Neutralt Österrike & Rysk Gas

2022-05-13
Det var då ett väldigt tjat om den där Wienkongressen och neutralitet för att gömma Nazzizter...
För medan Finland närmar sig Nato och allt fler svenskar vill följa efter står Österrike fast vid sin neutralitet. Endast var sjätte invånare vill att landet går med i militäralliansen.
Österrikes förbundskansler Karl Nehammer uppmanade den ryska energijätten Gazprom att fylla på sin naturgaslagring nära Salzburg i en intervju med tidningen Kleine Zeitung på torsdagen.
Enligt publikationen är Haidachs underjordiska anläggning nära Salzburg den näst största gasdepån i Centraleuropa och kan rymma ungefär en fjärdedel av Österrikes årliga gasförbrukning. Den tillhör Gazprom och står för närvarande tom.
”Vi tittar också tydligt och resolut på Gazproms enorma lagringsanläggning i Haidach. Om detta inte fylls kommer vi att överväga åtgärder så att det måste fyllas” , sa Nehammer.
Han sa till publikationen att Österrike sannolikt inte kommer att nationalisera depån, men "det finns andra sätt att komma åt förrådet."
Fler EU-företag möter Moskvas krav på gasbetalning – mediaLÄS MER: Fler EU-företag möter Moskvas krav på gasbetalning – media
"Det betyder "använd det eller förlora det." Om du använder det är allt OK, om du inte använder det kan andra företag komma åt det”, varnade kanslern.
Nehammer betonade att Haidach-anläggningen är strategiskt viktig för både Tyskland och västra federala stater i Österrike.
Den ryska gasleverantören har tidigare uppgett att den uppfyller alla sina avtalsförpliktelser genom att leverera leveranser beställda av sina europeiska kunder.
Förra månaden accepterade Wien Rysslands villkor för ett nytt rubelbaserat betalningssystem för gasleveranser. Landets energiminister, Leonore Gewessler, bekräftade nyligen att gas tillförs Österrike utan avbrott. Hon tillade att utan bränsletillförsel från Ryssland i år kommer det inte att vara möjligt att fylla lagringsanläggningar före vintern, men att Wien också kommer att försöka diversifiera källorna."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Lämna ett svar

Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram