Boris Hagelin & AB Cryptograph - Crypto AG

2020-02-12

Hagelin tog i början på 1920-talet över ledningen för AB Cryptograph, gjorde "egna" uppfinningar och bantade sedemera krypteringsmaskinen till ett absolut minimum. Den gick ner i fickan på en soldat. Han "fick" en beställning på 5 000 maskiner från Frankrike, som lustigt nog - och väldigt passande - LM Ericsson i Colombia skulle tillverka. Alla levererades inte före Frankrikes sammanbrott i andra världskriget, men Boris fick 1934 franska hederslegionen för sin insats. Maskinen beställdes även av svenska staten, vilket 1939 gjorde honom till riddare av Vasaorden.

Kryptering har en avgörande betydelse i krig och tekniken är till för statshemligheter på högsta nivå. Det är bl.a. sådant som de 700 anställda på FRA (Försvarets Radio-Anstalt) sysslar med.

Ett enda exempel på betydelsen: Under andra världskriget lyckades en grupp under ledning av matematikern Alan Turing
bygga en datorliknande utrustning i Coventry utanför London,
med hjälp av vilken tyskarnas telegram kunde dekrypteras.

Det anses ha förkortat kriget betydligt - om man ser till hur vinnaren har författat historie. Man dekrypterade ett telegram där det stod att Coventry en viss dag skulle utsättas för en bombraid. Churchill kunde ha varnat befolkningen, men vågade inte därför att tyskarna då skulle förstå att engelsmännen kunde läsa deras krypterade telegram (eller att koden var forcerad, som facktermen lyder). Hagelin försökte ett par gånger före andra världskriget förgäves sälja sin krypteringsmaskin till USA - men det ville sig liksom inte riktigt....

När han fick höra talas om Tysklands anfall på Danmark -
och Norge bestämde han sig för att göra ett sista försök. Han
lyckades utverka ett diplomatpass - vem skötte egentligen utrikespolitiken - och han "reste som kurir för UD med två sönderplockade krypteringsmaskiner genom Tyskland till Genua," där han och hustrun tog sista båten till USA innan Atlanten stängdes för civil trafik. Vilken timing - nästa som vore det en Hollywoodfilm.

Amerikanska försvaret beställde 50 maskiner för utvärdering och tecknade sedan licensavtal med Hagelin. Under krigsåren producerades i USA 140 000 Hagelinmaskiner med bakdörrar, som levererades till de allierades trupper runt om i världen.
Koden knäcktes aldrig av tyskarna, delvis därför att det var
lätt att byta nycklar - men alltså mest på grund av att det inte var meningen att andra än regissören skulle känna till regin.

I krypteringskretsar är Hagelin ett mycket stort namn, men för allmänheten är nog Turing eller Beurling mer känd – det är mer glamour att knäcka koder än att bygga krypteringsmaskiner som motstår knäckning

Sedan bestämde han sig för att modernisera sin gamla krypteringsmaskin. Svenska försvaret hade ju sitt Ericssonstyrda FRA, så han flyttade till Zug i Schweiz, där han 1952 satte igång på ny kula under firma Crypto AG. Sedan var ju för all del den mycket Wallenbergbekanta John Foster och Allen Dulles i full svang i USA.

Där gjordes ett par modeller av den gamla mekaniska sorten,
men på samma sätt som Facitsnurrorna blev elektroniska, blev all kryptering digital eller datoriserad. Bolaget hängde med i svängarna, övergick till elektronik och värvade senare en av Sveriges främsta professorer i tillämpad matematik från den nystartade högskolan i Linköping. Han heter Kjell-Ove Widman och var en nybliven rätt högavlönad professor som utan vidare lät sig köpas av ett företag i Schweiz.

Boris sålde så småningom sin andel av Crypto AG till - tänka sig - det gamla IG Farbenföretaget Siemens för en okänd summa.

Det finns ännu, har 250 anställda och kunder i 130 länder. Tillämpningarna har utökats; numera är kryptering standard för banker, diplomater m.fl. som sysslar med hemlighetsmakeri på hög nivå.

Så i förhållande till tidsaxlarna, vem styrde vad i detta....

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram