EU-Valet & Svensk Toppfråga

2024-04-17
Föga smickrande att kallas för svensk med andra ord..

https://www.svd.se/a/gwa42B/miljon-i-topp-infor-valet-men-bara-i-sverige
"Över 25 000 européer har fått säga sitt i den senaste så kallade Eurobarometermätningen – den sista inför EU-valet den 6-9 juni. Och av svaren att döma så är intresset större än på mycket länge.
– Det sägs alltid att varje val är viktigare än det tidigare. Men det här gången är valet inte bara viktigt utan avgörande, anser EU-parlamentets chefstalesman Jaume Duch på en pressbriefing i Bryssel.
I 24 av 27 EU-länder är det fler i år än vid samma tillfälle inför valet 2019 som säger att de kommer att rösta. Uppgången är också rejäl – tio procentenheter eller mer i 16 av länderna – vilket tyder på det högsta valdeltagandet på åtminstone 30 år, om inte ännu längre.
Mycket av det ökade intresset förklaras med ett allt bistrare läge i världen, efter coronapandemin och med kriget i Ukraina. Det har fått säkerhet och försvar att bli en allt viktigare valfråga för många, särskilt i länderna i öst och norr. Totalt sett hamnar ändå kampen mot fattigdom och social utslagning i topp som viktigaste valfråga när alla EU-länder räknas in.
Sverige sticker ut som enda land i mätningen där klimatförändringarna ses som den viktigaste valfrågan. Här är dock svenskarna i samklang med de unga väljarna, som också sätter klimatet i topp. Sverige är också unikt med att sätta klimatet som den fråga som man vill att EU fokuserar på för att stärka sin ställning globalt.
Ett annat land som sticker ut är bjässen Frankrike, som hamnar i botten av flera tabeller när det gäller de tillfrågades syn på sina levnadsförhållanden, optimism inför framtiden och bilden av EU."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram