Amerikanskt Säkerhetsavtal Med Ukraina

2024-06-14
Nämen,....det är väl aldrig så att en amerikansk förvaltningsassistans ka komma att införas efter förebild....

https://www.svd.se/a/Xj6m7B/usa-skriver-under-sakerhetsavtal-med-ukraina
"USA försäkrar genom ett tioårigt säkerhetsavtal att man ska bistå Ukraina med militär assistans. ”Det ska ses som en avskräckning i väntan på Natomedlemskap,” säger Jan Hallenberg, expert på amerikansk säkerhetspolitik.
Avtalet ska undertecknas vid dagens G7-möte i Italien, där förhandlare även enats om att Ukraina ska få tillgång till 50 miljarder dollar av frysta ryska tillgångar.
Det var Vita husets nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan som släppte nyheten om att presidenterna Joe Biden och Volodymyr Zelenskyj var på väg att sätta bläck på papper.
Avtalet handlar om att USA ska bistå med konsultation på högsta nivå inom 24 timmar om Ukraina på nytt attackeras i framtiden och det lovar att presidenten ska jobba med kongressen för att implementera säkerhetsåtgärderna.
Industriell försvarsproduktion
USA kommer också fortsätta att träna den ukrainska militären, fördjupa samarbeten i industriell försvarsproduktion och dela med sig av en större mängd underrättelser än vad fallet är i dag.
Och stärka Ukrainas avskräckande kraft på lång sikt – i luften, till sjöss och inom cyberverksamhet.
– Det handlar om att flytta planeringen från dagens slagfält till att tänka i ett mycket bredare perspektiv av försvar. Det här avtalet är inte slutet på historien, säger Eric Ciaramella, tidigare rådgivare i Vita huset till Washington Post.
Pakten innehåller inget åtagande om att Pentagon ska skicka trupper till Ukraina om man attackeras och det finns inte heller någon summa dollar som mäter stödet i pengar angivet i överenskommelsen.
– Det ska ses som en avskräckning i väntan på Natomedlemskap om ryssarna kan tänka sig att attackera igen, säger Jan Hallenberg, associerad seniorforskare vid UI, Utrikespolitiska Institutet.
Avtal med 15-tal länder
Han konstaterar att Ukraina slutit liknande bilaterala avtal med ett 15-tal länder på sistone. Bland andra Sverige.
– Det speglar olika aspekter och behov som ett svagare land kan ha. Är man jämbördiga utgör det mer en komplettering. I Sveriges fall rör det sig inte om industriell assistans utan mer att underlätta för amerikanska förband att komma hit om vi skulle bli attackerade. Framförallt flygstridsledande funktioner, säger Jan Hallenberg.
Om dessa planer genomförs kan det komma att leda till en konstitutionell kris,
Det har redan seglat upp farhågor om vad som händer med avtalet mellan USA och Ukraina om Donald Trump vinner presidentvalet i höst.
Vad kan då ske?
– Han kan sluta implementera avtalet. Republikanerna har redovisat en helt annan inställning angående stödet till Ukraina än Demokraterna. Det har nämnts olika former nerdragningar, säger Jan Hallenberg.
Trump har redan på sin kampanjsida meddelat att han vill upphäva delar av lagen från 1974 som begränsar presidentens auktoritet i budgetfrågor, rycka bort kongressens makt och därmed ta större kontroll över federala utgifter än någon annan tidigare amerikansk president genom historien gjort.
Han vill att presidentämbetet i framtiden ska ges ett större godtycke och mandat att låta program upphöra, även om lagstiftare bestämt dem. Trump har meddelat att kommer att föra ambitionen vidare till Högsta domstolen.
– Trump tycks planera för ”Impoundment”, som om det går igenom har goda möjligheter att avlöva kongressens förmåga. Om dessa planer genomförs kan det komma att leda till en konstitutionell kris, tillägger Jan Hallenberg."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram