Erdoğan Om Ryssland & Väst

2022-09-08
Ja nu blir det inte lättare för den Djupa Staten och det är svårt att undvika att förstå att svenska val är vad de är...
" Europa befinner sig mitt i sin värsta energi- och inflationskris sedan 1970-talets arabiska oljeembargot, med katastrofen som utlöstes av de europeiska ledarnas beslut att dramatiskt minska köpet av rysk energi för att försöka "straffa" Ryssland för dess militära operation i Ukraina . Turkiet har hittills lyckats undvika den värsta krisen.
Europa borde inte ha "underskattat" Ryssland, och borde ha tänkt på konsekvenserna av den nuvarande energikrisen i förväg, har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan föreslagit.
"Jag kan inte se en snabb lösning [av krisen i Ukraina]. Men jag säger till dem som underskattar Ryssland: ni har fel. Ryssland är inte ett land som kan underskattas. Ryssland minskade leveranserna av gas och priserna i Europa steg i luften. . Alla är engagerade i eftertänksamma tankar om problemet. Varför tänkte du inte på det tidigare?" frågade Erdogan när han talade vid en presskonferens med Serbiens president Aleksandar Vucic i Belgrad på onsdagen.
"Självklart kommer Ryssland att använda alla medel som står till dess förfogande när alla angriper det. Vi hoppas kunna nå fred så snart som möjligt för att stoppa denna fråga. Låt världen hitta fred igen", sa Erdogan.
"Jag kan säga mycket tydligt att jag inte tror att västvärldens inställning [till den ukrainska krisen] är korrekt. Eftersom västvärlden för en politik baserad på provokationer", tillade den turkiske presidenten och antydde att Turkiets ståndpunkt i frågan har varit mycket mer "balanserad".
"De säger att de skickar vapen till Ukraina. De hade lite metallskrot, och de skickar det till Ukraina", sa Erdogan.
För sin del bad Vucic Erdogan om hjälp med att förse Serbien med el från energirika Azerbajdzjan, och sa att Belgrad redan har nått en överenskommelse med Baku och Bulgarien om köp och transitering av ungefär två gigawattimmar. "Detta kan inte göras utan Turkiet, och jag bad president Erdogan att hjälpa till med transporten av azerbajdzjansk elektricitet till vårt land", sa Vucic.
Den serbiske presidenten indikerade också att Belgrad står i kö för att köpa Turkiets Bayraktar-drönare, och uttryckte hopp om att landet kommer att ta emot dem 2023.
"Vi vill köpa Bayraktar UAV, men kan se att hela världen vill ha dem, så vi ställde oss i kö, och väntar och hoppas att vi nästa år ska kunna genomföra affären. Jag tror att våra ministrar hade bra diskussioner, och att Serbien nästa år kommer att kunna få dem. Vi är redo att utöka vår efterfrågan på Bayraktars och att betala betydligt mer än de ursprungligen överenskomna tiotals miljoner euro för dem - en summa på flera hundra miljoner euro," Vucic sa.
Vucic kommenterade också energikrisen som skakade Europa och sa att om hans land inte hade fyllt på rysk gas i förväg skulle det också stå inför en katastrof.
Liksom Serbien har Turkiet kunnat undvika den värsta energikrisen som slår sina europeiska grannar genom att behålla sina energiförbindelser med Ryssland. Förra månaden tillkännagav Ankara en byte av en del av sina betalningar för rysk gas till rubel. Landet har också fortsatt sina inköp av rysk olja. Dessutom är Turkiet och Ryssland engagerade i samarbete kring byggandet av ett massivt kärnkraftverk i Akkuyu i södra Turkiet. När den väl är i drift kommer anläggningen att förse Turkiet med upp till 10 procent av dess elbehov.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram