Kalle Dussins Dödsorsak

2022-11-24
Nämen så praktiskt då, att vi får svaret att han inte mördades av svenskar som tröttnat på hans krigslusta.....
" Det var i slutet av november år 1718 som Sveriges kung Karl den tolfte dog under stora nordiska kriget. Vem som egentligen dödade honom har varit ett mysterium – fram till nu, rapporterar Yle.
Under de 300 år som gått sedan Karl XII dog av ett skott i huvudet har det funnits olika teorier om hur han dog. Var det fienden som sköt honom eller svenskar som hade tröttnat på hans krigslystnad? Trots att det genomförts tre olika obduktioner av kungens kropp har man inte kommit närmare vems kula som dödade honom.
Men nu har forskare vid Uleåborgs universitet i Finland löst gåtan. De har bland annat använt ballistiska modeller med samma egenskaper som en människoskalle, och skjutit muskötkulor med en diameter på 19,5 millimeter genom skallimitationerna med olika hastighet. Dessa undersökningar visade att kungen med största sannolikhet inte dödades av en muskötkula av bly i norska Fredrikshald den 30 november 1718.
Slår hål på teorin om ”kulknappen”
Även Karl XII:s filthatt som han bar när han sköts studerades. I den finns fortfarande ett tydligt ungefär 19,5 millimeter stort runt hål, men forskarna har bevisat att det behövs en betydligt större kula än en med en diameter på 19,5 millimeter för att skapa ett sådant hål, och en musköt kan knappast skjuta en så stor kula.
Man kunde alltså slå hål på legenden om att Karl XII lönnmördades med en knapp från sin egen militäruniform, som kallats ”kulknappen”.
Forskarna kom fram till att det mesta pekar på att Karl XII dödades av karteschammunition av järn, med en diameter på klart över 20 millimeter. De bedömde också att den sannolika hastigheten på kulan väl skulle motsvara hastigheten på en kula som skjuts från en fästning 200 meter bort.
Det slås alltså fast av forskarna att Karl XII dog av en fiendekula, och blev inte lönnmördad av sina egna."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram