Finn fem fel, eller fler

2015-08-24

2015823_worldtrade_0

Av Andreas Söderlund
Kungliga Myntkabinettet, Sveriges Ekonomiska Museum, visar här prov på total ignorans eller medvetet förvillande. Efter två inledande paragrafer kommer en rad av så grova faktafel att någon anmälan borde göras. Vi tar dem en i taget:

"Våra pengar tillverkas och ges ut av staten." - FEL. Våra *kontanter*, sedlar och mynt, som är 3% av penningmängden, tillverkas av staten. De övriga 97% av pengarna är skuldkrediter, siffror i datorer som har skapats av privata affärsbanker genom lån. Kontanterna "ges ut" (levereras) till affärsbankerna vid behov, inte till någon annan.

"Staten garanterar pengarnas värde..." - FEL. Det finns en insättningsgaranti på många bankkonton idag, men läs det finstilta och du ser att denna garanti är nominerad i Euro, inte Kronor. Det är alltså Eurons framtida värde vi har som garanti. Med tanke på att lilla Grekland just nu håller på att sätta hela Euro-området rejält i gungning, kan man kanske räkna ut hur garanterat värdet kommer att vara framöver.

"...och ser till att de kommer ut i allmän cirkulation." - FEL! Utgivningen av kontanter till allmänheten görs av de privata bankerna. Riksbanken har varken bankomater eller några uttagskontor, eftersom endast storbankerna har konton på Riksbanken, där de genom RIX bollar pengar (siffror i datorer) mellan varandra för att tillfredsställa systemets likviditetskrav.

"Mängden kontrolleras för att undvika inflation." - hittills alla FEL! Affärsbankerna skapar som sagt 97% av penningmängden. Kontrollen för detta penningskapande är ett s.k kapitaltäckningskrav, ett krav att några få procent av bankernas balansräkningar måste bestå av eget kapital, resten är skuldkrediter baserat på alla lån. Detta krav regleras långt efter räntorna från lånen kommit in och täckt upp ett eventuellt underskott, och i RIX kan bankerna alltid låna pengar för att täcka upp tillfälliga behov. Denna "kontroll" är alltså helt verkningslös, och Riksbanken har en ren bokföringsfunktion i sammanhanget, och försöker ge ett sken av att allt är som det ska trots historiskt höga bankvinster till historiskt låga räntor.

"Kraven på valutan är stora. Det viktigaste kravet är alltid människors förtroende för den." - RÄTT. En valuta ska fungera som en värdebeskrivande enhet för att ekonomin ska fungera, men när vinstmaximerande banker får skapa så mycket pengar de vill och ta betalt för det med ränta, då blir valutan en inflationsskapande och värdelagrande enhet istället. Slutligen, när räntan har ätit upp realekonomin tillräckligt mycket, då finns inga verkliga värden kvar, och då faller förtroendet för valutan platt som en pannkaka.

Två stora krascher de senaste 15 åren har visat vad som händer när förtroendet faller. 2000 var det aktier. 2008 var det bostäder. Nu, 2015, är hela länder insolventa. Vill vi verkligen uppleva vad konsekvenserna blir av detta, eller ska vi ta ifrån bankerna makten att skapa vårt betalningsmedel?

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram