Schuman Om Zlatan I DN

2023-03-27

Stackars Alex...

https://www.dn.se/sverige/alex-schulman-jag-har-fatt-nog-av-zlatan/?fbclid=IwAR34iiR0lQtjIYBFcSyoJyu9tLJjey8bsDI_bLkU-Ofa9bIhfMLQT1cfSVg
" Han spelar dåligt och är en mobbare. Inte ens när han säger något genomkorkat om Qatar reagerar folk. Året är 2023 och fortfarande vågar ingen stöta sig med Zlatan Ibrahimovic.
Zlatan gjorde mål på straff i sin senaste Milan-match, och gjorde sin vanliga målgest, den vi sett i alla år, samma blick, den där kombinationen av galen och SKITFÖRBANNAD, han sprang mot hörnflaggan och stirrade ursinnigt ut i evigheten, och medspelarna kom för att krama honom, och han slet sig rasande ur deras grepp, för att kunna stå där själv och visa upp sin obegripliga vrede, och sedan förlorade Milan med 1–3, men vafan, det hindrade honom ändå inte från att lägga upp en bild på sitt mål på Instagram och skriva: ”Say my name.” Och fansen svarade GUD och KING och LEGEND och så vidare.
Ännu en dag i Zlatans värld. Han har varit skadad så länge att jag nästan glömt bort hur knäpp den där hybrisen är, men nu var den verkligen tillbaka, och det här var bara början. Han kom ju till Sverige sedan, för landskamp, och de flesta har väl sett klippen från presskonferensen ett par dagar innan match, där han satt blasé och svarade häpet på den ena dumfrågan efter den andra, så ointresserad av att delta att han knappt kunde sitta upprätt.
Enda gången han fick energi var när en reporter på SVT frågade om Qatar. Nu levde han upp, när han fick hålla sitt hyllningstal till förtryckarstaten, och det märkligaste hände, det var som om Zlatan under själva svaret byggde upp en allt större avsky mot personen som ställt frågan – ju mer han älskade Qatar, desto mer hatade han reportern – så när han var färdig började han plötsligt härma honom. Ingen frågade vad i all världen han höll på med, ingen sa åt honom att sluta. I stället: nervöst fniss i rummet. Lismande, underdåniga skratt åt Zlatan när han gjorde narr av reportern som ställt sin fråga.
Den typen har funnits med mig i ungdomslagen under hela min uppväxt, i alla lag jag spelat i
Den där tystnaden som infann sig, och de där ängsliga skratten gjorde att det gick en rysning genom mig. Jag tänkte på hur märkligt det är att vi fortfarande kryper för Zlatan. Att vi fortfarande är i hans våld. Sverige har varit fast i ett medberoende med den här mannen sedan början på 00-talet och vi är det fortfarande. Är det inte dags att lösgöra oss snart? Ska vi inte snart ställa samma krav på honom som vi gör på alla andra?
Vi känner ju honom väl vid det här laget. Jag själv har varit bekant med Zlatan sedan tidiga tonåren, fast han hette inte Zlatan då. Han som skrattade åt en i omklädningsrummet för att man inte fått hår på snoppen. Han som samlade ett bra gäng i duschen och snurrade upp handdukarna och piskade en på låret. Han som plötsligt, från ingenstans, kunde trycka upp en mot en kall kakelvägg, stirra på en, och sedan flinande gå vidare. Den typen har funnits med mig i ungdomslagen under hela min uppväxt, i alla lag jag spelat i.
Zlatan har fortsatt fri lejd. Han är (var) ju bäst i fotboll, och därför får han bete sig lite som han vill. Och han blir inte ifrågasatt, inte ens när han hyllar Qatar och säger något så genomkorkat som att Qatar är ett bättre land än Sverige eftersom de inte har någon kriminalitet finns det särskilt många som invänder. Janne Andersson livrädd, vill knappt vidröra det, säger att Zlatan måste få tycka vad han vill. Olof Lundh står i Nyhetsmorgon och säger typ att Zlatan är Zlatan, han gillar auktoritära styren och sånt. Få säger ifrån, året är 2023 och fortfarande vågar ingen stöta sig med Zlatan Ibrahimovic.
Jag ser matchen sedan. När Zlatan reser sig från avbytarbänken och drar på sig matchtröjan reser sig hela Friends. Jublet vet inga gränser när han kommer in. Han spelar väldigt dåligt, missar allt han kommer åt, och efter matchen skanderas hans namn, 49 000 människor say his name, och innan jag stänger av tv:n inser jag två saker på samma gång: jag har fått nog av Zlatan Ibrahimovic och den känslan är jag ensam om i hela Sverige."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram