Lönlöst I SvD

2023-05-26

Ja nu är det inte så svårt att resa frågan om detta inte möjligen är en väldigt uppenbart uttryckt omskrivning....

https://www.svd.se/a/pQXKbV/rysslands-invasion-av-ukraina-tydligt-skifte-i-strategi?fbclid=IwAR0axNbt5qCYTS-2XXfm-MsPSwWSEfvRND7tksxRd3HIaciNr92Q9flMahw
" ”Det ska kännas lönlöst för de ryska soldaterna”
Vem har kommandot över krigets narrativ?
– Jag ser ett skifte. Ryska soldater ska uppleva uppdraget som lönlöst, säger Johan Rodensjö, expert på psykologisk krigföring vid Försvarshögskolan.
”Det ska kännas lönlöst för de ryska soldaterna”
Han konstaterar att bilden och berättelsen av hur kriget går nu har blivit viktigare än vad som sker på slagfältet.
– Ukraina äger narrativet, det vill säga att Ukraina kommer att återta sina ockuperade områden och att Ryssland inte har en chans. Bilden av kriget från båda håll, kan vara sann, delvis sann eller osann. Det får framtida forskning utvisa, säger Johan Rodensjö.
Strategisk kommunikation har blivit Ukrainas paradgren, enligt honom:
– Den primära målgruppen är ryska soldater och officerare, deras anhöriga och den ryska befolkningen. Folkets och soldaternas vilja är det mest centrala för utgången av en konflikt. Den sekundära målgruppen är Putin och hans regim i Kreml, säger han.
En skrattande Volodymyr Zelenskyj förevigad i en helikopter står i stark kontrast till en sårad soldat på bild i en skyttegrav.
– Det är massor av ukrainare som lider, gråter och är deprimerade. Men det är ingen bild som förmedlas. I stället pumpas förväntansfulla bilder ut som andas självförtroende. Och som uttrycker att man kan besegra en större makt om bara viljan och motivationen är starkare än motståndarens, säger Johan Rodensjö.
Han tillägger att bilden av kriget effektivt förstärkt det internationella stödet och sanktionerna. Ryssland förstår också att bilden av kriget har en avgörande effekt på utgången.
– Man har lagt ut filmer på bland annat Youtube som visar hur 3D-printade drönare, till dånande domedagsrock, ska tillföras i tusentals. Men det är taffligare gjort och lättare att genomskåda än vad Ukraina lägger upp, säger Johan Rodensjö.
Han säger att antalet filmklipp med ryska soldater som antingen retirerar eller kapitulerar ökade i början av maj.
– Dessa filmer spelar skickligt på Cialdinis principer om sociala bevis. Vi människor tenderar att göra som andra liknande människor gör, konstaterar Johan Rodensjö.
Cialdinis principer innebär att utöva ett socialt inflytande på någons övertygelser, attityder, avsikter, motivationer och beteenden. Dessa bilder tar sig in också i det ryska folkhemmet, enligt Rodensjö.
– Trots att Ryssland har en stark kontroll över medier och kan stänga ner tjänster på internet inom sina gränser, sprids nu Ukrainas bild av kriget sakta men säkert till allt fler ryssar. De ska känna att kriget är lönlöst.
Det var i mitten av maj som president Zelenskyj meddelade omvärlden att motoffensiven inte börjat ännu – detta samtidigt som man uppgav att man vann viss terräng i Bachmut.
– Genom att vara först ut och säga detta får den primära målgruppen bilden av att Ukraina nu tar terräng utan att ha påbörjat våroffensiven. Ukraina har därmed satt bilden att de kommer att ta tillbaka ockuperade territorier, tillägger han.
Ett inspel kom från en av soldaterna som var med om veckans attack mot den ryska regionen Belgorod. Till den oberoende ryska tidningen Novaya Gazeta berättade soldaten att det tog flera timmar innan de ryska styrkorna svarade på attacken. "Vi lär oss och vår makt växer. Vi kommer att ordna nya räder”, sa källan.
Ett uttalande från Belgorods guvernör Vjatjeslav Gladkov har också väckt uppmärksamhet. Han uppgav enligt Meduza att sju frivilliga bataljoner om nästan 3 000 man stod redo att försvara regionens gräns, men att de saknade vapen.
Johan Rodensjö gör en reflektion kopplad till lagmoral i idrott:
– Om det ena laget tror att de ska vinna och det andra tror att de ska förlora, blir det ofta så. Lagets ledare har en avgörande roll för att vända en låg motivation till en hög. Detta är en mycket svår uppgift för en ledare, inte sällan omöjlig. Just nu ser det ut som om Ukraina har viljan och motivationen som Ryssland saknar."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram