Underlivsporslinsväntat Efter Valet I SvD

2022-10-30
"Ett riksrättsåtal mot president Joe Biden. Det är en trolig konsekvens om mellanårsvalet i USA går som väntat.
– Det kommer sannolikt att väckas riksrättsåtal mot både Biden och andra, säger professor Dag Blanck.
35 av senatens 100 platser, alla 435 platser i representanthuset, samt en lång rad lokala poster. Det står på spel i årets mellanårsval i USA, som hålls tisdag 8 november.
Sedan valet 2020 har Demokraterna kontrollerat en majoritet av platserna i både senaten och representanthuset. Det har gett Joe Biden möjligheten att bland annat få igenom investeringar för minskade klimatutsläpp och en jättesatsning på infrastruktur.
Men nu ser det mörkt ut för Demokraterna.
Låga förtroendesiffror för presidenten har smittat av sig på resten av partiet. Analyssajten FiveThirtyEight har genomfört 40 000 simuleringar av valet till kongressen, och baserat på det landat i de 100 mest sannolika scenarierna. I 81 av dem vinner Republikanerna kontrollen över representanthuset, medan det i princip är dött lopp i senaten: 52–48 i Demokraternas favör.
Även de mer traditionella opinionsundersökningarna pekar på stora republikanska framgångar i framför allt representanthuset.
– Ska president Biden kunna ha framgång behöver han ha kongressen med sig. Får han inte det är det väldigt svårt att genomföra särskilt mycket, säger Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
Men även om Republikanerna får majoritet i båda kamrarna kommer det bli svårt att genomföra republikansk politik.
– De kommer att anta nya lagar, men Biden kommer inte att skriva under förslagen. Alla processer kommer att saktas ner, säger Dag Blanck.
Det som republikanerna dock skulle kunna göra med en majoritet i representanthuset är att riksrättsåtala presidenten.
– Snacket om riksrätt kommer att vara med i varje samtal om den republikanska agendan, säger Kevin Madden, tidigare talesperson för det republikanska partiet, till magasinet The Atlantic.
Även Dag Blanck tror att det är sannolikt att ett riksrättsåtal riktas mot Joe Biden. En sådan process inleds i representanthuset, och kräver enkel majoritet.
– Det kommer sannolikt att bli riksrättsåtal mot både Biden och andra. Men han kommer inte att fällas, eftersom det kräver två tredjedels majoritet i senaten, säger Dag Blanck.
Det är dock inte bara en strid om platserna i kongressen mellan republikaner och demokrater. Det pågår även en dragkamp inom partierna. Det som framför allt uppmärksammats är kampen inom republikanerna, där frågan är hur stark Trumps falang kommer att bli. Och enligt prognoserna kan flera ”election deniers”, alltså personer som inte godtar resultatet i 2020 års presidentval, väljas in i kongressen.
– Presidenter som förlorat ett val lämnar oftast den politiska scenen, men Trump fortsätter att vara en faktor. Hur många i hans falang som vinner är en väldigt viktig indikation på hur stark Trump är inför ett potentiellt presidentval 2024, säger Dag Blanck."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram