Ny Stockholmsk Gängvåldsstoppningstaktik..

2024-04-17
Filmen med Leo följs av detta och om det inte var tydligt tidigare, så kan ingen missa det nu, att samhället bara kan utvecklas om individen utvecklas. Vilket uppenbarligen inte är lika intressant att verka för...

https://www.svd.se/a/yE1lmg/metoden-backa-barnet-ska-stoppa-gangvaldet-i-stockholm
"Barn som skjuter och säljer knark har på många håll blivit vardag. Sveriges lokalpolitiker söker desperat nya vägar för att stoppa rekryteringen till gängen. Nu står Stockholm står inför ett viktigt val.
Det blir allt vanligare att de som som döms för mord och mordförsök i de svenska gänguppgörelserna är barn. Påfallande ofta kända av skola eller socialtjänst i sina hemorter – utan att myndigheterna kunnat samarbeta.
– Socialtjänst, skola och polis ska kunna sitta vid samma bord utan att hindras av sekretess, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall (M).
Och just den här dagen gör de det.
Sitter vid samma bord alltså. Platsen är Bodalskolans matsal i Lidingö. Runt ministern sitter representanter för skola, polis, socialtjänst och Moderaternas lokala partiföreträdare.
Det är torsdag. Samma dag som nyheten om mordet på pappan Mikael i Skärholmen gått ut. Tidningarna fylls av rubriker om gängvåld som kryper allt längre ner i åldrarna.
Modellen Backa barnet
Ämnet för dagen är en arbetsmetod som heter Backa barnet. Den har använts i Lidingö sedan förra året och går bland annat ut på att tidigt upptäcka barn som riskerar att dras in i kriminalitet eller andra sociala problem.
Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande i Lidingö (M), ser flera fördelar med modellen.
K Vi kan som kommun inte dela information mellan förskola och skola i vissa fall. Det är ett reellt problem. Man kommer runt sekretesshindren till viss del med den metod vi nu valt att använda i Lidingö. Men inte alla. Metoden löser därför inte hela grundproblemet, säger han.
Att olika myndigheter inte kan dela information är ett problem för alla svenska kommuner och regioner som hittills visat intresse för Backa barnet-modellen.
Den baseras på den internationellt uppmärksammade Skottlandsmodellen, som samordnar sociala insatser riktade till barn och unga mycket tidigt.
Lidingö är en av tre kommuner i landet som infört Backa barnet, tillsammans med Ystad och Degerfors. Ytterligare fem kommuner är på gång i Dalsland.
Moderaterna i Stockholms stad, där man sitter i opposition, vill se samma modell även i huvudstaden. I ett första skede vill man att det införs en pilotmodell av Backa barnet innan april är över, säger Andréa Hedin i M:s fullmäktigegrupp.
– Det handlar om att bygga fungerande social skyddsnät runt varje barn, även i fall där det inte finns stöd från den egna familjen. Kan vi sedan få ett mer likriktad arbetsmodell i många eller alla kommuner underlättas det arbetet överallt, säger hon.
Camilla Waltersson Grönwall (M) besökte Lidingö i torsdags för att lära sig mer om Backa barnet.
C
Kontroller redan som nyfödd
Från början var inte Backa barnet en metod för att bromsa rekrytering till kriminalitet. Den togs fram i Region Skåne för att upptäcka en bredare kategori av barn och familjer i behov av stöd, långt innan barnen har en chans att komma i kontakt med kriminalitet.
Metoden lyfts ändå fram som ett exempel på brottsförebyggande arbete av Socialstyrelsen och polisen rekommenderar den.
– Den har hittills bara implementerats fullt ut i ystad men vår uppfattning är att den fungerar bra, säger Ulrika Kvarström på Nationella operativa avdelningen Noa.
Det är vad Stockholmsmoderaterna tagit fasta på.
– Vi ser, precis som många andra kommuner, alarmerande siffror med alltfler orosanmälningar och allt fler omhändertaganden, säger Andréa Hedin.
De första stegen i modellen tas redan på barnavårdscentralen, där en barnmorska och en barnsköterska utses till kontakt för varje nyfödd.
Lätt förenklat ska de första kontakterna inte bara kontrollera att barnet följer sin längd- och viktkurva – eller klarar de motoriska proven – utan även notera avvikelser som tyder på att det finns andra problem i familjen.
När barnet når för- och grundskola övertas samma ansvar av rektorer och lärare. Alla varningssignaler ska noteras och, vid behov, lyftas till ett barnteam där polis, skola, socialtjänst och andra kommunala instanser är representerade.
På så sätt kringgår barnteamen delar av sekretessen som försvårar informationsutbytet mellan myndigheter. Liknande modeller har prövats i flera svenska kommuner förut, på lokalt initiativ.
Politiker tveksamma
Och att låsa sig vid en och samma arbetsmodell över hela landet kan vara precis lika kontroproduktivt som dagens system, varnar Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.
– Kommunernas behov ser väldigt olika ut i olika delar av landet. De är inte ens lika när man jämför olika delar av Stockholm. Vi har till exempel helt andra behov i ytterstaden än i innerstaden, säger han.
Stockholms S-, MP- och V-styre har bett socialförvaltningen utreda hur kommunen kan skapa tryggare uppväxtvillkor för alla barn. Där ingår att undersöka vilka delar av Skottlandsmodellen som kan fungera.
Förvaltningen ska rapportera under hösten och först därefter kan det hela mynna ut i ett färdigt förslag, enligt Ojanne. Därför är den politiska majoriteten tveksam till att låsa sig vid en arbetsmetodik redan nu – som Moderaterna vill.
Men styret i Stockholm är i grunden positiva till Backa barnet, säger Alexander Ojanne.
– Det ligger helt i linje med vad vi skulle vilja göra i Stockholm.
Segeringen kan inte styra vilka arbetsmetoder kommunerna väljer, eftersom det råder kommunalt självstyre. Men som minister hoppas Camilla Waltersson Grönwall (M) att alla kommuner i slutänden väljer ett arbetssätt som fungerar över kommungränserna.
– Om vi får flera hundra modeller som tillämpas på olika sätt runt om i landet kan de börja motverka sitt syfte även om tanken var välmenande, säger hon.
Det är inte bara viktigt att upptäcka barn i riskgrupper tidigt för att motverka att barn och ungdomar dras in i kriminalitet. Det man upptäckt måste också kunna användas i det dagliga arbetet.
– Ta den stora mängden orosanmälningar som redan görs runt om i landet. I dag är de inte sökbara i alla kommuner. De blir ofta liggande i så kallade slaskpärmar, säger Camilla Waltersson Grönwall.
Hon fortsätter:
– I en stor svensk kommun upptar orosanmälningarna flera hyllmetrar. Handlar det sedan om ett barn som flyttar mellan två olika kommuner blir det ännu svårare att följa ett ärende över tid. Pärmarna följer inte med."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram