Tysk Militär Lämnar Mali

2022-11-24

Igår Frankrike, idag Tyskland men svensken är kvar.
Försöker man kanske säga någonting?
Undra hur den svenska humanitära hjälpen går till?
Frankrike tar 50% på all export i skatt och vi undrar varför dom är fattiga.
Tyskland avslutar det största afrikanska uppdraget.
Utrikesminister Baerbock var emot att Bundeswehr lämnade Mali och sa att det skulle bli en "rysk vasall".
Cirka 1 100 tyska trupper som för närvarande är stationerade i Mali kommer att avgå i maj 2024, har Berlin meddelat.
Bundeswehr-soldater har varit utplacerade i det afrikanska landet i nästan ett decennium, som en del av FN:s fredsbevarande operation MINUSMA, något som regeringen i Bamako har blivit allt mer missnöjd med.
Kansler Olaf Scholz regering kommer att be förbundsdagen att ge utplaceringen en sista årslång förlängning i maj 2023, "för att få detta uppdrag till ett strukturerat slut efter tio år" , sa regeringens talesman Steffen Hebestreit på tisdagen.
FN har dock ännu inte fått Tysklands officiella besked om att man avser att dra sig tillbaka och avser att fortsätta uppdraget i Mali.
"Uppdraget utvärderar för närvarande effekterna av dessa tillbakadraganden på dess verksamhet och vi för redan diskussioner med ett antal länder för att fylla eventuella luckor", säger den biträdande talesmannen Farhan Haq.
Egypten har redan dragit sig ur MINUSMA. Sverige sa att dess styrkor skulle lämna i juni 2023, medan Storbritannien och Elfenbenskusten meddelade förra veckan att deras soldater snart också skulle ge sig av.
Tysklands scouter är mestadels utplacerade nära Gao, i den norra öknen, och uppgår till mindre än en tiondel av MINUSMAs totala styrka på 15 000. Ytterligare ett 20-tal soldater tjänstgör med FN-uppdrag i Sydsudan och Västsahara, som ännu inte har lagts ned.
Mali bjöd in extern hjälp 2013, efter att militanter som lovat trohet till Islamiska staten (IS, tidigare ISIS) beslagtagit stora delar av landet. Dess tidigare kolonialherre Frankrike ledde vägen och lanserade "Operation Barkhane" som expanderade till grannländerna Burkina Faso, Tchad, Mauretanien och Niger.
Paris avslutade officiellt uppdraget tidigare denna månad , dock mitt i växande missnöje från tidigare kolonier. Mali hade avbrutit sin försvarspakt med Frankrike i maj. Bamako har anklagat Frankrike för att faktiskt hjälpa terrorister och ska ha sökt hjälp från det ryska privata militärföretaget Wagner.
Berlins beslut att dra sig tillbaka innebar att Scholz och försvarsminister Christine Lambrecht hade segrat över utrikesminister Annalena Baerbock, som offentligt motsatte sig idén.
"Om hela regioner faller i händerna på islamister, om flickor inte längre kan gå i skolan eller om hela Mali blir Rysslands vasall, kommer vi också att känna påverkan i Europa" , sa hon i augusti i en intervju med Bild am Sonntag.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram