Elprispressningsförnekande Uniper

2022-12-08
Skall det verkligen finnas samhällskritisk infrastruktur som kontrolleras av enskilda vinstmaximeringsintressen, frågar åt en vilsen vän 🙂
" Uniper tillbakavisar anklagelser om avsiktligt stopp i Oskarshamn
Stängningen av Oskarshamn 3 från fredagen befaras bidra till nya elpristoppar. Huvudägaren Uniper tillbakavisar nu påståenden om att reaktorn medvetet skulle stoppas för att pressa upp elpriserna. Energimyndigheten och energibolag varnar samtidigt för ökad osäkerhet om elförsörjningen och uppmanar till minskad elanvändning.
Samtidigt som kylan höjer efterfrågan på el så har den svenska kärnkraften betydande driftsstörningar. Sedan flera månader är Ringhals 4 avstängd för att reparera en omfattande skada. Och samtidigt som elpriserna är mycket höga och elförsörjningen under press så ska nu även Sveriges största kärnkraftsreaktor, Oskarshamn 3, kopplas bort från elnätet. Det handlar om ett planerat driftsavbrott och stoppet startar i morgon, fredag, och ska enligt tidsplanen pågå under nio dygn. Anledningen är att delar av generatorn måste repareras för att garantera en fortsatt stabil drift under bland annat resterande vintermånader. Generatorn är en tekniskt avancerad del med stort värde och det är en sammantagen bedömning som gjorts vad gäller tidpunkt, enligt tyska kraftbolaget Uniper som är huvudägare i Oskarshamns kärnkraftverk.
”Det är så klart inte bra att det sker nu, med tanke på att det är mycket små marginaler för elförsörjningen i södra Sverige för vintern. Planerbar elproduktion saknas i tillräcklig mängd”, uppger bolaget i en skriftlig kommentar.
Där uppges vidare att det är nödvändigt att genomföra reparationen så snart som möjligt för att säkra bästa möjliga förutsättningar för drift framöver.
Som Di rapporterat varnar analytiker för att risken för nya höga elpristoppar ökar närmaste tiden. Och Uniper ser sig nu föranledda att kommentera att stängningen av Oskarshamn 3 inte skett medvetet för att försöka höja elpriset.
”Tyvärr har det redan börjat spridas felaktiga påståenden, till exempel att OKG (bolaget som driver Oskarshamns kärnkraftverk, Di:s kommentar) och Uniper medvetet stänger reaktorn för att pressa upp elpriset. Tvärtom innebär driftstoppet en finansiell förlust, eftersom OKG redan sålt de nio dagarnas elproduktion i förväg och nu måste köpa motsvarande produktion på spotmarknaden till ett helt annat pris”, skriver Uniper.
Di har sökt Uniper som avböjer intervju med hänvisning till att bolaget är i en tyst period inför en extra bolagsstämma.
Energimyndigheten uppger i sin senaste lägesbild om Sveriges energiläge att elförsörjningen i Sverige i nuläget är ”ansträngd, men stabil”. Samtidigt uppges läget försämras av den förestående stängningen av Oskarshamn 3.
”Det finns en risk för effektbrist under vinterns höglasttimmar och osäkerheten ökar markant när Oskarshamn 3 tas ur drift 9–18 december. Energimyndigheten uppmanar fortsatt att minska elanvändningen”, skriver den statliga myndigheten i sin lägesrapport.
Ytterligare en svensk reaktor, Ringhals 3, har tekniska utmaningar och har meddelat att produktionen tillfälligt sänks under kommande helgen.
Energibolaget Mälarenergi är ett av flera energibolag som varnar för att det ansträngda läget på elmarknaden.
”Nästa vecka kan bli riktigt tuff”, säger Björn Lundkvist, elhandelschef på Mälarenergi, enligt ett pressmeddelande.
Även om det redan nu är väldigt höga spotpriser, så ser Mälarenergi en stor risk för ännu högre spotpriser den närmaste tiden.
”Jag vill därför uppmana alla, både privatpersoner och företag, att verkligen tänka till hur elen används och försöka hålla förbrukningen nere”, säger Björn Lundkvist.
”Om vi alla är med och hjälper elsystemet leder det till lägre priser och kostnader, samtidigt som vi minskar risken för att vi ska hamnar i en situation där vi har brist på effekt i elsystemet och Svenska Kraftnät behöver tillämpa manuell förbrukningsfrånkoppling.”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram