Det rullar dit det lutar även för fotbollar

2015-06-08

 17335015710_3c5a7b4337_b

För tio dagar sedan, när FIFA skandalen bröt ut, tog det bara några timmar att räkna ut vad det amerikanska justitiedepartementets motiv var. Svaret var enkelt: strippa 2018 (och 2022) på VM värdskapet, det vill säga, Ryssland (och i mindre utsträckning Qatar), med respektive värdskapsarenor, och långt innan Blatter avgick visste vi:

Vad händer härnäst? Sepp Blatters omval på fredag, som fram till häromdagen hade garanterats, var nu i stort sett säker på att misslyckas som Putins frontman på FIFA och att komma att visas på dörren. Så vi misstänker att Blatters frivillighet finns förankrad på annat håll i annan grund.

Vad som sannolikt händer? Efter några dramatiska ändringar i förfaranden, förlorar Ryssland att stå värd för 2018 World Cup.

En stund efter Blatters avgång -

... fick vi veta att eftersom FIFA korruptionsskandal växte, slöts käkarna kring Ryssland efter att en rapport "läckte" om att FBI hade lanserat en förundersökning angående Ryssland 2018 World Cup arrangemang .

Det var bara en sak som saknades: att någon på FIFA medgav att det var nödvändigt och en tillräcklig förutsättning för Ryssland (om inte så mycket för Clinton Foundations donator Qatar) ska skalas av deras värdrättigheter, som skulle vara bevis för mutor under urvalsprocessen. Vilket skulle vara en låg tröskel faktiskt: om de senaste två veckorna har bekräftat någonting så är det att varenda VM arrangemang som sträcker sig hela vägen tillbaka till Frankrike 1998 och sannolikt tidigare (såsom USA 1994) var som ett resultat av olagliga i skummarummet affärer.

Idag, äntligen föll den sista saknade pusselbiten på plats, efter att Domenico Scala, oberoende ordförande i FIFA: s revisions- och granskningskommitté, berättade för en schweizisk tidning att Ryssland och Qatar kan fråntas sina VM värdrättigheter om bevis framkommer av mutor i budgivningen processen.

Bevisen kommer snart och även fast de båda länderna - som förväntat - har förnekat oegentligheter i genomförandet av sina bud för 2018 och 2022 års turneringar, som inte var föremål för underökningar som aviserats av amerikanska åklagare förra veckan mot FIFA tjänstemän.

Ironiskt nog, den brittiske utrikesministern Philip Hammond sade han stödde Qatar som värd för 2022 turneringen men sade att Storbritannien skulle arbeta med ett annat land om FIFA återöppnade anbudsförfarandet. Så vi undrar om inte Quatars förmåga att leverera gas till Europa kan kännas lite sviktande på en del håll, som inser vad ackumulerad räntekostnadstillväxt är för någonting. Trots allt, att destabilisera Quatar är inte särskilt komplicerat, för någondera parten.

Men kanske Clinton Foundation kommer bara återbetala pengarna till Qatar eller kanske "fortsätter" man bara vidare om Mellersta Östern nationen blir fråntagen sina värdrättigheter. Eller kanske USA kommer helt enkelt att göra det genom att av "misstag" spränga Bashar al Assads hem och en gång för alla avsluta det sista hindret för att lansera Qatarisk naturgasledning till Europa (i processen, har USA då också framgångsrikt isolerat Gazprom som Europas enda utanför energileverantör). vilket i ljuset av den accelererande destabiliseringen av Saudi ändå kommer att bli meningslöst.

De svenska mediala opinionsbildningsinsatserna för fred och demokratiutveckling i Quatar luktar plötsligt interventionsvilja lång väg.

För Ryssland förefaller Assads öde och Syrien möjligen vara en försåtminerad bro som man kommer att ha inget annat val än att korsa så småningom, om det ens skulle behövas Men för ödet av ryska 2018 World Cup, är ironin att genom att med våld strippa Putin på värdrättigheterna, så kommer det att göra Ryssland inte en tjänst, utan två som vi insåg i torsdags:

*För det första kommer Putin att spara miljarder i fonder till mycket bättre användningsområden och undvika avgrunden som kräver om inte broar, då är det säkert på väg redan, till ingenstans och arenor som kommer att användas endast en gång till att bli betande skäl för får under de kommande åren.

*ännu viktigare, för ett land som underblåses av nationalistisk glöd, kommer Putin att kunna vifta med ännu en patriotisk flagga och beslå det onda - fast mest korkade - USA med att inte bara blanda sig i andras angelägenheter, utan att ta bort vad som var rättmätigt Rysslands och därmed öka sin nationalism-inspirerade popularitet till ännu högre höjder.

Eller, för att löst parafrasera Hans Gruber, " Du bad om mirakel, Theo, jag ger dig det amerikanska justitiedepartementet . "

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram