Demokratihotande Trump I DN

2024-03-03
Ja nu steppar vi upp för nu börjar en ny vecka och vet ni vad....

https://www.dn.se/varlden/har-ar-trumps-plan-efter-valet-2024-hotar-demokratin/
"Donald Trump varvar upp för en ny mandatperiod i Vita huset. Den här gången kommer han förberedd, med en detaljerad agenda, ”Project 2025”.
Utrensningar av statsanställda, jakt på politiska motståndare – presidenten kommer att utöva sin makt på ett ”radikalt” sätt som för tankarna till auktoritära ledare som Putin, Erdogan, Modi och Orbán.
– Jag tror inte att den amerikanska demokratin överlever en andra Trump-period, säger demokratiforskaren Staffan I Lindberg.
Förra gången var Donald Trump en gröngöling i Vita huset. Han kunde inte systemet och hade inte verktygen för att driva igenom alla sina idéer. Det fanns också personer omkring honom som bromsade.
I dag är läget helt annorlunda.
De första 180 dagarna år 2025, efter en eventuell valvinst som USA:s president i november 2024, är redan planerade.
Det är den konservativa tankesmedjan ”The Heritage Foundation” som satt samman handlingsplanen ”Project 2025” med nyckelpersoner, strategier och granskningar av kryphål i lagar, för att ta ett helt nytt grepp om den exekutiva makten i USA.
Personaldatabaser sätts samman, med lojala trumpister som ska ersätta det som Donald Trump kallar ”the deep state”, konspirationsteorin om ett hemligt nätverk av statsanställda och företagsledare som undergräver presidentens makt.
Att Trump har auktoritära ambitioner är ingen direkt hemlighet, han har själv halvskojat om att han ska bli en diktator, ”men bara första dagen”, ”Vi ska stänga gränsen och borra, borra, borra, sedan ska jag inte vara någon diktator” sade han på sedvanligt manér i en intervju i december.
Det som gör att larmklockorna ringer hos statsvetare är i stället att Trump också sagt att han tänker ge sig på politiska motståndare. För detta ska han använda justitiedepartementet och den federala polisen, FBI, efter att myndigheterna först rensats ut och besatts med lojala medarbetare.
Detta var något han också flaggade för i den förra valkampanjen, när han fick sina väljare att skandera ”Lock her up!” om Hillary Clinton, men inte lyckades driva igenom under mandatperioden.
– Förlängningen av detta är inte svår att se, att använda rättssystemet mot politiska motståndare och alla som sticker upp, journalister, akademiker och andra som vågar säga något. Det är klassiskt auktoritärt manér, att ta kontroll över statsapparaten och använda den för egna syften, säger Staffan I Lindberg, professor i statsvetenskap och demokratiforskare vid Göteborgs universitet.
Enligt Staffan I Lindberg rasade USA i demokrati-index redan under Trumps förra mandatperiod, och han befarar att den amerikanska demokratin inte skulle överleva en ny sådan.
– Det är så mycket i det amerikanska systemet som bygger på överenskommelser. Ta till exempel antalet domare i den amerikanska högsta domstolen, det finns inget som hindrar att Trump dag ett på jobbet tillsätter tio nya domare, som är lojala mot honom, säger han.
Att domstolarna och domarna skulle stå emot när Trump beordrar processer mot oppositionen är inte alls säkert, menar Staffan I Lindberg. Dels tillsätter presidenten en stor mängd domare och åklagare på federal nivå, som på samma sätt skulle väljas utifrån lojalitet mot Trump.
– Representanthuset kan ju dessutom enkelt stifta nya passande lagar, om Trump tar majoriteten där.
Staffan I Lindberg pekar också på att den amerikanska rättvisan inte visat sig vara så rättssäker, med till exempel diskriminering av minoriteter.
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, menar att en del domstolar har visat motståndskraft mot Trumps agerande.
Blanck beskriver Trump som en affärsman som länge anlitat advokater och använt stämningar för att skrämmas och driva igenom sina affärer, och som fortsätter med detta som president.
Det är därför Trump tänker att domare och åklagare, som han tillsätter, ska lyda honom.
– Vi vet att domare som tillsatts tidigare av presidenter som velat styra dem, har visat sig vara mer självständiga än vad presidenterna hoppats. De vet att de sitter på livstid, och ser bortom en specifik presidentperiod. Chefsdomaren John Roberts reagerade för några år sedan på Trumps prat om ”Obamadomare” och ”Trumpdomare”, i en ovanligt stark markering, och sade att det finns bara ”domare”. Å andra sidan finns en oro över att den juridiska självständigheten håller på att undermineras. Inte minst Högsta domstolens roll i de aktuella målen mot Trump blir intressant att följa.
Trump kan utse justitieminister och biträdande justitieminister som han hoppas ska följa hans order.
– Alla gör inte det. Vi såg ett illustrativt exempel där en justitieminister (William Barr) avgick under Trumps försök att få valresultatet ändrat, säger Dag Blanck.
Men en ny period med Trump skulle innebära en politisering av myndigheterna och statsapparaten, eftersom de statsanställda kommer att bytas ut.
Hotet mot demokratin kan också ligga på ett annat plan, något som är omöjligt att skydda genom lagstiftning. Det är svårt att stoppa den som bryter mot oskrivna regler och normer, och använder sig av lögnen som verktyg.
På det sättet har Trump förändrat vad politik är i USA.
– Tidigare skulle det ha varit otänkbart att ha en presidentkandidat som är åtalad. Första gången som Trump åkte till rättegången var det en stor nyhet som följdes live. I dag är det vardagsmat. När han blev ertappad i skandalen med ”grab them by the pussy” i valrörelsen 2016 hade Republikanerna panik och undrade vem de skulle ersätta honom med i valet. Men han överlevde det. Det blev en ögonöppnare för mig, säger Dag Blanck.
Det har blivit en normalisering av den typen beteenden och händelser, som accepteras numera, säger han.
Åsa Wikforss, professor i filosofi vid Stockholms universitet, och författare till böckerna ”Alternativa fakta – om kunskapen och dess fiender” och ”Därför demokrati – om kunskapen och folkstyret’ (med Mårten Wikforss), är inne på samma spår.
– Det finns outtalade normer i en demokrati. En president som blivit påkommen med en lögn har tidigare backat och sagt ”hoppsan det blev fel”. Den normen har Trump bara upplöst, liksom många andra, hur man förhåller sig till myndigheter till exempel. Att fängsla politiska motståndare, som han pratade om när det gällde Hillary Clinton, det var ett otroligt normbrott som han kom undan med. Det är sådant som diktaturer håller på med, säger hon.
Trumps narrativ, som hans anhängare hejar på – vare sig de tror på det eller inte – är att han är ett slags martyr, som lider för deras skull, och att ”systemet” och rättssamhället är emot honom.
– Ju flera rättsliga problem han får, desto bättre passar det in i den berättelsen, säger Åsa Wikforss.
För en del av hans följare är han en Jesuslik figur, som Gud har sänt.
Trump fortsätter att hävda – trots att alla fakta talar emot – att valet 2020 var riggat av Demokraterna, och att han blev bestulen på segern.
Det följer en logik som historikern Timothy Snyder härleder till Hitlers propagandastrategier om ”die große Lüge”, den stora lögnen. Är en lögn tillräckligt stor så kommer folk att tro på den.
”Är en lögn tillräckligt stor så kommer folk att tro på den”
– Bara det faktum att någon säger det, gör att det måste vara sant, för ingen skulle väl kunna ljuga om något så oerhört? Det är den psykologiska reaktionen. Att valet var riggat av Demokraterna var en sådan jättelögn, som folk tror på trots alla bevis på motsatsen.
Åsa Wikforss forskar om kunskapsmotståndets mekanismer, hur man slår ifrån sig fakta och evidens som talar emot det man vill tro. En del i detta är polariseringen i USA, där det blivit viktigare vem som säger något än vad som sägs, och där den som inte håller fast vid lögnen riskerar att mista sin gemenskap och grupptillhörighet.
Flera undersökningar som gjorts visar att 60-70 procent av republikanska väljare fortfarande står bakom påståendet att valet blev stulet. Hur många som tror det på allvar går inte att säga, men det är många, enligt Åsa Wikforss.
Fakta.Polariseringen i USA
● 2/3 av republikanerna tror att Joe Biden vann på grund av valfusk.
● 47 procent av amerikanerna ser Kapitolium-händelsen som ett uppror, 43 procent menar att det inte är det.
● Allt färre republikaner beskriver Kapitolium-händelsen i negativa termer. Bara 15 procent anser att det rörde sig om ett uppror 2023, mot 33 procent för två år sedan. 51 procent av republikanerna ser den som en legitim protest.
● Bara 4/10 tycker att det amerikanska demokratiska systemet är i grunden sunt, 3/10 att det inte är det alls.
● 81 procent av amerikanerna upplever att man är ett djupt oenigt folk. Fakta: Monmouth University
Enligt Staffan I Lindberg kan inte demokratin överleva om politikerna ljuger och blir trodda.
– Om valen inte handlar om vad politikerna gjort och om att utkräva ansvar, om de kan ljuga och bli trodda och det inte spelar någon roll vad de gör, då blir det meningslöst att gå och rösta. När lögner och halvlögner blir det som förhärskar, då upphör demokratin att fungera, säger han.
Exempel på sådana lögner som folk tror på är att Trump var mycket bättre på att skapa jobb, och att ekonomin nu är jättedålig och var mycket bättre under Trump.
– Det är en sådan saga som han går runt och hittar på, och fakta säger helt annorlunda.
Desinformationen används systematiskt för att polarisera befolkningen och utmåla motståndarsidan som fienden. Nästa steg är att stänga motståndarnas medier, kasta ut dem från universiteten, starta skatteprocesser.
”När lögner och halvlögner blir det som förhärskar, då upphör demokratin att fungera”
– Det var Putin som började med det här i början av 2000-talet, och liksom Trump allierade han sig med de religiösa, den ortodoxa kyrkan.
Modi i Indien gör likadant med hindunationalisterna, Erdogan med konservativa muslimska rörelser i Turkiet.
– Orbán blev plötsligt kristen, fast han ju var socialist och väl aldrig gått i kyrkan. Det finns ett mönster som är väldigt tydligt, även om det är en lång väg från Trump till Putin, säger Staffan I Lindberg.
Genom religionerna och de konservativa rörelserna fokuserar man på traditionella värden, som synen på familjen, något som sedan förs över till staten.
– När de högernationalistiska tar över så är det de homosexuella och hbtq-rörelsen de första de ger sig på, det passar bra i den här patriarkala synen. Det är alltid genusvetenskapen på universiteten, det är där det börjar. Det gjorde Orbán också, stängde de fria universiteten. Vissa människors frihet kommer att bli mycket större, andras mycket mindre, säger Åsa Wikforss.
Den senaste tiden har Trump dessutom skruvat upp tonläget ytterligare och börjat kalla politiska motståndare för ”ohyra”.
– Att Demokraterna är ”ett hot mot nationen” har han kört med länge, bara det är farligt i sig. Nu börjar han kalla dem för skadedjur, ”vermin”, det är förskräckande nära uttryck som användes av Nazityskland på 1930-talet, och vid folkmorden i Rwanda 1994. För vad gör man med skadedjur? Mina statsvetarkolleger i USA är oerhört oroliga, för att inte säga rädda. Det finns en rädsla för att Trump, som ju tidigare uppmuntrat till våld, ska släppa loss Proud Boys och andra, och med tanke på alla vapen som finns i USA skulle det kunna leda till mycket våld, som kan likna någon sorts inbördeskrig, säger Staffan I Lindberg.
Inte heller Åsa Wikforss tror att USA:s demokrati skulle överleva en andra mandatperiod med Trump, om han skulle vinna valet.
– Han skulle se till att presidentämbetet får så mycket makt som möjligt, tillsätta lojala personer i Vita huset, på myndigheter och i domstolar. Han skulle benåda sig själv om han fälls, benåda dem som stormade Kapitolium, han skulle ge sig på pressfriheten och den akademiska friheten. Sedan kommer han att försöka straffa tidigare politiker som på olika sätt inte gjort som han vill, säger hon.
Fakta.Trumps åtgärdslista i ”Project 2025”
Flera genomgångar i medierna listar vad Trump vill göra:
● Använda justitiedepartementet och FBI för att angripa politiska motståndare.
● Skrota anställningsskydd för tiotusentals statligt anställda, så att han kan rensa ut det han kallar ”the deep state” och ersätta opolitiska tjänstemän med egna, lojala medarbetare.
● Utvisa miljoner papperslösa migranter, även sådana som bott i USA i tiotals år. Göra ett nytt försök att stoppa personer från muslimska länder att resa till USA.
● Använda kryphål i hälsoskyddslagen för att förhindra att man söker asyl i USA.
● Driva en tolkning av USA:s grundlag som gör att man kan neka dem som föds i landet medborgarskap om föräldrarna är där illegalt.
● Utöka handelskriget mot bland annat Kina, genom höjda tulltariffer för import, och förbud mot export av varor.
● Använda ett kryphål i lagen för att kunna sätta in armén på amerikansk mark.
● Sätta in USA:s armé mot knarkkarteller i Mexiko.
● Omge sig med jurister i statsapparaten som stödjer extrema och utmanande lagtolkningar, samt försvaga de kontrollfunktioner som ska förhindra detta.
Källa: New York Times, AP, CNN med flera"

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram