Aftonslasket Från Kaliningrad

2022-09-22

Mmm.. det var de där två orden igen då..
Reflexiv.. och Kontroll 😉
" - Det enda som håller tillbaka den ukrainska armén är brist på vapen. Om västvärlden fyrdubblar mängden vapen som skickas de närmaste tre månaderna, så blir det ingenting kvar av den ryska armén. "
Jag tycker personligen det låter som en mycket bra idé 👌🥳
”Folk kommer att hålla sig undan ryska mobiliseringen”.
Många ryssar kommer att hålla sig undan Putins mobilisering.
Det hävdar journalisten Aleksej Sjabunin, 52, i Kaliningrad.
– Rysslands front i Ukraina kommer att falla samman totalt i slutet av 2022, säger han.
Efter president Vladimir Putins tal på onsdagen, där han proklamerade ”partiell mobilisering”, intervjuade Aftonbladet journalisten Aleksej Sjabunin, som bor i den ryska exklaven Kaliningrad vid Östersjön.
Hur kommer ryssarna att reagera på mobiliseringen?
– De kommer att hålla sig undan mobilisering med alla krafter. Väldigt få har ställt upp som frivilliga i Ukraina. Nu kommer det vara ännu färre. Jag tror att den ryska fronten i Ukraina kommer att falla samman totalt i slutet av 2022.
Varför tror du det? Sovjetunionen slogs i Afghanistan i tio år.
– Den ryska armén är mycket svagare än den sovjetiska. Och den ukrainska armén har mycket bättre vapen än afghanerna.
– Det enda som håller tillbaka den ukrainska armén är brist på vapen. Om västvärlden fyrdubblar mängden vapen som skickas de närmaste tre månaderna, så blir det ingenting kvar av den ryska armén.
Försvarsminister Sergej Sjojgu meddelar att bara reservister kommer att mobiliseras. I Sverige skulle reservofficerare förmodligen tycka att det var viktigt att slåss för sitt land. Stämmer inte det i Ryssland?
– Soldater i reserven – det är folk som sedan länge har vanliga jobb och absolut inte vill resa i väg för att kriga. Alla som ville kriga har under de senaste sju månaderna redan åkt i väg till Ukraina som frivilliga.
– Bland de döda finns det fullt av medborgare som är 20-21 år gamla, det finns till och med 19-åringar. Det rör sig om värnpliktiga, som tvingats att skriva under kontrakt om anställning i armén. Jag tror att de fortfarande i första hand skickar värnpliktiga som kallades in våren 2022 och hösten 2021 till fronten.
Putin har alltid ljugit”
Enligt ryska försvarsministeriet kommer 300 000 soldater att mobiliseras nu.
– De måste förberedas, och det tar minst tre månader. Jag misstänker att en del skickas till fronten direkt, vilket bara kommer att leda till ytterligare stora förluster. Med sitt tillkännagivande erkände Putin att hans så kallade specialoperation har misslyckats totalt.
Tror du att det blir en allmän mobilisering senare?
– Det är redan en allmän mobilisering. Ledarna bara ljuger. De kallar det ”partiell mobilisering”, trots att det redan i kungörelsen om mobilisering framgår att den är allmän. Vid en partiell mobilisering finns information om vilken tidsperiod den gäller och hur många soldater det handlar om. I denna kungörelse finns inga sådana begränsningar. Därför är det de facto en allmän mobilisering. Låt er inte luras av Kremls ständiga lögner. Det rör sig om en allmän mobilisering som kommer att pågå i vågor.
Om det är en allmän mobilisering, varför säger inte Putin det direkt?
– Varför ljuger Putin? För att det är Putin. Han har alltid ljugit. Ledarna ljuger för att det är deras sätt att styra landet och deras sätt att leva.
– Jag uppmanar alla journalister i västvärlden att aldrig citera Putin, Sjojgu och andra höga politiker i Ryssland utan att tillfoga en anmärkning om att de alltid ljuger. Man kan aldrig använda dem som en pålitlig informationskälla.
Firande ställdes in
Hur är stämningen bland de ryska soldaterna i Ukraina?
– Stämningen är dålig. Men jag har inga direkta källor där.
Vad händer med Putin om den ryska fronten i Ukraina faller samman?
-Jag vet inte. Men av allt att döma kommer han inte att dö en naturlig död. Ett intressant faktum är att i några städer i Kaliningrad-området ställde man in firandet av Stadens dag (Reds anm: Stadens dag brukar firas i städer över hela Ryssland) den 17 och 18 september. Så var det i Sovjetsk, Tjernjachovsk och Zelenogradsk. Man ställde in den planerade underhållningen också, i synnerhet fyrverkerierna.
– Det var första gången firandet av Stadens dag ställdes in i Kaliningrad-området. Skälet som angavs var den spända situationen här på grund av den militära specialoperationen. Ytterligare en anledning var soldatförlusterna. Två förband från Kaliningrad har lidit tunga förluster. Och flera soldater från Kaliningrad-området har tillfångatagits i Charkov-området.
Varför ställdes firandet in? Är det en tyst protest mot centralmakten?
– Det betyder att de inte längre kan gömma förlusterna.
Ställdes firandet in i Moskva också?
– Nej, inte i Moskva.
Färre tror på seger
Tror folk i Kaliningrad numera att Ryssland kommer att förlora i Ukraina?
– Jag uppskattar att 60 procent tror att Ryssland kommer att segra. Resten tror inte alls på det. Men det är viktigt att förstå att av de 60 procent som tror på seger, så är ungefär hälften inte alls intresserade av vad som pågår i omvärlden. Men nu när mobiliseringen inleds kommer de att bli intresserade.
Tror färre på seger i dag, än i februari?
– Ja, i februari trodde omkring 90 procent på seger.
Hur kommer stämningen bland ryssarna att förändras i och med mobiliseringen?
– Den kommer att försämras. Folk trodde att de kontraktsanställda soldaterna i armén själva skulle lyckas ta hand om Ukraina.
Blir det svårare för Putin att styra landet om stämningen bland ryssarna försämras?
– Det är redan svårt för honom. Och det kommer att bli värre.
Kommer han att börja använda kärnvapen?
– Putin är kapabel att beordra kärnvapen mot någon stor ukrainsk stad, om ukrainarna trycker undan ryssarna från ukrainskt territorium och tar sig in på Krim. Men det är svårt att säga om en sådan order skulle åtlydas. Troligen skulle den inte det.
Vad säger släktingarna till Kaliningrad-soldater som har dött i Ukraina?
– En enda kort intervju har publicerats, med döda soldaters släktingar i Sovjetsk. Släktingarna föredrar att tiga. De uttalar sig inte heller mot kriget i sociala medier.
Hur många från Kaliningrad har dött?
– Det finns inga exakta siffror. Från öppna källor vet vi att ungefär 60 har dött.
Varför ställer du upp med namn och bild? När vi möttes i Kaliningrad i februari sade du att du inte ville leva i ett nytt Sovjetunionen, och därför tänkte du inte tiga.
– Därför tiger jag inte heller. Skriv ut mitt namn.
Är det farligt för dig?
– Nej.
För att du vet var gränserna för vad man kan säga går?
– Just så, säger Aleksej Sjabunin och tillägger:
– Vi lever inte i Sovjetunionen längre. Det vi ser är Putin-regimens dödskamp.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram