Nya Putinpriser

2022-10-30
" Svaret på hur marknaden reagerar på att Ryssland drar sig ur avtalet som ska säkra spannmålsexport från Ukraina kommer att synas på måndagen.
”Det blir intressant att se hur spannmålsbörserna rör sig. För att det ska bli något större genomslag generellt krävs det att det blir ett bestående problem, och det har att göra med hur krigsutvecklingen ser ut. Men det är ett tecken som går åt fel håll”, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas riksförbund.
För livsmedelspriserna var läget enligt Lars-Erik Lundkvist betydligt skakigare i början på året i en tid då man inte visste hur 2022 års skörd skulle bli. Att skördarna visade sig bli okej gjorde läget stabilare.
”Det var värdefullt, inte minst för svenska lantbrukare att bärga en hyfsat hög skörd ett år med höga kostnader förenade med odlingen. Det kommer naturligtvis vara ännu viktigare 2023, för det är först då det höga gödselpriset slår igenom fullt, tillsammans med fortsatt höga dieselpriser”, säger Lars-Erik Lundkvist.
Sommarens spannmålsavtal bidrog till ytterligare prisnedgångar på marknaden. Om inga lastfartyg tillåts lämna ukrainska hamnar framöver kan priserna på bland annat foder komma att stiga. På sikt skulle djuruppfödningen bli dyrare och till slut leda till högre butikspriser på en rad produkter.
”Då börjar det påverka all annan animalisk produktion som mjölk-, ägg- och köttproduktion,” säger Lars-Erik Lundkvist.
Ukraina, en av världens störta exportörer av spannmål, tvingades stoppa nästan alla leveranser efter Rysslands storinvasion i februari.
Det var i juli som företrädare för Ukraina och Ryssland skrev under ett avtal under överinseende av FN och Turkiet för att säkra exporterna från Svarta havet. Avtalet, som var satt att gälla i 120 dagar, har gjort att Ukraina kunnat exportera nio miljoner ton spannmål.
Redan före lördagens besked har det från ryskt håll kommit signaler om att man inte vill förlänga avtalet om inte sanktioner mot rysk gödselexport lyfts.
”Ryssland vill ju sälja sitt gödsel västerut. Det är inte så många som är så värst förtjusta i det, men man testar nog alla möjliga kort i det här läget”, säger Lars-Erik Lundkvist."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram