Ericsson I Etiopien

2024-03-03
Kejsaren Haile Selassie av Etiopien och kung Gustav VI Adolf av Sverige besöker Ericsson, museet. Demonstration av vd Sven Ture Åberg av den första Ericssontelefonen.
Ericsson har gjort affärer i Etiopien under lång tid. Försäljningen av telefonlurar började 1894 och Etiopien förblev företaget troget. Ericsson har för närvarande en marknadsandel på 90 % av fasta nättjänster. Genombrottet skedde under 1950-talet när Ericsson började leverera 500-punkts kopplingssystem. Ericsson hade tydliga kopplingar till Etiopien, eftersom chefen för den nationella PTT var en svensk, och leveranser av telekomutrustning ingick i ett biståndsprojekt där även FN var inblandat.
Etiopien beställde sin första växelbyte 1961 och Ericsson fortsatte att leverera utrustning för storskalig installation av automatiska växlar. Fem år senare togs en relativt stor växel med 10 000 abonnentlinjer i drift i Addis Abeba, huvudstaden. Ericsson öppnade ett tekniskt kontor i Addis Abeba året därpå.
Tekniska kontoret stängdes 1974, men Ericsson öppnade ett representationskontor i Etiopien 1997, i samband med installationen av ett 280 000-linjers AXE-system. Detta var en del av ett större projekt som delvis finansierades av SIDA, Swedish International Development Authority.
Olika versioner av en anledning kanske....

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram