Storbåtar & Industridebatt

2024-01-28
Så att alla verkligen skall vara medvetna om att detta finns...
https://www.svd.se/a/ab6zGa/varldens-storsta-kryssningsfartyg-icon-of-the-seas-vacker-kritik
"Världens största kryssningsfartyg, Icon of the seas, påbörjar på lördagen sin jungfruresa. Den marina kolossen, 365 meter lång och byggd i Åbo, har eldat på debatten om den smutsiga kryssningsindustrin.
Ny kryssning eldar på debatt om industrin
Det är en stor händelse både för varvsindustrin och för kryssningsturismen, som fortfarande repar sig efter de katastrofala åren under pandemin. Icon of the Seas är det första fartyget i den så kallade Icon-klassen.
Fartyget är 365 meter långt, har tjugo däck och, enligt rederiet Royal Caribbean Group, plats för 7 600 passagerare och en besättning på 2 300 personer. Den – enligt rederiet – utsålda jungfruresan går från Miami till Västindien.
Fartyget kan skryta med sju swimmingpooler, en vattenpark med sex stora vattenrutschkanor samt en ishall nere på däck fyra. De många attraktionerna gör fartyget till en energiintensiv anläggning, ändå hävdar rederiet att det är deras mest energisnåla kryssningsfartyg.
Royal Caribbean uppger att 93 procent av färskvattenförsörjningen på fartyget sker från sjövatten genom så kallad omvänd osmos. Det drivs dessutom med flytande naturgas, LNG, som ger mindre koldioxidutsläpp än diesel men tekniken har risker.
Fartyget kan skryta med sju swimmingpooler, en vattenpark med sex stora vattenrutschkanor samt en ishall nere på däck fyra.
Flytande naturgas består framför allt av metan, en växthusgas som per viktenhet har betydligt större klimatpåverkan än koldioxid. Mätningar från andra fartyg som använder LNG har visat att en liten del av naturgasen läcker ut och når atmosfären.
– Royal Caribbeans beslut att använda LNG är deras största klimatblunder, säger Bryan Comer, chef på det marina programmet på ICCT (International Council on Clean Transportation).
Det finländska varvet Meyer Turku planerar att under de kommande åren bygga åtminstone ytterligare två systerfartyg till Icon of the Seas. Nästa, Star of the seas, väntas lämna varvet i augusti 2025.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram