Trump & Nato I SvD

2024-02-13
Låt Europas länder ta ansvar för sig själva så får vi se hur invasionsbenäget Ryssland är...
https://www.svd.se/a/bgEEmg/trump-kan-inte-lamna-nato-men-anda-sanka-alliansen
"Så gjorde han det igen. Gav européerna skrämselhicka.
Trump ska – åtminstone enligt honom själv – under sin presidenttid ha sagt på ett Natotoppmöte att han skulle ”uppmuntra” Ryssland att göra ”vad f-n de vill” med Natoländer som inte satsar tillräckligt mycket på sitt försvar.
Med andra ord skulle USA strunta i Natos artikel 5, själva grundbulten i försvarsalliansens existens. Den om att en attack på ett Natoland är en attack på alla.
Vilket i praktiken skulle vara en dödsdom för Nato.
Nu går det förstås att argumentera för att det Donald Trump gör, är att än en gång sätta en blåslampa under europeiska politiker. Vi såg under hans presidentperiod hur försvarsbudgetarna i Europa steg. Sedan slappnades det av något när Trump lämnade Vita huset, fram tills dess att en viss Vladimir Putin invaderade Ukraina i februari 2022 då utgifterna återigen steg.
Ändå är det bara en dryg tredjedel av Natoländerna som når upp i att lägga de två procent av BNP på försvaret, som man kom överens om på Natomötet i Wales 2014.
Dessutom kan inte Donald Trump – eller någon annan möjlig framtida president – på egen hand besluta att USA ska lämna Nato. Det har två senatorer sett till.
I fjol lade demokraten Tim Kaine och republikanen Marco Rubio fram ett gemensamt lagförslag som klubbades strax före jul. Det slår fast att två tredjedelar av senatorerna måste säga ja för att USA ska kunna gå ur Nato (även om det också finns en annan variant där båda kamrarna behöver säga ja).
En anmälan om utträde görs därefter skriftligen. Sedan dröjer det ett år innan utträdet de facto träder i kraft. Allt slås fast i Washingtonfördragets artikel 13 och ironiskt nog är det i sådana fall till sig själva som amerikanerna ska skicka brevet om att de vill lämna alliansen.
Det kommer knappast att hända. För bortom Trump finns det egentligen ingen större diskussion i USA om att lämna Nato. Världen är osäker och en betydande majoritet av amerikanerna inser att landet behöver alla allierade de kan få.
Men verkligheten är sällan enkel.
För vill man vara krass så behöver en framtida president Trump egentligen inte formellt lämna Nato för att skjuta försvarsalliansen i sank. Det räcker egentligen att göra exakt det som Donald Trump så ofta hotat med:
Säga offentligt att USA inte tänker komma till sina allierades hjälp.
Natos styrka bygger nämligen på avskräckning. Enbart tanken på att amerikanerna kommer sättandes med all sin militära makt ska vara nog för att få Ryssland att låta bli att anfalla exempelvis Estland eller Polen.
Men om en president Trump säger öppet att Putin får göra vad han vill, USA tänker inte undsätta, så är Nato i praktiken dött i alla fall.
Och då spelar det ingen roll om USA formellt fortfarande är medlem.
Men med det sagt så finns det en sak som är viktig att notera. För även om Trump under sin första presidentperiod ofta antydde – eller nästan hotade – att han skulle strunta i artikel 5, så var det aldrig något han sa offentligt. Så långt valde han aldrig att gå.
Vad han gör den här gången vet vi förstås inte. Hans tal och de förberedelser som görs tyder på att det är en revanschlysten, mer radikal och självsäker Trump som nu kanske får sitta i Ovala rummet igen.
Kanske innebär det slutet för Nato. Eller så gör han Europas politiker rent av en tjänst, och tvingar dem att ta ansvaret för sin egen säkerhet på allvar."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram