En tsunami av havererat förtroende

2015-06-08

Information overload. Conceptual image of a large human face with brainwaves (red) and an array of television images breaking over it in a wave. This image may represent the concept of information overload, where too much information is provided and it becomes difficult to select what is needed.

Minns du när en dödlig tsunami drabbade stränderna i Sydostasien och dödade tusentals människor och orsakade skador för miljarder dollar?

Tja, strax före att en 80-fots vägg av vatten smällde in över kusten hände en udda sak: Vattnet försvann.

Tidvattnet gick ut längre än vad någon någonsin hade sett förut. Lokala fiskare var såklart på väg till en höjd omedelbart. De visste vad det betydde. Men turisterna gick ut på stranden för att leta efter snäckor!

Samma sak "kan" hända med den cirkulerande penningmängden ...

Så ur det geopolitiska perspektivet och varför USA beter sig som det gör här är hur ... och varför:

Det är nästan verkar omöjligt. Svårt att föreställa sig. Svårt att förstå. Men om man tittar på M2 penningmängden - som mäter mynt och sedlar i omlopp samt banktillgodohavanden och penningmarknadskonton - så uppgick USA: s penningmängd till $ 11 700 000 000 000 så sent som förra månaden.

Men det var bara $ 1 300 000 000 000 av fysisk valuta i omlopp - varav bara hälften som är i USA. (Ingen vet säkert.)

Vad vi använder som pengar idag är mestadels kredit. Det finns som nollor och ettor i elektroniska bankkonton. Vi ser det aldrig. Rör det inte. Känner det inte. Räknar det inte. Eller gömmer det bakom sittdynor och kuddar.

Bankernas vinst - väl tilltagen - genom att skapa denna kredit. Och så länge som bankerna har tillräckligt med kapital enligt av dem själva reglerade kvoter, är de bara glada att skapa så mycket kredit som vi är villiga att betala för.

När allt kommer omkring, det kostar bankerna nästan ingenting för att skapa nya krediter. Det är därför vi har så mycket av det.

Ett monetärt elektroniskt enskilt kontrollerat kreditbaserat system som detta har aldrig tidigare existerat. Och här har det funnits fullt ut endast under en tid då kredit genomgick en episk expansion. Av förklarliga skäl grundat på den ackumulerade räntekostnadens ovillkorligt växande krav.

Så vårt monetära system har aldrig varit noggrant testat. Bankstresstester är gjorda för att skapa förtroende för systemet, inte för att prova hur systemet fungerar utan förtroende. Hur kommer det att hålla sig uppe i en djup eller långvarig kreditkontraktion? Kan systemet överleva en längre tids fallande marknad för obligationer eller aktier? Vad skulle hända om konsumentpriserna rusar utom kontroll?

Systemet överlevde en "credit crunch" 2008-09. Ben Bernanke sänkte marginalpriset på krediter till nästan noll genom att skära de korta räntorna och expanderade den offentliga konsumtionen genom att köpa biljoner dollar i statsobligationer. Man köpte sin egen skuld.

Men nästa kris kan därför vara mycket annorlunda ...

De korta räntorna är redan nära noll i USA (och mindre än noll i Schweiz, Danmark och Sverige). Och enligt en färsk undersökning från McKinsey, är världens totala skuld (åtminstone som officiellt registrerats) nu på $ 200 000 000 000 000 - upp $ 57 000 000 000 000 sedan 2007. Det är 286% av den globala bruttonationalprodukten ... och alltså långt över vad den reala ekonomin kan stödja räntekostnaden för.

Vid något tillfälle, är en skuld korrigering oundviklig. Skuld expansioner är alltid - alltid - följda av skuldkontraktioner. Det finns inget annat sätt. Skuld kan inte öka för alltid.

Och när det händer, kommer ZIRP och QE inte att vara tillräckligt för att vända processen, eftersom de redan körs på full gas.

Vad händer då?

Värdet av skulden - det principala värdet på vårt betalningsmedel - sjunker kraftigt och snabbt. Fordringsägare ser på sina låntagare ... handlarna ser på sina motparter ... bankirer tittar på varandra ...

... Och plötsligt, ingen vill ta del i detta med ett öre, av rädsla för att kanske aldrig se beloppet igen. Kreditgivningen stannar när haverierna börjar i bankernas balansräkningar, Det är därför det är så farligt med Grekland, Portugal, Spanien, Italien, Irland och Ukraina, ja och så Japan då förstås plus några till inklusive Kina.

Det är inte bara att ingen vill låna ut; ingen vill låna heller - med undantag för desperata människor utan annat val, oftast de som inte har något hopp om att betala tillbaka sina skulder.

Centralbankerna kommer att annonsera obegränsade nya lånefaciliteter. Men det spelar ingen roll, realekonomin lider av hyperdeflation så länge den finansiella delen består ....

Huspriserna kommer att krascha. (Vem kommer att låna mot värdet av ett hus?) Aktiekurserna kommer att krascha. (Vem kommer att kunna låna mot sina aktier?) Konst, samlarobjekt, och alla resurser - allt vara i fritt fall.

Nästa kris kommer sannolikt att vara över alla tillgångsklasser. Och med $ 57 000 000 000 000 mer i global skuld än under 2007, är det sannolikt att de blir mycket svårare att stoppa.

Är du med oss så här långt?

För här är där det blir intressant ...

I ett kontantbaserat monetärt system faller priserna - alltså där en övervägande del är kontanter. Men pengarna finns kvar. Pengar blir mer värdefulla. De försvinner inte. De är mer värdefulla eftersom du kan använda dem för att köpa mer saker.

Naturligtvis håller människor fast vid pengarna. Naturligtvis kommer hastigheten på pengar - den frekvens där varje enhet av valuta används för att köpa något - falla. Och detta gör att det verkar som om tillgången på pengar minskar också.

Men tänk vad som händer med kreditpengar. Pengarna inte bara slutar att cirkulera. De försvinner. När säkerheten försvinner, dör krediten.

Allt detta är standardmodellen för en kreditkris. De nya rynkorna - är förödande - de är att människor nu gör vad de alltid gör, men de tvingas att göra det på ett radikalt annorlunda sätt.

De slutar spendera. De hamstrar kontanter. Men vilka kontanter ska de hamstra när de flesta transaktioner görs på kredit? Vill du hamstra en kredit? Vill du sätta ditt kreditkort i ett kassavalv?

Nej, Folk kommer hamstra den typ av pengar de förstår ... något som de kan lägga sina händer på ... något som bevarar värde - snabbt. De kommer att vilja ha sedlar.

Också efter ett välkänt mönster, dessa papperslappar kommer snabbt att försvinna. Folk kommer att dränera bankomater. De dränerar kreditfaciliteter. De frågar efter "pengarna tillbaka" när de använder sina kreditkort. De vill ha riktiga pengar - gammaldags pengar som de kan lägga i sina fickor och hemma i deras hem kassaskåp ...

Låt oss sluta här och påminna läsarna om att vi pratar om en kort tid - dagar ... kanske veckor ... ett par månader som mest. Det är allt. Det är den tid det tar efter det att kreditkrisen har sugit pengarna ur systemet ... och innan regeringens tsunami av inflation har drabbat stranden.

Som Ben Bernanke uttryckte det, "en bestämd centralbank kan alltid skapa en positiv konsumentprisinflationen." Men det tar tid med att luftlandsätta kontanter till befolkningen som ändå genast tappar förtroendet för dessa pengar.

Och under detta intervall, kommer ändå paniken ligga i en kontantpanik -. Med människor desperata att lägga sina händer på kontanter ... att betala för mat ... för bränsle ... och allt annat de behöver.

Kredit kan fortfarande vara tillgänglig. Men den kommer att bli värdelös. Ingen kommer att vilja ta emot det. Bankomater och banker kommer att få slut på kontanter. Kreditfaciliteter kommer tömmas på riktiga pengar. Bankerna kommer att sätta upp skyltar, först: "Kontantuttag begränsad till 500." Och sedan: "Inga kontantuttag."

Du kommer att gå att köpa bensin. Du kommer att ta ditt kreditkort för att betala.

"Endast kontant," kommer skylten att säga. Eftersom kreditmaskin ekonomin kommer att bryta samman. Bensinstationen ... med sina leverantörer ... och dess finansiärer vill inte fastna med en "kredit" från din konkursade långivare!

Vems kreditkort är fortfarande bra? Vems krediter är fortfarande värdefulla? Vems bank är redo att misslyckas? Vem kan betala sin inteckning? Vem kommer att hedra sin kreditkortsskuld? I en kris, kommer dessa frågor att vara lika vanligt som "Vem kommer att vinna Mello?" Idag.

Men ingen kommer att veta svaren. Snabbt, kommer de att sluta gissa ... och vända sig till kontanter.

Ett råd: Ha några till hands. Du kan behöva det.

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram