Amerikanska styrkor blir skattebefriade i Sverige
Det nya försvarsavtalet med USA betecknas som historiskt. Av detaljerna framgår att de amerikanska styrkorna och deras anhöriga kommer vara skattebefriade under vistelsen i Sverige och exempelvis inte betala någon moms.
– För mig är det inget anmärkningsvärt, säger Tommy Wallén, rättslig expert på Skatteverkets rättsliga avdelning.
I förra veckan undertecknades ett avtal om ett försvarssamarbete mellan Sverige och USA – eller om man så vill: en överenskommelse mellan konungariket Sveriges regering och Amerikas förenta staters regering.
Innehållet i avtalet regleras i 30 artiklar. Förutom det rent militärtekniska reglerar avtalet också bland annat skattebefrielser ”relaterade till officiellt bruk” och skattebefrielser ”för enskilda”.
De återfinns i artikel 16 och 17.
Här tydliggörs att medlemmar av de amerikanska styrkorna och deras anhöriga under sin vistelse i Sverige inte kommer vara skyldiga att betala någon form av skatt och att de vid de tillfällen det ändå sker har möjlighet att få skatten återbetald.
Handlar en amerikansk soldat i en svensk butik läggs det alltså ingen moms på priset.
Får inte överstiga vad som är rimligt för privat bruk
Bestämmelsen formuleras i avtalet genom att skattebefrielsen ”i den mån det är möjligt” ska ges vid försäljningstillfället.
I de fall försäljaren inte vill eller kan ge sådan skattebefrielse vid försäljningen ska skattebefrielse ges genom återbetalning inom 30 dagar från det att en begäran om detta mottagits.
Av skrivelsen tydliggörs också att mängden varor inte får överstiga ”vad som är rimligt för privat bruk” samt att varorna till antal eller slag ”inte får tyda på att de köps för kommersiella ändamål”.
Summa summarum kommer de amerikanska styrkorna och deras anhöriga varken betala skatt vid arbete, olika köp, ägande, innehav eller överlåtelse under sin tid i Sverige.
Skattebefrielse för enskilda
Medlemmar av de amerikanska styrkorna och anhöriga ska inte vara skyldiga att i Sverige betala någon form av skatt, avgift, licensavgift eller liknande pålaga, exempelvis mervärdesskatt, för köp, ägande, innehav, användning, överlåtelse dem emellan eller överlåtelse i samband med dödsfall av egen materiell lös egendom som importerats till Sverige eller förvärvats där för eget privat bruk. Skattebefrielsen ska tillämpas i enlighet med gemensamt beslutade förfaranden.
Källa: regeringen.se, försvarsavtal mellan Sverige och USA, artikel 17.
Experten: ”Då blir det beskattning från första dagen”
Tommy Wallén är rättslig expert på Skatteverkets rättsliga avdelning och har tagit del av innehållet i de artiklar som avtalar skattebefrielsen. Han säger att man i Sverige skiljer mellan de som har begränsad och obegränsad skattskyldighet.
– Vi som är bosatta i Sverige har obegränsad skattskyldighet. Sedan har vi dem som bor utomlands och kommer hit och arbetar tillfälligt. De är begränsat skatteskyldiga personer, säger Tommy Wallén.
Han förklarar vidare att det inte är meningen att utländska medborgare som reser till Sverige för kortare uppdrag ska beskattas här.
– Stannar man längre än sex månader blir situationen en annan. Och är det uthyrning av arbetskraft kan det bli beskattning från första dagen, säger den rättsliga experten på Skatteverket.
Lagen kan innefatta EU-anställda
Här tar han polska målare som har polska arbetsgivare men står under svensk arbetsgivares kontroll och ledning som exempel.
– En sådan person anses ha en svensk arbetsgivare och ska betala skatt här, säger Tommy Wallén.
Avslutningsvis finns ytterligare ett regelverk, förklarar skatteexperten.
– Det rör dem som är här för en internationell organisation, där Sverige som land har överenskommit att de personerna inte ska beskattas, säger Tommy Wallén.
Han säger att det kan röra sig om EU-anställda eller personer som befinner sig i Sverige på olika sorters internationella uppdrag.
”För mig är skattebiten inget anmärkningsvärt”
Det kan också röra amerikanska styrkor och deras anhöriga som befinner sig i landet på tidsbegränsade försvarsuppdrag, vilket det handlar om i det aktuella avtalet.
Tommy Wallén förklarar på frågan om det är ett rimligt upplägg att det ”är kutym” att internationella organisationer som kommer hit på det sättet har skatteförmåner.
– Det är också rimligt ur ett större perspektiv och är en form av likabehandling; man behandlar inte Nato annorlunda än andra internationella organisationer som åtnjuter olika typer av privilegier, säger Skatteverkets rättsliga expert.
Han tillägger:
– För mig är den här skattebiten inget anmärkningsvärt, även om det kanske inte är allmänt känt hur det fungerar.
Kan man inte hävda att Sverige härmed går miste om skatteintäkt?
– Det är som sagt kutym att man gör så för att få hit någon. Då måste man gå med på vissa undantag. De här personerna är sannolikt fortsatt bosatta i USA. Det är inte meningen att de ska stationernas här och har förmodligen kvar sina familjer i USA. Då är det här en sorts praxis.
Lagen om immunitet och privilegier behöver uppdateras
För att skattebefrielsen ska börja gälla återstår några saker, dels att riksdagen beslutar om avtalet i sig – det förväntas ske under 2024 – och dels att lagen om immunitet och privilegier uppdateras med nämnda avtal.
I lagen om immunitet och privilegier finns sedan tidigare ett 50-tal exempel på organisationer som av olika skäl och kopplat till sina uppdrag har tilldelats privilegier och immunitet i Sverige.
Här återfinns bland annat den europeiska organisationen för astronomisk forskning rörande södra stjärnhimlen, det internationella institutet för demokrati och fria val, samt Europarådet.
– Sammanfattningsvis kan man säga att den här typen av avtal förekommer, med privilegier av olika slag. Man kan inte kolla dem i tullen, sedan finns olika typer av förmåner, exempelvis att de inte betalar skatt.
GP har sökt finansminister Elisabet Svantesson (M) om hur hon ser på de amerikanska styrkornas skattebefrielse. Genom sin pressekreterare hänvisar hon frågor om försvarsavtalet till försvarsdepartementet. GP har även sökt försvarsminister Pål Jonson (M) och försvarsdepartementet.
Skattebefrielser relaterade till officiellt bruk
När det gäller mervärdesskatt, omsättningsskatt, användarskatter, punktskatter och liknande eller efterföljande skatter gäller skattebefrielse för sådana förvärv av varor, materiel, förnödenheter, tjänster, utrustning och annan egendom som görs av amerikanska styrkor eller för deras räkning, inklusive för bruk inom ramen för genomförandet av ett avtal med amerikanska styrkor eller för deras räkning eller för användning i produkter eller anläggningar som ska användas av amerikanska styrkor”.
Källa: regeringen.se, försvarsavtal mellan Sverige och USA, artikel 16.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.