisarr Fredsplan Enligt Kassipivi

2024-06-26
Nämen så passande upplagt för den som vill ha fred...
Eller vad är annars det strategiska syftet...

https://www.svd.se/a/636GPo/paasikivi-sagar-trump-radgivarnas-plan-for-fred-i-ukraina
"En Trump-vänlig tankesmedja lägger fram en fredsplan för kriget i Ukraina – ett inrikes­politiskt utspel som får stora utrikes­politiska konsekvenser, enligt Joakim Paasikivi. ”Det kan leda till osäkerhet inom Nato.”
”Kriget i Ukraina är en tragedi som varit möjlig att undvika och som var ett resultat av Bidens inkompetens som världsledare och hans kaotiska utrikespolicy.”
Så inleds rapporten som lagts fram för republikanernas presidentkandidat Donald Trump.
Trump har lovat fred i Ukraina om han blir vald i USA:s stundande presidentval. Fredsplanen som nu presenterats för honom är författad av Keith Kellogg och Fred Fleitz, båda rådgivare till Trump under hans period i Vita huset. Planen är framtagen för den Trump-vänliga tankesmedjan America First Policy Institute.
Om planen skulle bli verklighet skulle den lägga om USA:s hittills förda linje i Rysslands anfallskrig.
Enligt författarna ska Ukraina och Ryssland sluta fred vid förhandlings­bordet. Ukraina ska delta i freds­förhandlingarna under hot om indraget amerikanskt stöd, och Ryssland ska göra detsamma under hot om att Ukraina annars får tillräckligt med militärt stöd för att vinna över Ryssland på slagfältet.
Planen är inte okontroversiell. Inom Trumps parti, Republikanerna, och hos europeiska allierade hade den mött motstånd, enligt Reuters.
– Det är bisarrt. Det är inte en plan, utan det här är en del i valkampanjen för att få Trump vald till president, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan.
Trump har reagerat positivt
Han menar att dokumentet är väldigt abstrakt.
– Problemet är just att det är så mycket ovid­kommande retorik i det här dokumentet att det är svårt att urskilja detaljerna.
Det som går att urskilja spelar Ryssland i händerna, enligt Paasikivi. Bland annat att frontlinjerna fryses så som de ser ut nu, efter att Ryssland invaderat Ukrainas territorium.
– Det är väldigt svårt att tänka sig att det skulle vara acceptabelt vare sig för Ukraina, eller för majoriteten av Europa, säger Paasikivi.
Planen har presenterats för Trump som reagerat positivt, enligt vad medförfattaren Fleitz uppgivit för nyhetsbyrån Reuters. Fleitz understryker dock att han inte menar att ex-presidenten hållit med om allt i planen. Trumps eget team har uppgivit för Reuters att enbart deras eller Trumps egna uttalanden ska ses som officiella.
Det är viktigt i sammanhanget, säger Joakim Paasikivi.
– Det här kan ses som en provballong. Om den inte får luft, det vill säga om den inte får stöd, eller leder till debatt och inte godtas inom det republikanska partiet, så är det ju bara de här två författarnas fel. Men om den flyger så kan den konkretiseras och tydligare användas av partiet.
Jan Hallenberg, associerad seniorforskare vid Utrikes­politiska institutet, delar den bilden.
– Trump kan på så sätt både äta kakan och ha den kvar. Man kan både säga att det inte är en offentlig plan, ”jag fick inte stå för det”, men samtidigt kan den som vill peka på att det finns planer som Trump kan använda sig av, säger han.
Förslaget kan få konsekvenser
Men han tycker att det här dokumentet är mer konkret än Trump-sidans tidigare kommunikation i ämnet. Däremot är fredsplanen skriven utifrån två osanna premisser vilken gör freden svår att verkliggöra, menar han.
– Den ena förutsättningen är att Donald Trump, the orange Jesus, är den främste ledaren sedan Julius Caesar, ungefär. Och den andra förutsättningen är att Joe Biden är den sämsta ledaren sedan Julius Caesar.
Jan Hallenberg fortsätter.
– Båda de förutsättningarna är ju uppenbarligen felaktiga. Det refereras massor till premissen att det ska vara en insiktsfull och besluts­kraftig ledare som leder det här. Så, det är väldigt orealistiskt.
Den andra felaktiga premissen är Rysslands Vladimir Putin. Hallenberg menar att fredsplanen förutsätter att man kan föra rationella förhandlingar med Putin och sedan lita på att han håller det han lovat.
– Putin förhandlar eller förhandlar inte, och sen, efter ett antal månader så går han tillbaka till att kriga.
Även om förslaget till fredsplan kan vara svår att genomföra kan den få konsekvenser, anser Joakim Paasikivi.
Hur påverkar den här typen av kommunikation läget i Ukraina?
– Det ökar osäkerheten inför 2025. Därför att nu måste man ju förhålla sig till möjligheten att det här skulle kunna bli amerikansk policy, säger Joakim Paasikivi.
Ukraina kräver rättvis fred
Han anser att det skapar en utrikes- och säkerhetspolitisk osäkerhet. Inte bara i Ukraina, utan också i förhållandet mellan EU och USA och mellan de icke-amerikanska Natoländerna och USA.
– Nato är rätt tandlöst utan USA. Det här är ett inrikespolitiskt amerikansk utspel som får rätt stora utrikespolitiska konsekvenser. Inte minst ger det Ryssland ökat mod och vatten på sin kran.
Kreml har uppgett för Reuters att Ryssland är öppet för fredssamtal – men att en lösning måste ”ta hänsyn till verkligheten på marken”.
Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president, påpekade för Reuters att Ryssland brutit mot internationell rätt i och med sin invasion av Ukrainskt territorium.
– Vi ser vad Putin planerar – det är fullkomligt löjligt, sa Mykhailo Podolyak till nyhetsbyrån.
Han la till att freden måste vara rättvis och enlig med internationell rätt.
Bidenadministrationen har uppgett för nyhetsbyrån att de inte kommer att tvinga Ukraina till förhandlingsbordet."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram