Galet Amerikanskt Valår I DN

2024-02-13
Michael-le mot Donald Trump i ljuset av korruptionen hos Barack Obama...
https://www.dn.se/ledare/forra-veckan-visade-hur-galet-valaret-2024-verkligen-ar/
"Att det amerikanska valåret 2024 inte liknar något annat blev extra tydligt förra veckan.
Turerna var så många och bisarra att det knappt rapporterades att delstaten Nevada på torsdagen faktiskt utsåg sin republikanska presidentkandidat. Donald Trump vann. Hans enda kvarvarande utmanare Nikki Haley kastade i praktiken in handduken i förväg.
Haleys öde avgörs definitivt den första tisdagen i mars, då republikanska primärvalsväljare i en hel drös delstater går till vallokalerna. Det troligaste är att Trump är partiets kandidat redan om en månad.
Det betyder i sin tur att båda partierna kommer att nominera personer som amerikanerna i gemen inte är speciellt förtjusta i.
Man kan tycka vad man vill om Nikki Haley, men mätningar visar klart och konsekvent att hon är en långt starkare presidentkandidat än Donald Trump. Han har i sin tur en ganska god chans mot Joe Biden, men hade sannolikt haft det betydligt tuffare mot en hel räcka yngre Demokratiska förmågor.
I stället tyder det mesta på att väljarna är fast med två presidentkandidater som få egentligen vill ha.
De senaste sju dagarna ger en tydlig vink om varför.
Ta Biden. Han var för fyra år sedan en rätt perfekt kandidat: centrist, tidigare vicepresident till den i regel populäre Barack Obama, samt innehavare av en fungerande moralisk kompass. Den enda invändningen var egentligen åldern. Biden var närmare 80 redan när han svors in.
Och alla presidenter åldras rekordfort i Vita huset.
Den senaste veckan har en rad felsägningar stärkt bilden att han har problem med minnet.
I onsdags blandade han ihop Angela Merkel med Tysklands tidigare förbundskansler Helmut Kohl, och Emmanuel Macron med Frankrikes tidigare president François Mitterrand.
Trumps galenskaper borde innebära att han är chanslös. I stället står vi inför en valrörelse med skyhöga insatser
Därefter kallade han Egyptens president för Mexikos.
Och i torsdags offentliggjordes en särskild utredning som tillsattes efter att det framkom att Biden, liksom Trump, tagit med sig hemligstämplade regeringsdokument efter sin tid som vicepresident.
Slutrapporten konstaterade att det inte fanns bevis att han begått något brott, men var ändå förödande. Presidenten beskrivs i den som ”en sympatisk, välmenande äldre man med dåligt minne”.
Amerikanska medier talade mot slutet av veckan knappt om annat.
Det saknades inte precis ämnen. På torsdagen tog Högsta domstolen upp frågan om huruvida Trump alls får ställa upp i valet efter stormningen av Kapitolium 2021, vilket delstatsdomstolen i Colorado beslutat att han inte får.
Det mesta pekar mot att HD går på Trumps linje, men fallet är historiskt unikt, domstolen har aldrig ställts inför en liknande fråga. Och det är inte den sista. I det kommande ska HD även ta ställning till om expresidenten är immun mot åtal för att ha försökt välta demokratin efter valet 2020, eftersom han då var statschef och sådana enligt Trumps advokater står över lagen.
Ovanpå allt vägrade Republikanerna i Representanthuset att rösta igenom Vita husets stödpaket till Ukraina – mest för att det är knutet till invandringslagstiftning som partiet länge efterfrågat, men som Trump är orolig ska gynna Biden inför valet.
Samtidigt umgicks USA-högerns ledande opinionsbildare Tucker Carlson med Vladimir Putin i Moskva. Och vid ett valmöte på lördagen hotade Donald Trump på nytt att lämna Natoallierade i sticket – ja, han sa till och med att han skulle uppmuntra Ryssland att göra vad man vill med länder som inte betalar sin beskärda del av alliansens försvar.
Trumps galenskaper borde innebära att han är chanslös. I stället står vi inför en valrörelse med skyhöga insatser."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram