Primadonna i Donetsk?

2015-06-08

Nudelman

Bara primadonna eller inte, på tal om "cykelolyckor" och - för - att förhindra ovälkommen opinionsbildning.

Den amerikanske utrikesministern John Kerry och hans underordnade Victoria Nuland har alltså gått skilda vägar när det gäller Ukraina ". Den 12 maj uppmanade den tidigare, Ukrainas president Petro Poroshenko att upphöra med sina upprepade hot om att invadera Krim och åter invadera Donbass, två tidigare regioner i Ukraina, som har vägrat att godta legitimiteten i det nya systemet som infördes i Ukraina under våldsamma sammandrabbningar under februari 2014. (Dessa var de regioner som hade röstat med överväldigande majoritet för Ukrainas tidigare president som just hade störtats. De gillade inte att han blev våldsamt utkastad och ersattes med sina fiender.)

Kerry sade då att, om Poroshenko, "vi uppmanar honom starkt att tänka sig för två gånger och att inte ägna sig åt denna typ av verksamhet, att det skulle sätta Minskavtalet i allvarlig fara. Och vi skulle vara mycket, mycket oroad över vilka konsekvenser denna typ handlingar vid denna tid kan medföra. " Men det var också så att Kerrys underordnade, Victoria Nuland, tre dagar senare, komer ut och säger motsatsen, att vi" upprepar vårt djupa engagemang för en enade ukrainska nationen, inklusive Krim, och alla andra regioner i Ukraina. "

Vi noterade då lite torrt att" Den enda person med befogenhet att nu avskeda Nuland är faktiskt USA: s president Barack Obama. "Men Obama har i stället ställt sig på Nulands sida detta.

Radio Free Europe, Radio Liberty, gick den 5 juni ut med att, " Poroshenko: Ukraina kommer att "göra allt" för att återta Krim "," och rapporterade att ", president Petro Poroshenko har lovat att försöka återföra Krim till ukrainsk lagstiftning... På en. presskonferens den 5 juni, ... sade Poroshenko att "varje dag och varje ögonblick, kommer vi att göra allt för att återföra Krim till Ukraina." "Poroshenko var citeras också där och säger:" Det är viktigt att inte ge Ryssland en chans att bryta Världens största pro-ukrainska koalition ", som indirekt förolämpning till Kerry för hans kritik mot Poroshenko och varningar för att han uttryckte att han avsåg att invadera Krim och Donbass. Idag i SvD citeras Petro Porosjenka som strax före G7-mötet uttryckte "att Ukraina nu befinner sig i ett verkligt krig med Ryssland". I en intervju med BBC varnade han för "oerhört extrema risker för en rysk invasion". I pappersupplagan hade uppenbarligen annat uttryckts - så som en "oöverträffat stor risk för en massiv Rysk invasion"

poroshenko

Just nu har Minsk II avtalet om eldupphör brutits ner och det finns anklagelser från båda sidor om att den andra sidan är ansvarig. Vad som inte kan förnekas är att åtminstone tre gånger, den 30 april, den 11 maj, och sedan den 5 juni, har Poroshenko upprepade gånger lovat att invadera Krim, som inte ens nämns i överenskommelsen i Minsk II; och att han har också lovat att åter invadera Donbass, något som uttryckligen är förbjudet i detta avtal. Dessutom så sparkade inte USA: s president, Barack Obama, John Kerrys underordnade, Nuland, för henne motsägelser mot hennes chef i denna viktiga fråga.

På G7 mötet igår så uttryckte Barack Obama istället att en central fråga på toppmötet blir att "bemöta Rysslands aggression i Ukraina". Vita huset meddelade senare att Barack Obama och Angela Merkels enats om att sanktionerna ska upprätthållas ända tills Ryssland omsätter Minskavtalet om vapenvila samt visar full respekt för Ukrainas suveränitet.

Hur kommer detta då att tas i de europeiska huvudstäderna? Kerry bekräftade ställningen då hos Merkel och Hollande, de viktigaste formgivarna till avtalet Minsk II; och Nuland omintetgjorde dem. Obama har nu ställt sig på Nuland sida i detta och Merkel har i alla fall utåt vikt sig för Anglozionisterna? Det är uppenbarligen ett slag i ansiktet mot EU: Poroshenko kan fortsätta att ignorera Kerry och kan flagrant ignorera avtalet Minsk II; och Obama förlöjligar uppenbarligen konventionen med att ställa sig automatiskt på samma sida som med Poroshenko och Nuland mot Kerry.

Dessa personligheter här är viktiga, inte minst när de råkar ut för cykelolyckor: Den 4 februari 2014 i samma telefon -konversation med Geoffrey Pyatt , USA: s ambassadör i Ukraina, där Nuland hade instruerat Pyatt att få "Yats" Yatsenyuk utsedd till att leda Ukraina efter kuppen (som då uppstod 18 dagar senare), där hon också som bekant sa "F-k EU!" Obama avgudar nu uppenbarligen det uttalandet.

I själva verket talar Obama om EU som att de kan få vad de vill undertecknat, men att han ändå skulle gå vidare med sin egen politik, oavsett om de vill det eller inte, "F-k EU!".

Kerry, för sin del, står nu inför beslutet om huruvida att sluta - vilket skulle tvinga EU besluta om huruvida att fortsätta med USA: s politik - annars skulle uppenbarligen Kerry befinna sig i regeringsställning och vara föraktad i alla huvudstäder han vistas i efter ha varit så uppenbart motsagd av hans underordnade i en nyckelfråga för USA: s utrikespolitik. Om han stannar kvar medan Nuland också gör det, då blir i själva verket Kerry sidesteppad ut ur det politiska beslutsfattandet för Europa och Asien (Nulands territorium), helt och hållet, och EU måste kommunicera direkt med Obama om allt, annars måste de kommunicera med Nuland eftersom om hon och inte Kerry var den verkliga USA: s utrikesminister. Men om Kerry istället slutar, då skulle trycket placeras på EU-tjänstemännen: om de vill fortsätta med USA och försämra relationerna med Ryssland, eller förkasta USA: s anti-Rysslandspolitik, och att gå vidare genom att lämna Nato, med allt vad det innebär?

Om de sedan väljer att stanna med USA, efter att "F-k EU!" Och sedan detta; då är de europeiska länderna klart bara amerikanska kolonier. Detta skulle vara mycket mer pinsamt för dess ledare än vad John Kerry skulle vara generad av att helt enkelt avgå från det amerikanska utrikesdepartementet. Det kan även vända och tvinga den ukrainska regeringen att följa upp alla sina åtaganden inom ramen för Minsk II Avtalen.

Det skulle vara den mest effektiva sak som Kerry kan göra i detta skede. Men, han skulle det förlora sin position som en (numera bara nominell) ledamot av Obamas kabinett.

Sättet det här kommer att visar sig på kommer att visa en hel del, om John Kerry. Europas nationer vet redan allt de behöver veta om Barack Obama. Om Kerry slutar, kommer han vinna respekt runt om i världen. Om han stannar, kommer han vara bara en annan ytterligare Colin Powell.

Bollen, eller cykelhjulet, är i Kerrys hörna, och alla kommer att se hur han spelar det - och vilken typ av människa han är (och inte är). Så en oväntad cykelolycka kan komma som på beställning när det rullar dit som det lutar.

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram