Överskuldsättningen

2015-07-23

Carl Norbergs foto.
Kort sagt, är världens full av skuld. Obligationsmarknaden har expanderat upp till $ 100 biljoner i storlek. Och de flesta nationer kämpar nu förgäves för att betala sina låneskulder även med priserna - till räntenivåer på historiskt låga noteringar.
Vid något tillfälle, kommer obligationsbubblan spricka. Och när den gör det kommer hela länder gå i konkurs.

Om centralbankerna började låta priserna normaliseras skulle det göra många nationer insolventa. Varje finansiell tillgång under solen handlas utifrån dess risk i förhållande till amerikanska statsobligationer (den så kallade "riskfria räntan"). Om USA ger upphov till en höjning, så kommer avkastningen över hela världen att haverera.

Och världen har inte råd med det.

I USA, innebär en höjning av räntan på 1% mer än $ 100.000.000.000 mer i räntebetalningar. USA går redan med ett massivt underskott (vilket innebär att man spenderar mer än man tar in via skatter) och så har det varit under större delen av de senaste 20 åren. Trots ett antal tvivelaktiga aktioner för att sopa de obetalbara skulderna under mattan.

Den amerikanska statsskulden har fördubblats sedan 2007, ökningen är exponentiellt växande eftersom systemet är skuldmättat och bara offentlig konsumtion genom skuldsättning återstår nu som möjligt alternativ för att upprätthålla den aggregerade efterfrågan - för att inte realekonomin helt skall haverera på grund av likviditetsbrist.

Allt mer pengar rör sig allt snabbare in i den ickeproduktiva delen av ekonomin från den produktiva delen av ekonomin - på grund av den ackumulerade räntekostnadstillväxt som finns kopplad till pengarnas existens i omlopp. Vilket leder till att allt färre människor - de som äger banker - blir allt rikare på allt fler människors bekostnad.

Det är ingen hemlighet att de flesta västerländska nationer är i konkurs på grund av orimliga kostnader, social välfärd, infrastruktur och försvar. Men de har inget annat att välja på för att upprätthålla systemet. De flesta nationer är nu därför starkt beroende av obligationsmarknaderna för att finansiera sina sociala konsumtionsmönster eftersom skatteintäkterna inte kommer någonstans nära tillräckligt för att täcka den offentliga konsumtionen.

Enkelt uttryckt, så är den amerikanska dollarn nu därför extremt attraktiv som lagring för värde i förhållande till de flesta större valutor i världen. Detta är anledningen till kapital har runnit och rinner ut i US-dollar, vilket driver den amerikanska dollarn till 10 årshögsta och skuldsättningen mot himlen. Men om någon - eller några - bryter denna maligna malström av finansiellt vansinne, eller höjer räntorna på de "mer säkra" obligationerna, så kommer förtroendet för systemet att brytas sönder. Så det kommer inte att hända och det kommer BIS att se till.

Det är därför tidigare Fed-chefen Ben Bernanke erkände att priserna inte skulle normaliseras någon som helst gång under hans "livstid" bakom en stängda dörrar lunch med flera hedgefonder i fjol. För om priserna normaliserades (som betyder höjning till historiskt genomsnittliga 4% +) skulle det dessutom utlösa en derivatimplosion. Bernanke vet detta. Och nuvarande Fed ordförande Janet Yellen vet det också.

Fed kan inte riskera en betydande ökning av priserna, eftersom detta skulle potentiellt få obligationsbubblan att brista. Obligationer - som är det mest seniora kapitalet under solen - har varit en stigande trend i över 30 år nu. Idag, globalt är obligationsmarknaden på över 100 biljoner i storlek. Och det finns mer än $ 555 000 000 000 000 i derivathandeln som grundar sig på dessa obligationer.

Så ser verkligheten ut idag

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram