Paasikivi Snackar Skit Med Flit

2022-05-13
På tal om pontonbroar och propaganda....
" De ryska förlusterna vid floden Siverskyi Donets i Donbassregionen i onsdags bekräftar landets militära oförmåga. Det säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan. Händelsen illustrerar enligt honom också den ukrainska arméns kreativitet och förmåga att anpassa sig till nya situationer, samt att utföra övervakning, rekognosering och efteranalyser.
Runt 50 ryska militära fordon – stridsvagnar, pansarfordon och båtar – uppges ha förstörts och så många som 1 000 soldater kan ha dödats när ukrainska styrkor attackerade den pontonbro ryska styrkor byggt för att korsa floden, rapporterar The Times och det brittiska försvarsdepartementet.
Förlusterna motsvarar nästan en hel bataljon. Uppgifterna kring attacken är fortfarande knapphändiga.
– Ryssarna hade behövt skicka över spaningsförband på andra sidan, man hade behövt säkra upp det bortre brofästet på ett tydligare sätt. Och man skulle haft egen övervakning över området, säger Joakim Paasikivi om händelsen.
– Sen är det alltid svårt att bli beskjuten med artilleri. Men enligt de uppgifter som finns så finns det ingenting som tyder på att ryssarna gjort de förväntande militära åtgärderna med spaning och förberedelser.
Enligt den ukrainska armén var Rysslands mål att slå till mot staden Lyman i Donetsk. Bilder som Ukrainas försvarsdepartement publicerat visar hur rester av pontonbron ligger i floden. På bilderna syns också förstörda stridsfordon och brodelar med hål i.
– Det visar, tycker jag, på den ukrainska arméns förmåga att både med professionalism och med fantasi förbereda ett försvar. Man undersöker vad fienden har för möjligheter att avancera och hur man kan göra motåtgärder.
Ryska styrkor har vid flera tillfällen använt sig av pontonbroar där broar har sprängts. Enligt CNN har Ukraina vid minst tre tillfällen den senaste veckan förstört dessa tillfälliga broar.
Den ukrainska topografin, särskilt floderna, har visat sig vara en logistisk mardröm för Ryssland, och har under flera veckors tid hindrat deras framstötar, skriver CNN.
Floden är en viktig del av den ukrainska försvarslinjen, men också central för ryssarnas möjligheterna att avancera i Donbass.
– Floder och den typer av terräng är alltid ett hinder i rörlig krigföring.
Huvudanledningen till de ukrainska arméns framgångar, säger Joakim Paasikivi, är att man lyckats anpassa sig efter nya omständigheterna och inte slaviskt följt en förutbestämd plan.
– Man har en kompetent militär – officerare och soldater som kan se vad som är viktigt och vad som är farligt.
Vad säger detta om den ryska förmågan?
– De har över tid visat att den inte är så lysande. Man har ganska konsekvent visat att man är fast i en viss plan och inte är lika flexibel, säger Joakim Paasikivi."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram