En Bit Neuromuskulär Folkbildning

2023-03-27

Vi tar det bit för bit i den neuromuskulära folkbildningen 😉

https://www.svd.se/a/4oxoME/orkade-knappt-hamta-barnen-nu-tavlar-ida-i-styrkelyft?fbclid=IwAR2a4kvCGIk-3f5jZ0d3V7Rcuwd-CRnRMlwjm9m9dFv61IVPiNOqVnUhRq4
" Tvåbarnsmamman hade aldrig haft något intresse för träning. Vikten pendlade upp och ner. När hon var som tyngst vägde den 158 centimeter långa 31-åringen 105 kilo.
– Jag har alltid varit överviktig, i mer eller mindre grad. Värst var det vid första graviditeten, och det var inte så att jag hade lagt på mig och det försvann när barnet var fött, säger Ida Ekornås.
Vi möter henne i en gammal kontorslokal som nu blivit träningscenter. Där tillbringar hon mycket tid, något hon aldrig hade trott för fem år sedan.
Ida Ekornås har nämligen vidtagit stora åtgärder för att ändra sin livsstil.
– Det blir sådana klichéer, men allt är ju klichéer. Det handlade om att bli den bästa mamman jag nånsin kunde bli, och då måste jag också bli den bästa versionen av mig själv. Det handlar om god fysisk hälsa, men även mycket om det mentala och sociala, säger Ida Ekornås och betonar:
– Jag ska inte sitta här och säga att ”så här går man ner i vikt”. Det finns många vägar som bär till Rom. Det viktigaste för mig var att det inte handlade om att gå ner i vikt.
Att bli mamma medförde några utmaningar för Ekornås. Under båda graviditeterna fick hon graviditetsdiabetes, vilket kan uppstå när man är överviktig.
När hon fick det igen 2020, vidtog hon åtgärder på riktigt.
– Det var då jag insåg att jag var i dålig form. Dessutom kom pandemin, vilket skapade mycket osäkerhet, säger hon.
Hon började i liten skala, men fann också glädje i något hon aldrig trodde att hon skulle uppskatta.
– Jag började träna styrkelyft med min man. Han har gjort det i 20 år. Vi bor nästan uppe på fjället och jag började gå ner, antingen till träningen eller till centrum. Men jag blev alltid hämtad och hemkörd eftersom det var så tungt att gå uppför backen, säger Ekornås.
Vid den tidpunkten klarade hon nästan inte av att hämta barnen på förskolan. Och att gå hem med barnen var uteslutet.
– Nu klarar jag av att gå hem från förskolan med barnen, köra vagnen, dra och bära uppför backarna. Det var otänkbart innan. Nu släpar jag med mig båda och tar med dem på tur på fjället och sover i tält. Jag kan vara den mamma jag vill vara, säger Ekornås.
Ida Ekornås är nu tillräckligt stark för att göra vad hon vill med barnen.
Även på styrketräningsfronten har hon uppnått resultat. Hon har gått med i en styrkelyftsklubb, deltagit i sin första tävling och kvalificerat sig till norska mästerskapen.
I december 2022 vägde hon 66 kilo. Det är nästan 40 kilo mindre än hon vägde när hon var som tyngst. Lättare har hon inte varit sedan 2008, även om låg vikt inte är ett mål i sig för styrkelyftare.
– Jag älskar styrkelyft eftersom det är baserat på resultat, alltså antal kilo man lyft. Jag har aldrig blivit motiverad av att bli smal. Det är ouppnåeligt. Att jag är normalviktig nu är mer ett lyckligt sammanträffande, säger hon.
Graviditetsdiabetes påminner om vanlig diabetes och är ett tillstånd med förhöjt blodsocker, berättar fysioterapeuten Simone Anzjøn Holbø.
Att vara fysiskt aktiv, som Ida Ekornås, är något av det bästa man kan göra för att minska risken för att drabbas.
– Risken kan då reduceras med hela 38 procent. Men det är mer som händer när man är fysiskt aktiv: Man får också ökat välmående med bättre energi och humör, samt lägre risk för stress och ångest, säger Holbø.
Börja gradvis, råder Simone Anzjøn Holbø på House of Femme. ”Det mest utmanande är att ta det första steget.”
Hon är grundare av House of Femme i Trondheim som fokuserar på kvinnohälsa.
– Studier visar att om man är måttligt fysiskt aktiv under graviditeten minskar risken för graviditetsdepression med 37 procent. Dessutom reduceras risken för övervikt, havande­skaps­förgiftning, rygg- och bäckensmärtor och inkontinens.
Holbø berättar att hon möter många gravida som har bestämt sig för att ta tag i den egna hälsan.
Hon har några tips till alla som önskar göra en livsstilsändring:
Börja gradvis.
Få hjälp att överkomma diverse utmaningar, till exempel bäckensmärta.
Se till att träningen är lustbetonad och motiverar till upprepning.
Det mest utmanande är att ta det första steget. När man väl kommit igång går det hela tiden lättare.
Kom ihåg att all rörelse hjälper, och bara lite fysisk aktivitet är bättre än ingenting.
Kontinuitet är viktigt, poängterar Ida Ekornås. ”Det gör inget om du missar träningen i en månad så länge du fortsätter efteråt.”
Kontinuitet är viktigt, poängterar Ida Ekornås. ”Det gör inget om du missar träningen i en månad så länge du fortsätter efteråt.”
Ida Ekornås har delat med sig av sin livsstilsändring i sina sociala medier. Hon räknade också steg i början, även om hon inte är ett stort fan av det. Målet var att stabilisera blodsockret.
– Allt man gör mer av än tidigare är bra. Och att gå 10 000 steg är inte nödvändigtvis facit. Annars har du alla klichétips: Man kan alltid gå lite mer, äta mer rätt – mer protein och grönt – röka lite mindre, dricka lite mindre och få mer dagsljus. Leta upp saker som är bra för dig, säger Ida Ekornås och tillägger:
– Kontinuitet är viktigt. Om du missar träningen i en månad eller två gör det ingenting så länge du fortsätter efteråt. I början var min träning ständigt ojämn.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram