Ukraina-Delning I SvD

2024-01-28
Jaa, nu blir det ju inte mindre uppenbart vad som sker och varför...
Ett neutralt, avnazifierat och avmlitariserat land under internationell Förvaltningsassistans med Sverige som förebild.
Att det enda Maidan-alternativet var omöjligt genom Tymoshenka, var en teater som ju låg bortom att bara vara uppenbar så larvig som den var....
Och Nuland och Fuck EU liksom...
Sedan Persson, Bildt, Eliasson ovanpå det..
Kolomisky blir nazzejude, men kan inte sparkas ut ur judendomen av den Judiska världskongressen..
Och tänka sig... han håller på med en hel massa business med allt ifrån Burisma till en TV-kanal 😉
Där Zelensky kommer in i bilden..
Nu är det uttryckt i princip helt öppet...
https://www.svd.se/a/wA1B04/ian-bremmer-ukraina-delas-i-ar-vinner-inte-tillbaka-mark
"Det är dags att säga det rakt ut: 2024 är året då Ukraina kommer att delas, säger den amerikanske statsvetaren Ian Bremmer till SvD. För med Trump på god väg mot Vita huset är kriget redan avgjort.
Experten övertygad – Ukraina delas i år
Det är inte vad Ian Bremmer vill ska ske.
Men det är skillnad på vad man önskar och hur verkligheten ser ut, understryker han när vi ses i varsin soffa hos Eurasia Group på femte avenyn i New York.
– Det kan bli så att kongressen inte ens får iväg några mer pengar till Ukraina under den tid som Biden har kvar i år. Just nu ser det ut så, säger Bremmer.
I veckan sade Trump att han motsätter sig en kompromiss om gränsen mot Mexiko. I samma förhandlingspaket ligger Ukraina-pengarna. Och blir det ingen överenskommelse om säkerhet gentemot Mexiko, så blir det inget för Ukraina.
Bremmer är professor i statsvetenskap och pratar ständigt med både amerikanska och utländska ledare och politiker. Jag har hört både FN- och EU-diplomater diskutera samma sak i mer än ett år nu. De vill inte citeras öppet, eftersom det inte är officiell policy i nästan något västland och kan uppfattas som brist på stöd för Ukraina.
Men för Ian Bremmer, som är expert på global säkerhetspolitik, är bilden nu för tydlig för att inte sätta ord på och uttala högt – hur plågsamt det än är. Han är flitigt anlitad som analytiker, och säljer även sina bedömningar av ”globala politiska risker” till företag och regeringar. Däremot tar han inte ställning till vem som blir president eller vilket parti som bör ha makten i olika länder – hans arbete går ut på att analysera konsekvenserna av den politik som förs, och förutspå utveckling.
Det han nu tror oundvikligen kommer ske i Ukraina baserar han på två saker:
– Jag har svårt att se att Ukraina kan vinna tillbaka mer mark. Och att Trump blir republikanernas kandidat.
Att Trump nu är mycket nära nomineringen innebär att han får en helt ny status – och mycket mer makt. Redan som officiell presidentkandidat kommer han få ta del av underrättelseinformation på högsta nivå, och det han gör och säger väger ännu tyngre i kongressen – långt innan presidentvalet är avgjort.
När det gäller Ukraina är Trump extremt tydlig: Hade han varit president så hade Putin aldrig ens invaderat. Trump beskriver sig som Putins ”favorit” och utlovar en ”snabb lösning”, där kriget är ”över” på 24 timmar.
Zelensky har redan nu uttryckt sin oro för något i den stilen: Att Trump som president skulle plocka upp luren och göra det han säger sig vara allra bäst på – att få till en ”deal”, med Putin, helt på egen hand.
– Glöm inte heller att Zelensky ju också är Trumps politiske fiende sen gammalt, påminner Bremmer.
Det hade jag faktiskt nästan glömt: Som nyvald president sökte Zelensky redan 2019 militär hjälp från USA. Det kunde bara han få, sa Trump då, på villkor att han fick ukrainska åklagare att inleda en utredning mot Joe Bidens son Hunter. För det, bland annat, blev Trump ställd inför riksrätt, anklagad för att ha missbrukat presidentämbetet för personlig vinning gentemot en politisk motståndare.
En oberoende amerikansk riksrevision visade också senare på att Vita Huset under Trump olagligen hade stoppat pengar som kongressen redan godkänt till Ukraina.
Inga europeiska ledare, förutom möjligen Orban i Ungern, kommer ställa sig upp och likt Trump tala om att stoppa kriget i Ukraina i år, tror Bremmer. Men under tiden fram till det amerikanska presidentvalet i november kommer mer splittring börja skönjas i Europa. Politiska grupper och organisationer i till exempel Tyskland och Frankrike kommer argumentera hårdare för ett vapenstillestånd.
Under tiden kommer Ryssland fortsätta öka luftangreppen mot Ukraina, som får allt svårare att försvara sig när ammunitionen sinar och hjälpen från omvärlden uteblir.
Det Ian Bremmer förutspår är inte en delning av Ukraina där alla parter sitter ner vid ett förhandlingsbord och ens motvilligt kommer överens. Snarare någon form av skakigt vapenstillestånd där ingen part erkänner någon annans rätt – men där en femtedel av Ukraina fortsätter att vara under rysk ockupation på obestämd tid. Det kommer inte heller erkännas eller accepteras förutom av några få länder. Och Trump.
– Det är mycket i världen som vi varken erkänner eller accepterar. Men som ändå existerar som ett faktum, säger Bremmer.
Att Trump blir kandidat utgör ett mycket större problem för Europa än för någon annan del av världen, enligt honom. 2023 ser han som ”peak Nato”, men organisationen kommer få det betydligt svårare med Trump som president i USA. Trump ”skiter i Nato” (som han själv uttrycker det) och har sagt att det är en för dyr och onödig organisation.
Men oavsett om USA drar sig ur alliansen – vilket Trump har hotat med – så blir osäkerheten kring vad Nato kan och kommer göra betydligt större bland övriga medlemmar, menar Bremmer. Eftersom USA utgör ryggraden i Natos själva säkerhetsgaranti – med trupper, vapen och kärnvapenarsenal – så har europeiska medlemsländer ett betydligt sämre läge att räkna med för sin egen säkerhet.
Att integrera Ukraina i EU kommer också bli betydligt svårare under Trump, tror han.
– Det har varit lätt för Europa att vara hyfsat eniga under Biden. Men när osäkerheten om USA blir större kommer fler länder vilja förhandla egna avtal och förmåner med Washington, på egen hand. Det är också så Trump vill ha det.
På frågan om hotet mot Sverige skakar Ian Bremmer på huvudet.
– Sverige riskerar inte att bli invaderat i vilket fall som helst. Putin ville ha Ukraina – det stod klart redan 2014 – men han har begränsad aptit. För Sverige att vara med i Nato kommer däremot stärka säkerheten, och bidra till organisationen, i vilken form den nu kommer ha i framtiden."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram