Omvärldsrelationstinande Kina I SvD

2022-11-29
Ja som sagt, antingen så är det som utspelar sig strategiskt planerat och koordinerat, eller så är det inte så - det är mycket enkelt att konstatera nu.
"Samtidigt som Kina slår ner covid­protesterna på hemmaplan, så tinar nu president Xi Jinping upp relationerna med omvärlden. Delar av förkla­ringen kan härledas till Ryssland.
Det finns två saker som har gällt i Kina sedan det första fallet av covid rapporterades i Wuhan för snart tre år sedan. Den första har varit en total nolltolerans mot viruset och att hundratals miljoner kineser suttit instängda i sina hem – ibland i flera månader i taget.
Den andra har varit att Kina hållit stängt även gentemot omvärlden, och att president Xi Jinping lyst med sin frånvaro på världsscenen.
När nu protesterna mot covidpolitiken och nedstängningarna slås ner runt om i landet, så öppnar Peking samtidigt upp på ett annat plan. Det allra högsta politiska.
För det som började med Xis första utlandsresa i september, till ett möte i Uzbekistan med bland annat Rysslands president Putin, har nu nästan blivit till ett löpande-band-dejtande med fokus på västvärlden, och då i synnerhet USA.
I fredags försökte Kinas och USA:s handelsministrar få ny fart på dialogen under den ekonomiska samarbetsorganisationen APEC:s möte i Bangkok.
Wang Wentao och Katherine Tai har inte talats vid på över ett år och även om mötet beskrivs som ”uppriktigt, professionellt och med ett konstruktivt utbyte” i en kommuniké från det kinesiska handelsministeriet – diplomat­språk för att det sades en del hårda ord – så kom ändå enligt samma text ”båda parter överens om att fortsätta kommunicera”.
Xis Kina vill vara mäktigt, respekterat och framgångsrikt. Inte isolerat och ifrågasatt som Putins Ryssland.
Mötet byggde vidare på den 3,5 timme långa träff som presidenterna Xi Jinping och Joe Biden höll i samband med G20-mötet på Bali för två veckor sedan. Ett samtal som även resulterade i att den amerikanske utrikesministern Antony Blinken ska åka till Peking.
Även EU vill vara med när Xi nu öppnar upp. På torsdag åker det europeiska rådets ordförande Charles Michel till Peking, den tyske förbundskanslern Olaf Scholz var där i början av månaden och Frankrikes president Emmanuel Macron har låtit meddela att han planerar en resa efter årsskiftet.
Kinas president Xi Jinping tillsammans med Thailands premiärminister på APEC-mötet i Bangkok. Foto: TT
Det finns givetvis flera anledningar till den nyfunna mötesivern när Xi nu till sist går med på att träffa sina internationella kollegor. Den första är ett land vid namn Ryssland.
För är det något vi kan vara säkra på så är det att Peking har specialstuderat sanktionerna som USA och EU tillsammans med länder som Japan och Storbritannien har riktat mot Ryssland. Sammanhållningen lär både ha förvånat och chockat Xi, som flera gånger på sistone markerat att han inte uppskattar den ryske presidentens hot om kärnvapen.
Xis Kina vill vara mäktigt, respekterat och framgångsrikt. Inte isolerat och ifrågasatt som Putins Ryssland – som nu till och med forna sovjetrepubliker och tidigare allierade som Kazakstan börjat våga mopsa sig mot.
Från västs sida handlar det i stället om att utnyttja läget och försöka slå in en kil mellan de tidigare så såta vännerna Xi och Putin.
Vi lever nu i en tid då nya maktblock håller på att bildas. Men strukturerna är långt ifrån cementerade och kan Kina och Ryssland hållas isär är det guld värt i de flesta amerikanska och europeiska politikers ögon.
Och här är guld helt rätt ord, för det för oss in på nästa anledning. Pengar.
Kina är med sina 1,4 miljarder invånare, trots det allt mer auktoritära styret, fortfarande en alltför lukrativ marknad för att västerländska företag ska vilja säga tack och hej. Enbart i Tyskland beräknas över en miljon jobb vara beroende av handeln med Kina.
I USA höjs dessutom röster för att återigen öka inköpen av billiga varor från Kina, allt för att få ner inflationen. Enligt uppgifter från den kinesiska tullen minskade Kinas export till USA med 12,6 procent under oktober jämfört med samma månad i fjol.
Att öka handeln ligger även i Xi Jinpings intresse. Covid-nedstängningarna har kostat Kina stora pengar och delar av protesterna vi nu ser handlar om det allt mer ansträngda ekonomiska läget och att många är trötta på att sitta hemma utan lön.
Vad alla dessa möten sedan ger är för tidigt att säga, men det finns en sak till som kan vara intressant att notera: Inför Xi är inte alla lika. Åtminstone inte när det gäller hur mycket av presidentens tid de får.
Samtalet med Biden på Bali varade som sagt över tre timmar, medan Frankrikes Macron bara fick 43 minuter under G20-mötet. Ännu sämre gick det för den nyblivne brittiske premiärministern Rishi Sunak. Hans träff med Xi ställdes in helt."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram