Woffie I Främsta Skyttegraven

2022-04-29

Vad å vad har käre Wolfpuck gjort för att förtjäna den högst tveksamma äran att gå i den absoluta frontlinjen som en stackars skytteslusk ? 😁

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/y42l7a/nato-alltmer-aktiva-i-kriget-utan-att-putin-vagat-hamnas-militart?fbclid=IwAR3n9FpyeTIWQgo-9ZPsCnUq3WyFKR0X3Ju5xipjuDl7KF5UddjnW7VPODE

 
"När president Putin hotade med kärnvapen i början av kriget darrade världen och undrade om han verkligen menade allvar.
När han nu återigen hotar länder som lägger sig i kriget är väst på väg att syna hans bluff.
Inför det ryska lagrådet var det åter dags för ett av Putins patenterade hot. Uttalat med extra betoning på varje nyckelord. Han varnade än en gång andra länder för att lägga sig i Rysslands krig.
– Om någon tänker ingripa utifrån i de pågående händelserna och skapar oacceptabla strategiska hot mot Ryssland så ska de veta att vårt svar på sådana attacker kommer att vara blixtsnabba, sade Putin.
Sanningen är att omvärlden sedan länge i allra högsta grad har ingripit i kriget på Ukrainas sida. Utan att Ryssland slagit till på det sätt som Putin hotat med.
USA och en uppsjö av övriga Nato-länder, inklusive icke-medlemmar som Sverige, har sedan krigets början skickat vapen till regimen i Kiev. Ju större krigsförbrytelser Ryssland ägnat sig åt och ju sämre det gått i kriget för den ryska armén desto mer har väst trappat upp vapensändningarna.
Ukraina får också underrättelseinformation i realtid från Nato vilket gör att de hela tiden vet vad ryssarna gör.
I inledningsskedet var USA och EU rädda för att provocera Ryssland genom att skicka krigsmateriel till Ukraina. Man skickade mestadels enkla och rent defensiva vapen för att inte ge Putin några skäl att anfalla Nato.
Västs tvekan
USA:s fokus låg helt på att undvika att bli indraget i ett direkt krig mot Ryssland.
Strategin var delvis en följd av västs tvekan om hur mycket man kunde hjälpa Ukraina utan att reta upp Kreml så mycket att Putin satte sina hot i verket.
Men det är drygt två månader sedan. En evighet i ett krig som detta.
Två faktorer har framförallt förändrat västvärldens inställning.
• Ukrainas starka motstånd
De flesta trodde att Ryssland inom en vecka eller två skulle ha intagit huvudstaden Kiev och störtat den demokratiskt valde presidenten Volodomyr Zelenskyj och att Ukrainas motstånd skulle bestå av ett långt gerillakrig utan behov av tunga vapen.
När Ukraina stred så bra att ryssarna var tvungna att retirera väcktes hoppet att regimen i Kiev till och med skulle kunna vinna kriget. USA ser nu en chans att försvaga Ryssland för lång tid framöver.
• Ryssland inkompetens
Före invasionen var omvärldens bild att Putin förvandlat den ryska armén till en modern och mycket slagkraftig styrka. I stället har den i Ukraina visat sig vara nästan chockerande inkompetent och ineffektiv. Men extremt brutal.
Inte rädda längre
Övergreppen mot civila i kombination med ryssarnas oförmåga har stärkt västs beslutsamhet att en gång för alla sätta stopp för Putins aggression och minskat omvärldens rädsla för hur omfattande det ryska hotet är.
Ingen tvekan råder om att västvärldens militära stöd till Ukraina varit avgörande för landets förmåga att hålla stånd mot ryssarna. Det är därför Putin är så förbannad och försöker skrämma väst med sina hot.
Men västvärlden är inte lika rädd längre.
På sin höjd har de ryska motåtgärderna handlat om enstaka attacker som den mot en militärförläggning där utländska frivilliga tränades nära Polens gräns för flera veckor sedan.
Inget hindrar givetvis att Putin framöver gör allvar av sina hot men ju fler gånger han hotar utan att agera desto mindre kommer omvärlden att lyssna.
Väst har insett att även Putin är rädd. Orolig för att Nato på allvar ska ge sin in i kriget på Ukrainas sida. En attack mot ett Nato-land som skickar vapen till Ukraina skulle betraktas som en attack mot alla och skulle utlösa en motanfall. USA:s president Joe Biden har flera gånger upprepat att Natos territorium ska försvaras till sista tum.
”Mod inte försiktighet krävs”
Därför tänker sig Putin verkligen för innan han angriper ett Nato-land. Det gäller även när vapensändningarna är inne på ukrainskt territorium.
Antingen saknar ryssarna förmågan att med precision attackera transporterna eller så låter de hittills bli av rädsla för vad Natos svar skulle bli.
På samma sätt som den ukrainska arméns moral och tuppkam har växt efter deras starka försvar har Rysslands självförtroende sjunkit i botten. Till och med Putin måste vid det här laget ha insett att hans armé är allt annat än oövervinnerlig trots den kraftiga upprustning Ryssland ägnat sig åt de senaste 15 åren.
Storbritanniens utrikesminister Liz Truss uppmanade i går Nato-länder att skicka stridsflygplan till Ukraina. Något som var helt otänkbart i början av kriget.
– Nu är det dags för mod, inte för försiktighet, löd hennes motivering.
Samtidigt gäller det för väst och Ukraina att inte göra samma misstag som Ryssland och bli övermodiga. Då kan krigslyckan snabbt skifta."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram