Kontantupproret eller...

2015-07-23

Carl Norbergs foto.Vi

Vi kunde helt enkelt inte se det komma alls, herre gud - vi har ju kontantupproret...

Fler och fler institutioner försöker att göra det allt svårare för dig att flytta dina pengar i kontanter.

Globalt har över 5 biljoner i skuld för närvarande har negativ avkastning i nominella termer , vilket innebär att obligationen har bokstavligen en negativ avkastning när den handlas. I den enklaste av termer innebär det att investerare betalar för äga dessa obligationer.

Obligationer är inte unika i detta avseende. Schweiz, Danmark och andra länder betalar nu för insättningar i sina banker. I Frankrike och Italien, är det inte tillåtet att göra kontanta transaktioner på över € 1,000.

Det låter skrattretande för de flesta, men det är nu en realitet i Europa ... och i USA, i vissa regioner. Louisiana har gjort det olagligt att köpa begagnade varor med kontanter. Men i Sverige har vi ju som bekant kontantupproret som kommer till allas vår räddning.

Men detta är bara början. Kriget mot kontanter kommer att sprida sig under de kommande veckorna.

Resonemanget är enkelt. De flesta stora finansiella enheter är insolventa. Som ett resultat, om en betydande mängd av digitala pengar omvandlas till faktiska fysiska kontanter, skulle företaget mycket snabbt implodera.

Detta är precis vad som hände under 2008 när man var tvungen att göra finansiella soptunnor av Lehman och Bear Sterns ...

När 2008 krisen först slog till och kredithaverierna tog vid, var ett av de största problemen för centralbankerna att stoppa investerare från att fly digital dröm - förtroendebaserad "rikedom" för bekvämligheten av fysiska kontanter. Faktum är att själva "saken" som nästan fick det finansiella systemet att kollapsa var när insättare försökte dra ut $ 500.000.000.000 från penningmarknadsfonder.

En penningmarknadsfond tar investerarnas likviditet och placerar den i kortfristiga "höglikvida" skuldebrev och kreditvärdepapper. Dessa medel är tänkta att erbjuda investerare en avkastning på sina pengar, samtidigt som den är mycket likvid (det vill säga investerare kan ta ut sina pengar när som helst).

Detta fungerar bra i teorin ... men när 500.000.000.000 $ i pengar togs ut (ungefär 24% av hela marknaden) inom loppet av fyra veckor, talades sanningen om som verklighet i det finansiella systemet och mycket snabbt hade det blottlagts: att digitala pengar är i själva verket inte säkra alls. Det tycks faktiskt på hela taget mest vara så att ettor och nollor i datorer mest är drömbaserad digitalkonfetti styrd och kontrollerad av andras enskilda vinstmaximeringsintresse

Om du vill använda en metafor, då penningmarknadsfond och certifikatmarknaden kollapsade, smörjmedlet som höll det finansiella systemet från att skära ihop, började nästan omedelbart växlarna i systemet för att gnissla och höll på att stanna.

När allt detta hände, insåg de globala centralbankerna att deras värsta mardröm skulle i själva verket bli verklighet: att om en betydande andel av investerare / insättare någonsin försökte att konvertera sin "rikedom" till kontanter (då särskilt fysiska kontanter) så skulle hela systemet implodera.

Ingen av dessa frågor har lösts, givetvis inte. De stora bankerna kvarstår istället som en så stor hävstång som de någonsin har gjort och i riskzonen för att orsaka implosion bör alltså en betydande andel av kapitalet tillmätas fysiska kontanter.

Europeiska banker som helhet utnyttjas med 26 till 1. Enkelt uttryckt innebär detta att de har bara 1 € kapital för varje € 26 i tillgångar (köps via lånade pengar) som alltså inte ens är kontanter.

Det är därför att nu när det blir rörigt i Europa, börjar ECB och EU genomföra kapitalkontroller.

Tänk på vad som nyligen hände i Grekland. Insättare började fly bankerna i drivor, så de förklarade en "Bankholiday2. Denna trevliga finansiella semester inkluderar bankfack ... så alla ädelmetaller eller fysiska kontanter som grekerna hade gömt undan förblev inlåsta ... precis som "digitala" pengar på sina sparkonton.

Igen, det var omöjligt att få ut pengar från bankerna ... även pengar som tekniskt sett inte var "i systemet" längre utan sitter i säkra inlåningsbanker. Samma drömbaserade digitalkonfetti inom samma valutafinansiella infrastruktur.

Det amerikanska finansiella systemet är inte bättre - det är i själva verket samma men utgör en större del av totalen. I själva verket bestå den stora majoriteten av detta system av digitala pengar. Faktisk fysisk valuta är bara lite över $ 1 360 000 000 000. Bankkonton är $ 10 biljoner. Aktier är $ 20 biljoner dollar och Obligationer är 38 000 000 000 000 $.

Och på toppen av högen ligger derivatmarknaderna, som är på över $ 220 biljoner.
Jämför detta med 1.36 i kontanter. Det är tur att bokföring är det möjligas konst och inte ens behöver ta hänsyn till naturlagarna. Vi anar dock försiktigt att mot tiden kämpar även dumheten förgäves, ibland även ur ett kort perspektiv.

Om du inte tror att bankerna är livrädda för vad denna marknad kunde göra för dem, är det ändå anledningen till att JP Morgan har lyckats få kongressen att sätta de amerikanska skattebetalarna på kroken för dessa derivat avtal, som skattebetalarna ändå inte kan betala.

Märk väl, detta är samma bank som nu vägrar att låta kunderna förvara kontanter i bankfack. Vilket som av en bekant slump även har varit regel på vissa andra håll, som har fått psykologiska tillstånd uppkallade efter sig, sedan länge dessutom.

Men detta är bara toppen av ett isberg. Som alla kan berätta för er, det är nästan omöjligt att flytta stora mängder pengar - betalningsmedel till kontanter i USA. I Sverige - det allra bästaste av bästa länder, ja i Sverige skall vi givetvis inte ens tala om saken, för vi skall ju vara snälla.

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram