Klimatmötestårar I Dubai

2023-12-12
Ajajajaj.... men det var väl för jävligt...
"En dödsdom mot sårbara önationer och ett klimatmöte på väg mot fullständigt misslyckande.
Joseph Sikulu från Pacific Climate Warriors kan inte hålla tillbaka tårarna.
”Vi kom inte hit för underteckna vår dödsdom”, säger han.
Tårar i Dubai – varnar för totalt misslyckande
Urvattnade formuleringar om framtiden för fossila bränslen som värmer planeten har lett till ilska på klimatmötet COP28 i Dubai.
För låglänta önationer handlar formuleringarna om överlevnad.
Joseph Sikulu från Pacific Climate Warriors kan inte hålla tillbaka tårarna på en pressträff.
– Vi kom inte hit för underteckna vår dödsdom. Men som texten ser ut just nu, är det precis det vi gör, säger han.
Går på övertid
COP28 skulle officiellt ha slutat vid lunchtid här i Dubai, men är nu inne på övertid. Ingen är direkt förvånad – FN:s klimatkonferenser är ökända för att dra över en eller flera dagar.
Förhandlarna stannade uppe sent in på natten för att försöka få till en klimatöverenskommelse som närmare 200 länder kan ställa sig bakom.
På tisdagen fortsätter förhandlingarna och värdlandet Förenade arabemiraten säger sig nu jobba febrilt för att kunna presentera ett nytt förslag som alla är nöjda med.
– Syftet är att nå konsensus, säger Majid al-Suwaidi, som ingår i mötesledningen.
Den stora konflikten har kokat ner till hur man ska formulera sig kring framtiden för fossila bränslen som olja, kol och naturgas, som är den största boven bakom klimatförändringen. Trycket är hårt att få till ett historiskt avtal om utfasning av alla fossila bränslen, tidigare har bara kolet nämnts.
Utkast sågas
Men det senaste utkastet till överenskommelse om den så kallade globala översynen – som bedömer världens samlade klimatarbete och vad som krävs för att leva upp till Parisavtalets mål – har sågats som urvattnat jämfört med tidigare versioner.
Formuleringar om utfasning finns inte längre kvar, även om fossila bränslen fortfarande nämns. I stället står att konsumtion och produktion av fossila bränslen ska minska på ett rättvist och ordnat sätt till omkring 2050.
COP28 är nu inne på övertid och sista-minuten-förhandlingar pågår för att nå en överenskommelse.
EU har kallat utkastet oacceptabelt. Och USA:s tidigare vicepresident, klimataktivisten Al Gore, varnar för att COP28 är ”på gränsen till ett fullständigt misslyckande”.
Saudiarabien lyfts fram som ett av de oljeproducerande länder som främst motsätter sig formuleringar om att fasa ut fossila bränslen.
Ett nytt utkast till överenskommelse väntas senare under tisdagen. För Joseph Sikulu och andra från sårbara länder handlar det inte enbart om att få enighet om att fasa ut fossila bränslen, utan också om att EU, USA och andra rika länder ska bidra ekonomiskt till att fattigare länder ska kunna ställa om till förnybar energi.
Varmaste året
2023 kommer att skriva in sig i historieböckerna som det varmaste året som hittills har uppmätts på jorden, med dödliga skyfall, stormar och värmeböljor.
Värre lär det bli om inte beslutsfattarna ser till att utsläppen minskar snabbt.
För att klara Parisavtalets 1,5 gradersmål, och därmed undvika de mest förödande konsekvenserna av klimatförändringen, måste de globala utsläppen av växthusgaser halveras till 2030. Hittills fortsätter de dock att öka – främst på grund av förbränningen av olja, kol och gas."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram