När verkligheten gör ont

2015-06-08

maxresdefault566-326x159

Många har börjat inse att illusioner mättar dåligt på längre sikt. Vi står på branten till den största ekonomiska övergången som någon av oss någonsin har sett.

Även om saker och ting kan verka mycket "normala" för de flesta just nu, är verkligheten den att det globala finanssystemet är i grunden felaktigt och sprickor i systemet börjar dyka upp överallt.

När detta system gör sin kollaps, kommer det att ta de flesta människor helt och hållet med överraskning.

Men det borde inte göra det.

Alla bedrägerispel faller så småningom sönder i slutet, och vi är på väg att lära oss denna läxa den hårda vägen.

Utan en uppgörelse med Grekland, är värdet på euron dömt att rasa helt i princip omgående och obligationsräntorna över Europa kommer att gå genom taket. Vi kan vara helt övertygade om att detta är början till slutet för euroområdet som den nuvarande formen, och att vi står på randen till en stor europeisk finanskris.

Och naturligtvis, den ekonomiska krisen kommer inte bara att vara i Europa. Det globala finansiella systemet är mer sammankopplat än någonsin, och det finns tiotals biljoner dollar i derivat som är knutna till valutakurser och 505 biljoner dollar i derivat som är knutna till räntor. När detta jättekorthus kollapsar, kommer centralbankerna inte att kunna stoppa det med mer rök och speglar för att upprätthålla förtroendet för illusionen, för allt är bara en illusion som fungerar bara så länge som tillräckligt många tror på den, sedan är det bara borta.

I slutändan kan vi så småningom komma att få se hela det centrala banksystemet i sig kollapsa helt?

Varje stort bedrägerispel kommer så småningom till ett slut. I åratal har de globala centralbankerna lyckats med att manipulera den finansiella marknaden sin deras monetära voodoo, överhöghetsrädslan är fortfarande inte obetydlig. Alltså på något sätt (banalt nog genom att inbilla marknaden att finansiell tillgångsprisinflation är en värdeökning - genom att drömbaserad digitalkonfetti i sig har har ett värde, så det blir alltså inte bara mer pengar som som beskriver exempelvis samma hus eller aktie, utan huset eller aktien förändras i verkligheten i sig själv på något mystiskt vis) har de övertygat investerare runt om i världen att investera tiotals miljarder dollar i obligationer som ger en avkastning som är långt under verkliga finansiella tillgångsprisinflationen. P/E talen på aktier i relation till priserna är allt annat än rationella numera.

Under en ganska lång tid har vi insisterat på att detta istället är mycket irrationellt. Varför skulle någon rationell investerare vill lägga pengar på investeringar som ger dem sämre effekt på grundval av köpkraften i det långa loppet? Och när någon centralbank initierar en politik för "kvantitativa lättnader", bör rimligtvis alla rationella investerare omedelbart börja kräva en högre avkastning på obligationer i den nationen. Men icke. Att skapa pengar med skuld som principalt värde ur tomma luften och pumpa in dem i det finansiella systemet nedvärderar alla befintliga pengar och skapar inflation på finansiella tillgångar i ett enskilt kontrollerat kreditbaserat system som är skuldmättat - och ännu mer ackumulerad räntekostnadstillväxt.

Därför borde rationella investerare svara genom att kräva räntor uppåt - kräva högre avkastning, men marknaden är korkad. Så istället berättade centralbankerna för alla att räntorna skulle tvingas ned, och marknade dtivs av girighet och därmed rädslan för att förlora som är större än viljan att vinna och det är därför precis vad som hände. Men nu har saker och ting förändrats. Investerare börjar bete sig mer rationellt och centralbankerna börjar därför tappa kontrollen över de finansiella marknaderna, förtroendet eroderar bort, som istället begriper att de är grundlurade, och att det inte alls kommer att hjälpa dem att hela tiden agera på rädslan för att förlora ytterligare en krona. Marknaden inser nu allt mer med tiden att den kommer att förlora allt, även om den vid ett givet tillfälle förlorar lite mindre än andra aktörer så förlorar den fortfarande, det är ett mycket dåligt tecken för resten av 2015.

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram