Löst Spionmysterium..

2024-02-13
Det låter inte riktigt som hela bilden....
För det var väl aldrig som så att vederbörande hade blivit rekryterad...
"Fallet har förbryllat britterna i närmare 14 år. Hur dog spionen Gareth Williams som hittades inlåst i en väska i sitt badrum? Nu uppger polisen att fallet är löst.
https://www.svd.se/a/GMpArB/gareth-williams-hittades-dod-i-vaska-nu-har-polisen-lost-fallet
Spionmysteriet har gäckat britterna i 14 år
LONDON Den 23 augusti 2010 bryter sig Londonpolisen in en av underrättelsetjänsten MI6 tjänstebostäder i Pimlico i London. Den 31-åriga Gareth Williams har inte dykt upp på jobbet på spionbyrån på flera dagar och hans familj får inte tag på honom.
I lägenhetens badrum hittar polisen en röd väska i badkaret. Från dragkedjan hänger ett lås. Inne i väskan ligger Gareth Williams. Han är naken och har varit död i flera dagar. Bredvid honom i väskan ligger nycklarna till låset.
Fallet verkar som taget ur en kriminalroman och har fängslat britterna i 14 år.
Den första utredningen slog 2012 fast att en utomstående person hade orsakat Gareth Williams död. Bland annat hittades inte Williams egna fingeravtryck på utsidan av väskan eller på låset. I samband med utredningen försökte också två experter låsa in sig i samma sorts väska – en gymväska som var 82 cm lång och 48 cm bred. De uppges ha gjort 400 försök men lyckades inte.
Men varken dna eller spår av någon utomstående har hittats av polisen i lägenheten.
Dessutom uppdagades det att Gareth Williams ett par år tidigare ropat på hjälp.
Hade låst in sig själv i väskan
Hans hyresvärd hade då kommit till undsättning och hittat honom fastkedjad i sängen. Enligt hyresvärden hade Williams berättat att han experimenterat med om han kunde lösgöra sig. Polisen har också offentliggjort att Williams ibland sökt efter bondagematerial på nätet.
Och nu uppger polisen att fallet är löst.
Londons kriminalpolis Scotland Yard har under de senaste två åren gått igenom materialet från brottsplatsen med modern dna-teknik. Under utredningen har varken nytt dna-material eller spår av en annan person i lägenheten uppdagats.
Därför anser polisen nu att Gareth Williams dog efter att han låst in sig själv i väskan. Enligt experter skulle Williams ha förlorat medvetandet på grund av koldioxidförgiftning efter bara ett par minuter i väskan.
Gareth Williams hade jobbat för den brittiska underrättelsetjänsten i närmare nio år då han dog, men få av hans kollegor visste särskilt mycket om honom, enligt uppgifter i brittiska medier.
Matematiker och topphemlig avlyssning
Han beskrivs som en kodknäckare och ett matematikgeni och uppgavs ha varit en man som höll sig för sig själv. Han hade varit borta från jobbet i fem dagar innan kollegorna rapporterade hans frånvaro, trots att han arbetade i ett litet team med bara tre andra personer, enligt medier. Han uppges bland annat ha arbetat med topphemlig avlyssning av utländska ambassader då han dog.
Fallet har fått stor uppmärksamhet i Storbritannien i flera år, men för Gareth Williams familj är det en tragedi som fortfarande uppges väcka frågor. Familjen har tidigare uttalat sig om att utredningen tappat bort bevismaterial, eller att bevismaterial förstörts.
Påstods ha mördats av ryska agenter
Fem år efter den första dödsutredningen uppgav en före detta KGB-agent som deserterat till Storbritannien att Gareth Williams mördats av ryska spioner. Orsaken var enligt honom att den ryska underrättelsetjänsten försökt rekrytera Williams, men att han vägrat. På grund av försöket skulle han ha kunnat peka ut en dubbelagent inom den brittiska underrättelsetjänsten.
Det är ett påstående som nu tillbakavisas av Scotland Yard. Enligt polisen finns det inte belägg för att Gareth Williams skulle ha mördats."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram