Misstänkt Kontantsmugglingsdöljande Riksbank

2024-06-14

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/riksbanken-morkade-uppgift-om-misstankt-smuggling-av-kontanter
UPPDRAG GRANSKNING · Riksbanken har förnekat kännedom om hur mycket kontanter som förs över gränserna varje år. Men Uppdrag granskning kan avslöja att myndigheten varit medveten om siffrorna sen nästan ett år tillbaka. Enligt uppgift till SVT handlar det om runt 10 miljarder kronor årligen – en summa som till stor del kan misstänkas vara smuggelpengar.
Under Uppdrag gransknings kartläggning av hur organiserad brottslighet tvättar kontanter fick Riksbankens kontantchef Mattias Rostedt frågan om hur mycket som smugglas över svenska gränser varje år. Han svarade då att han inte visste.
Samma svar gav han när det gäller hur mycket svenska pengar som köps tillbaka från utlandet – så kallad repatriering, som tydligt indikerar hur stor den misstänkta kontantsmugglingen kan vara.
Efter intervjun förtydligade Mattias Rostedt i mejl:
”Riksbanken har inte uppdraget att följa eller övervaka valutaväxling eller repatriering, därmed vet inte Riksbanken storleken på det värde som repatrieras tillbaka till Sverige.”
Fick information
Men Uppdrag granskning kan avslöja att Riksbanken redan i juni 2023 ställde frågor till företaget Loomis – som tar emot och räknar alla svenska sedlar som köps tillbaka till Sverige. Loomis informerade då Riksbanken om hur mycket kontanter som återförs.
Konfronterad med uppgiften bekräftar Mattias Rogstedt att han och Riksbanken blivit informerade av bland annat Loomis:
”Vi fick också information om de belopp som repatrieringen omfattat.”
Han vill inte svara på varför han tidigare hävdat motsatsen.
Agerar annorlunda
Uppdrag granskning har kunnat visa hur bristande lagstiftning och dålig samordning mellan myndigheter utnyttjas av organiserad brottslighet för att smuggla kontanter.
I Norge har myndigheterna satsat på att slå mot den misstänkta smugglingen, som enligt en färsk studie tidigare legat på liknande nivå som i Sverige. Även Danmark har valt en annan väg – och satsningarna har haft effekt.
Efter att myndigheterna kartlagt kontantflödet och öppet redovisat siffrorna, köper inte längre danska och norska banker tillbaka valuta från utlandet som tidigare – på grund av risk för penningtvätt. Det har försvårat för kriminella att hitta bli av med valutan i utlandet.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram