Förstörande PM Nilsson I SvD

2023-12-12
Stillsam patriotism räckte ju ingenstans, så då får man ta till grövre krokar utan bete för att människor skall förstå...
"PM Nilssons råd till statsministern om att förbjuda fler saker av miljöskäl väcker stor ilska i Moderaterna. ”Denne man förstör just nu så oerhört mycket”, skriver en riksdagsledamot.
”Denne man förstör så oerhört mycket”
Statsministern måste bli bättre på miljö- och klimatfrågor och införa fler förbud. Det sa hans tidigare statssekreterare PM Nilsson, numera vd för marknadsliberala tankesmedjan Timbro, nyligen i en intervju med SvD.
– Jag tycker att det har en marknadsliberal funktion på så vis att förbud på ett häpnadsväckande sätt skapar innovationer, sa han.
Ett exempel på bra förbud, enligt PM Nilsson, är så kallade ”nollzoner” där bilar på fossila bränslen inte är välkomna. Något som bland annat Miljöpartiet i Stockholm förespråkar.
– I London finns ett förslag om att göra hela staden till en ”nollzon”. Om man genomför det så tror jag att man ganska snabbt ställer om hela Storbritanniens bilpark, sa PM Nilsson i intervjun.
Sedan en tid tillbaka lägger Moderaterna om sin klimat- och miljöpolitik, med ambitionen om en grönare profil som ska locka urbana väljare. Partistyrelsen har till exempel lobbat internt för mer vindkraft och Ulf Kristersson har personligen kritiserat bilismens utbredning.
– Staden är för mycket gjord för bilar, sa han i en uppmärksammad intervju i Expressen i somras.
Men den nya linjen har fått hård intern kritik, och PM Nilssons nya bud – att han tror och hoppas att Ulf Kristersson kommer att införa fler förbud – väcker starka reaktioner. Inte minst i sociala medier.
”Denne man förstör just nu så oerhört mycket för både Moderaterna och Timbro med sina allt märkligare utspel”, skriver Jan Ericson (M), medlem i riksdagens bilnätverk, på X.
Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd i Stockholm, är rejält kritisk till PM Nilssons förslag. Förbud är en bra åtgärd mot brott och farliga kemikalier, tycker han, men som frihetlig och borgerlig ska man akta sig för att använda det.
– Att med förbud försöka begränsa människors möjlighet till resa och rörelse är i sin förlängning alltid fel svar, säger Kristoffer Tamsons som påpekar att det trafikpolitiska ansvaret huvudsakligen ligger på kommun- och regionnivå.
– Det är inte Ulf Kristerssons sak att bestämma trafikpolitiken i Stockholms innerstad.
Ett bättre sätt för att minska biltrafik i innerstan är att bygga ut kollektivtrafiken och bygga ringleder, enligt Tamsons. Han delar inte Ulf Kristerssons tanke om att städer är för anpassade för bilar.
– Nej. Det handlar inte om vad jag tycker. Fakta säger att det inte är så i dag och att när vi bygger och planerar våra städer i dag så gör vi det på ett annat sätt, säger Kristoffer Tamsons.
Vad är det för fakta?
– Fakta talar för att vi redan rör oss bort från den utvecklingen. Det är en tes som var en utgångspunkt för oss på 1990-talet när vi hade problem med 1960- och 70-talets trafikpolitik som ledde trafik in i stan i stället för runt den.
Så Kristersson har fel?
– Nej, jag håller med om att vi under lång tid byggde fel när det gällde att riva städernas innerkärnor och att leda in trafik i stan – i stället för runt. Men man missar att det finns en rörelse sedan ett antal decennier mot att bygga en annan typ av stad.
PM Nilsson har själv svarat kritiker på X: ”Som tur är en marginaliserad röst i en alltmer miljömedveten borgerlighet”.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram