Ukrainanotiser I SvD

2024-01-28
https://www.svd.se/a/ja1n9q/konflikten-mellan-ukraina-och-ryssland-har-ar-senaste-nytt

Adelina Storkaas
29 min
Korruptionshärva avslöjad i Ukraina
Ukrainas säkerhetstjänst SBU har avslöjat en korruptionshärva i samband med inköp av 100 000 granater till landets militär, skriver nyhetsbyrån Reuters på sin sajt.
SBU uppger att ansvariga på försvarsdepartementet och på vapentillverkaren Lviv Arsenal ska ha tillskansat sig motsvarande 400 miljoner kronor i samband med vapenaffären.
Fem personer har delgivits misstanke om brott. En av de misstänkta ska ha frihetsberövats när personen försökte lämna landet. (TT)
Adelina Storkaas
30 min
Attacker mot Zaporizjzja och Poltava
Natten mot söndagen har Ryssland riktat attacker mot Zaporizjzja- och Poltavaregionerna uppger respektive regions guvernör på meddelandetjänsten Telegram.
Den regionale guvernören Jurij Malasjko i Zaporizjzja skriver att en infrastrukturanläggning träffats av ryska drönare. Han ger dock inga detaljer om det inträffade eller eventuella skador.
Poltavaregionens guvernör Filip Pronin skriver på Telegram att en industribyggnad i distriktet Krementjug träffats av två ryska raketer och att en brand utbröt i byggnaden.
Pronin skriver också att inga personer skadats i attacken. (TT)
Jennifer Laxén
i går14.46
Rysk sabotagegrupp dödade civila
Minst två personer i Ukraina sköts till döds vid en gränsstrid i Sumyregionen. Händelsen inträffade i Andriivka, fyra kilometer från gränsen.
”I morse så sköt en spanings- och sabotagegrupp ihjäl en broder och en syster” uppger myndigheter i regionen. (TT)
Jennifer Laxén
i går14.44
Rysk exportleverans når Burkina Fasos hamn
Omkring 25 000 ton vete från Ryssland har levererats till Burkina Faso. Det afrikanska landet får tillgång till ryskt spannmål efter ett löfte från den ryske ledaren Vladimir Putin under i möte i S:t Petersburg i juli förra året.
Spannmålsstöd utlovades då till Mali, Centralafrikanska republiken, Eritrea, Somalia och Zambia, förutom Burkina Faso, rapporterar AFP.
Ryssland, har som i ett led i landets invasionskrig i Ukraina, satt stopp för ukrainsk spannmålsexport över Svarta havet. (TT)
Jennifer Laxén
26 jan18.47
Risk att USA-stöd till Ukraina inte godkänns
Mike Johnson, republikansk talman i representanthuset, skriver i ett brev till skna partikolleger i kongressen att det förslag om militär hjälp till Ukraina som han har sett inte kommer att godkännas av kammaren. Förslaget är inte offentligt, men det kopplas ihop med ett förslag om anslag till bevakning vid gränsen mot Mexiko. (TT)
Jennifer Laxén
26 jan18.46
Ukraina bjuder in Xi till fredsmöte
Ukraina har bjudit in Kina president Xi Jinping till de fredssamtal landet tänker hålla i Schweiz med flera världsledare. Det säger en av president Volodymyr Zeenskyjs rådgivare, Igor Zjovkva enligt Sky News.
– Kinas deltagande blir väldigt viktigt för oss. Vi vill involvera våra partners i världen så att de kan förmedla till Kina hur viktigt det är att delta i ett sådant här möte, säger han.
Xi är en av de världsledare som står Rysslands president Vladimir Putin närmast på världsscenen, även efter landets invasion i Ukraina. När Zelenskyj presenterade planerna på ett fredsmöte sade han att "vi är öppna för att låta alla länder som respekterar vår suveränitet och territoriella integritet delta". (TT)
Jennifer Laxén
26 jan15.48
Stupade soldater återförda till Ukraina
Ukraina säger att Ryssland har återfört kropparna av 77 stupade soldater. Beskedet kommer samtidigt som dispyten fortsätter om det kraschade ryska planet i onsdags. Enligt Ryssland fanns 65 ukrainska krigsfångar ombord på planet, och att de skulle föras tillbaka till Ukraina i ett krigsfångeutbyte.
Det finns inget som tyder på att de två fallen är sammankopplade. Kiev har även indirekt ifrågasatt de ryska uppgifterna om att krigsfångar funnits ombord på det kraschade planet. (TT)
Jennifer Laxén
26 jan15.16
Danskt mångmiljonbidrag mot korruption i Ukraina
Danmark skänker 60 miljoner danska kronor för att bekämpa korruptionen i Ukraina. Det uppger danska UD. Enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen, som lämnade beskedet under ett besök i Ukraina på fredagen, har Ukraina gjort framsteg i kampen mot korruption.
– Men det finns fortfarande områden som kan förbättras, och det är avgörande för Ukrainas EU-drömmar att vi hjälper dem att nå sina mål, säger han i ett pressmeddelande.
Pengarna ska användas inom ramen för EU:s anti-korruptionsprogram. (TT)
Jennifer Laxén
26 jan15.16
FSB: Ryssar gripna för samarbete med Ukraina
Den ryska säkerhetstjänsten FSB har gripit två ryska medborgare för att ha vidarebefordrat information om landets militär till Ukraina, rapporterar AFP.
De två männen greps i staden Rostov-vid-Don nära den ukrainska gränsen och anklagas för förräderi, vilket kan ge upp till 20 års fängelsestraff.
Enligt FSB har männen fått betalt för att förmedla information om var militär utrustning och personal finns.
Landet har tidigare frihetsberövat flera medborgare som de anklagar för samarbete med Ukraina eller för att ha bidragit ekonomiskt till den ukrainska militären sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig i Ukraina i februari 2022. (TT)
Jennifer Laxén
26 jan14.31
Hotet: Sluta bråka – eller bli av med rösträtten
Flera EU-länder överväger att sätta hårt mot hårt mot Ungerns premiärminister Viktor Orbán, om han fortsätter att blockera miljardstödet till det krigshärjade Ukraina.
Om inte Ungern går med på paketet, som skulle ge 50 miljarder euro till regeringen i Kiev, kan övriga medlemsländer gå vidare med ett så kallat artikel 7-förfarande. Det skulle stänga ute landet från beslut i ministerrådet.
– Om Orbán återigen blockerar en överenskommelse på toppmötet i februari är det definitivt en möjlighet att använda artikel 7 och ta ifrån Ungern dess rösträtt, säger en EU-diplomat till nyhetssajten Politico, som har pratat med fem olika diplomater och tjänstemän med insyn. (TT)

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram