PI på morgonen

2015-07-21

Det börjar gå upp för allt fler att vi befinner oss inom ramen för samma skuldmättade enskilt kontrollerade kreditbaserade system inom reglerna som skapas av regleringsbanken, där ingenting någonsin har syftat till någonting annat än att allt färre människor skall bli allt rikare på allt fler människors bekostnad./C

Peter  Iiskolas foto.

Vi är alla greker nu - av Chris Hedges, vinnare av Pulitzer priset i USA.
Grekerna och den amerikanska arbetande fattiga utstår samma umbäranden eftersom de blir överfallna av samma system - företagens kapitalism. Vi kommer inte att återgå till en rationell ekonomi eller återupprätta demokratin tills dessa globala spekulanter fråntas makten. Detta kommer att ske endast på gatorna i större städer i Europa och USA genom skakande av massprotester. Den tyranni som den finansiella eliten bedriver känner inga gränser. De kommer att ställa allt större lidande och förtryck tills vi ger upp eller gör uppror. Jag föredrar det senare. Men vi har inte mycket tid.

De fattiga och arbetarklassen i USA vet vad det är att vara grekiska. De vet undersysselsättning och arbetslöshet. De vet liv utan pension. De vet existens på några dollar om dagen. De vet gas och elektricitet stängs av på grund av obetalda räkningar. De vet förlamande vikten av skulden. De vet att vara sjuk och inte har råd med sjukvård. De vet staten beslagtar alla deras magra tillgångar, en process som är känd i USA som "civilt förverkande av tillgångar", som har möjliggjort att amerikanska polismyndigheterna har konfiskerat mer än $ 3 miljarder i kontanter och egendom. De vet den djupa förtvivlan och övergivenhet som kommer när skolor, bibliotek, vårdcentraler, barnomsorg, vägar, broar, offentliga byggnader och biståndsprogram försummas eller stängs. De vet den ekonomiska elitens kapning av demokratiska institutioner att införa omfattande elände i namn av åtstramning. De, liksom grekerna, vet vad det är att överges.

Grekerna och den amerikanska arbetande fattiga utstå samma umbäranden eftersom de blir överfallna av samma system - företagens kapitalism. Det finns inga interna hinder för företagens kapitalism. Och de få externa begränsningar som fanns har tagits bort. Företagens kapitalism manipuleras av världens mäktigaste finansiella institutioner, däribland Eurogruppen, Världsbanken, Internationella valutafonden och Federal Reserve, och de gör vad de är avsedda att göra: Det visar att allt, inklusive människor och den naturliga världen, kan utnyttjas som råvaror och som kan utnyttjas till utmattning eller kollaps.

I utvinningsprocessen, är fackföreningarna brutna, tillsynsmyndigheterna är rensade, lagar är skrivna av företagens lobbyister att legalisera bedrägeri och stärka globala monopol, och allmännyttiga företag privatiseras. Hemliga handelsavtal - som även förtroendevalda inte får se eller tala om - ger företagens oligarker möjlighet att samla ännu större makt och samla ännu större vinster på bekostnad av arbetarna. För att svälla sina vinster plundrar företagskapitalismen, förtrycker i konkurs individer, städer, stater och regeringar. Det river slutligen de strukturer och marknader som gör kapitalismen möjlig. Men det är en klen tröst för dem som uthärdar denna ondska.

Den grekiska regeringen knäfaller bankirerna i Europa och ber om nåd eftersom den vet att om det lämnar euroområdet, kommer det internationella banksystemet göra Grekland vad det gjorde för den socialistiska regeringen i Salvador Allende 1973 i Chile; Det kommer, som Richard Nixon lovade att göra i Chile, "göra ekonomin att skrika." Bankirerna kommer att förstöra Grekland. Om detta innebär att grekerna inte längre kan få medicin - Grekland är skyldig europeiska medicinska bolag 1 miljard € - så blir det så. Om detta innebär matbrist - Grekland importerar tusentals ton mat från Europa per år - så blir det så. Om detta innebär olja och gas brist - Grekland importerar 99 procent av sin olja och gas - så blir det så. Bankirerna kommer att genomföra ekonomisk krigföring tills den nuvarande grekiska regeringen avsätts och företagens politiska dockor är tillbaka i kontroll.

Mänskligt liv är ingen oro för företagens kapitalister. Lidandet är mycket bra för vinstmarginalerna för finansiella institutioner som Goldman Sachs. Det var, trots allt, Goldman Sachs-som knuffade subprimelån i halsen på familjer som det visste att de aldrig kunde betala tillbaka, sålde subprime investeringar till pensionsfonder och sedan spelade mot dem, som iscensatte komplexa finansiella avtal med Grekland, många av dem hemliga. Dessa avtal fördubblade skulden av Grekland enligt derivat erbjudanden och får den gamla grekiska regeringen att dölja sin verkliga skuld för att hålla upplåningen. Och när Grekland imploderade, så leddes Goldman Sachs ut genom dörren med resväskor fulla av kontanter.

Systemet med ohämmad kapitalism är utformad för att extrahera pengar från de mest utsatta och föra pengarna uppåt till eliten. Företags kapitalism strävar efter att privatisera alla aspekter av statlig tjänst, från utbildning till underrättelseinhämtning. US Postal Service verkar vara nästa. Föräldrar måste redan betala hundratals dollar för sina skolbarn att ta skolbussar, gå till musik eller konst klasser och delta i idrott och andra aktiviteter. Brandkår, ambulans, nationalparkssystemet är alla tänkt att bli foder för företagens vinst. Det är döden av det civila samhället.

Straffrätten finns i första hand att arrestera fattiga och ge böter för smärre förseelser i Ferguson, Missouri, och på andra håll; för att inte klipper sina gräsmattor; Om de inte kan betala böterna, eftersom många inte kan, går till fängelse. I fängelset är de ofta laddade mat och husrum. Och om de inte kan betala detta, så skall de enligt nya lagförslag gå till fängelse igen. Det är ett spel av cirkulära metoder och aldrig sinande utpressning av de fattiga.

Fascistiska skvadroner debiterar offrets familj för kulorna som används. I företagens kapitalism, så betalar också missbrukare; ofta går pengarna till privata företag som bedriver övervakningstjänster eller fängelse och fängelse administration. Kostnaden för att bli skjuten med en elpistol ($ 26) eller skyddstillsyn tjänster ($ 35 till $ 100 per månad) eller av en elektronisk fotboja ($ 11 per månad) sugs ut ur fickorna på de fattiga. Och allt detta sker i vad som kommer en dag ses som de goda tiderna.

Vänta tills det finansiella korthuset rasar igen - vad som händer i Kina är inte ett gott tecken - och Wall Street kör för omslaget. Då kommer Amerika att bli Grekland på steroider.

"Vi är en nation som har vänt sitt välfärdssystem till ett kriminell systemet", skriver Karen Dolan och Jodi L. Carr i institutet för politiska studier med titeln "De fattiga blir fängelse."

"Vi kriminaliserar livsuppehållande verksamhet. Vi fängslar fler människor än någon annan nation i världen. Och vi inför en politik som praktiskt taget tar dem livet från att delta i samhället när de har gjort sin tid. Vi har gjort det möjligt för återkomsten av gäldenärers fängelser. Vi har skapat ett andra rangens offentligt skolväsen för fattiga barn och svarta och latinamerikanska barn, och vi oproportionerligt kriminaliserar deras beteende och sätter dem tidigt på vägen mot fängslandet och bristande tillgång till stöd och möjligheter. "

Företagens nedmontering av det civila samhället är nästan komplett i Grekland. Det är långt framme i USA. Vi, liksom grekerna, genomgår ett politiskt krig av världens oligarker. Ingen valde dem. De ignorerar den allmänna opinionen. Och, som i Grekland, om en regering trotsar den internationella banksektorn den är riktad till utförande. Bankerna spelar inte med de demokratiska spelreglerna.
Henry Giroux om zombie politik

Våra politiker är företagens anställda. Och om du får daggiga ögon om möjligheten att USA har sin första kvinnliga president, kom ihåg att det var Hillary Clintons make som decimerade industrijobb med det nordamerikanska frihandelsavtalet från 1994 och sedan fortsatte med att förstöra välfärden med ett personligt ansvar och Opportunity Reconciliation Act från 1996, som stoppade federala pengar till stödprogram och införde tidsbegränsade, restriktiva statliga globala bidrag. Under president Bill Clinton, tappades de flesta socialbidragstagare - och 70 procent av dessa mottagare var barn - från rullarna. Fängelserna exploderade i storlek som privata företag och det gör $ 40.000 eller mer per år från varje person som hålls i en bur. Befolkningen i federala och statliga fängelser ökade med 673.000 med Clinton.

Clinton, tillsammans med Ronald Reagan, lägga grunden för en Grekificering av USA.

Förstörelsen av Grekland, som förstörelsen av Amerika, genom de stora bankerna och finansiella företagen är inte, som bankirerna hävdar, om åtstramning eller införa rationella utgifter eller balanserade budgetar. Det handlar inte om ansvariga eller gott styre. Det är en ond form av klasskamp. Det är djupt antidemokratiskt. Det handlar om att bilda nationer av fattiga, maktlösa livegna och en rovgirig elit allsmäktiga företagsoligarker, med stöd av de mest sofistikerade säkerhets- och övervakningsapparat i mänsklighetens historia och en militariserad polis som skjuter obeväpnade medborgare. De lagar och regler i fråga om den fattiga, som Barbara Ehrenreich har skrivit, är lite mer än "organiserad sadism."

Företagens vinst är Gud. Det spelar ingen roll vem som lider. I Grekland lever 40 procent av barnen i fattigdom, det finns en 25 procents arbetslöshet och arbetslöshetssiffran för dem i åldrarna 15-24 år är nästan 50 procent. Och det kommer bara att bli värre.

Den ekonomiska och politiska ideologi som övertygade oss om att mänskligt beteende bör fastställas av diktat genom den globala marknaden var ett skurkspel. Vi var de lurade. Det utlovade välståndet från den fria marknaden koncentrerade i stället rikedom till ett fåtal och förstörde arbetar- och medelklassen tillsammans med alla spår av demokrati. Korrupta regeringar ignorerar det gemensamma bästa och samtycke av de styrda, och medverkar i denna plundring. Industrin får tillstånd att härja ekosystemet, hotar livskraften av den mänskliga arten, samtidigt som industrin får påkostade statliga subventioner. Inget av detta är vettigt.

De mandariner som upprätthåller detta system kan inte svara rationellt på vår tid av kris. De är bara utbildade för att göra systemet till att utnyttja arbete. De är förblindade av sin omättliga girighet och nyliberala ideologi, som hänvisar till att kontrollera inflationen, privatisering av offentliga tillgångar och tar bort handelshinder. De styr oss över en klippa.

Vi kommer inte att återgå till en rationell ekonomi eller återupprätta demokratin tills dessa globala spekulanter blir fråntagna makten. Detta kommer att ske endast på gatorna i större städer i Europa och USA genom skakande massprotester. Denna tyranni som denna finansiella elit utövar har inga gränser. De kommer att ställa till med allt större lidande och förtryck tills vi ger upp eller gör uppror. Jag föredrar det senare. Men vi har inte mycket tid.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram