Ändå dags för för verkligheten

2015-08-24

Carl Norbergs foto.

Så i ljuset av det kanske inte precis just nu alltid så väldigt fallande VIX:et och kanske DOW s möjligen något mer fallande tendenser under fredagen, ja då naturligtvis inte lika fallande som efterfrågan på världsmarknaden för vissa kolväteprodukter, så kommer alltså "De arbetar för sin marknadsandel, inte för priset," från den Kazakiska premiärministern Karim Masimov som berättade för Bloomberg på lördagen, under samma intervju där han förutspådde att förr eller senare skulle dollarpeggar i Saudiarabien och Förenade Arabemiraten bli tvungna överges, a.k.a falla som en en snöstorm i vinden.

Saudierna har i huvudsak satsat på att deras FX reserver är tillräckligt stora för att göra det möjligt för - det inte helt eller i alla avseenden så demokratiska - Kungariket att rida ut stormen av självförvållad smärta från fortsatt låga råoljepriser som är på väg att ruinera den amerikanska skifferoljan. Men kampen om marknadsandelar kommer till en kostnad, särskilt när ultra lätt penningpolitik i USA har delgivits för att håll kapitalmarknader öppna för vissa skuldtyngda borrare, vilket annars givit att insolventa producenter att fortsätter sin verksamhet längre än de annars skulle kunna göra. Det är, som vi har noterat tidigare, en kamp mellan saudierna och Fed om vem som kan lura sin egen befolkning längst.

Mitt i det hela, har petrodollarn dött ganska snabbt om än en ganska tyst död och som vi noterat på lördagen, nedläggningen av det system som har bidragit till att i årtionden garantera dollarns dominans som nu har lämnat tillväxtmarknaderna i stånd att försvara sig själva, mot bakgrund av Kinas drag att devalvera yuanen. Med Kazakstans beslut att flyta tengen, börjar vi därför nu se efter - petrodollarvärlden (eller den "nya era" som Karim Masimov kallar det) ta form.

# ViisverigefattaratamigfaningentingmengillarUpplandsväsby

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram