Självanmälande Svenska Kraftnät

2022-09-22

Svenska kraftnät anmäler sig själva
Cirka 3 700 personer har registerkontrollerats av Säkerhetspolisen – trots att kontrollerna egentligen skulle ha avslutats.
Nu anmäler Svenska kraftnät personuppgiftsincidenten till Integritetsskyddsmyndigheten.
It-strul orsaken
Orsaken till de felaktiga kontrollerna ska vara ett tekniskt fel i ett it-system, och anmälan avser historiska filer som Svenska kraftnät delat med Säkerhetspolisen (Säpo) mellan den 5 september 2017 och den 18 januari 2018.
När Svenska kraftnät uppmärksammades på felet kontaktades Säpo och de löpande kontrollerna upphörde under natten till torsdag.
Kan ansöka om registerkontroll
Bolag inom elförsörjningen som bedriver säkerhetskänslig verksamhet kan hos Svenska kraftnät ansöka om registerkontroll av anställda inom den verksamheten.
Det är sedan Säpo som utför kontrollerna, som sker efter samtycke, bland annat i misstanke- och belastningsregistret. Eventuell information som hittas kan lämnas via Svenska kraftnät till arbetsgivaren efter att personen fått möjlighet att yttra sig.
Händelsen utreds
Enligt Svenska kraftnät har ingen information från de felaktiga kontrollerna lämnats vidare till arbetsgivare och enbart personal som arbetar med registerkontroller har kunnat ta del av eventuella uppgifter.
Svenska kraftnät ska fortsatt utreda händelsen och kommer att se över sina rutiner för att liknande fel inte ska uppstå igen.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram