Att se det uppenbara

2015-01-31
kyrkogård

Av Mattias Andersson

Första världskriget likt alla krig var oerhört bra - för oerhört få människor.

Men för att förstå detta, och förstå varför krigsutbrott är en önskvärd händelse så måste man förstå sig på siffror...

USA:s korta inblandning i första världskriget kostade USA vid tidpunkten nästan 52'000'000'000 dollar. Den amerikanska statsskulden blev 25 gånger större än före krigsinblandningen - cirka 400 dollar för varje amerikansk medborgare att betala av...

Detta låter inte särskilt fördelaktigt - ur ekonomisk synpunkt. Det är det inte heller, inte för folket. Men låt oss då anta att det är folket som betalar skatt och företagen som är kända för sin skatteflykt. Det är väl mer ett vida känt än ett okänt faktum?

Okej, då kan vi gå vidare - trots att jag väljer att applicera detta på första världskriget, minns att detta gäller även andra och senare krig.

Ammunitionstillverkande du Pont gick från en vinst på 6 miljoner dollar om året till 58 miljoner dollar om året under första världskriget. En vinstökning på mer än 950%.

Bethlehem Steel gick från en årlig vinst på 6 miljoner dollar till 49 miljoner dollar om året under första världskriget. United States Steel gick från 105 miljoner dollar i vinst till 240 miljoner dollar i vinst under första världskriget... Inte illa.

Anaconda (koppar) ökade från 10 miljoner dollar om året i vinst till 34 miljoner dollar om året i vinst. Utah Copper gick från 5 miljoner dollar om året i vinst till 21 miljoner dollar om året i vinst. En vinstökning på 340%, respektive 420%...

Central Leather Company gick från 1'167'000 dollar om året i vinst till 15.5 miljoner dollar i vinst. Drygt 1'100 procents vinstökning...

General Chemical Company ökade från drygt 800'000 dollar i årlig vinst till 12 miljoner dollar i årlig vinst. Blygsamma 1'400% vinstökning tack vare första världskriget...

International Nickel Company ökade sin vinst med 1'700%, från knappt 4 miljoner dollar om året till 73.5 miljoner dollar om året.

American Sugar Refining Company gick från en årlig vinst på 200'000 dollar till 6'000'000 dollar. En årlig vinst 3'000% högre på grund utav ett världskrig.

De 340 bolag som framställde kol ökade sin vinst med 7'856% i snitt...

Dessa vinster på 20%, 100%, 300%, 1'500% och 7'500% betalas med dina skattepengar. Dessa ofördelaktiga affärer - för statskassa och folk - köps mångt mycket billigare genom lobbyorganisationer som mutar politiker med en liten knapp promille utav dessa gigantiska vinster. De som inte betalar dessa krig ur egen plånbok betalar krigen med blod. Nästan 39 miljoner människor som dog, skadades eller vars kroppar aldrig har återfunnits var första världskrigets kostnad. Men fler än 21'000 människor, enbart i USA, blev dollarmiljonärer och dollarmiljardärer på grund av denna konflikt.

Se bara på nyhetsrapporteringen om den kortvariga ubåtsjakten i Stockholmsskärgård. Den pumpade upp aktievärdet på allt sådant relaterat till krigsindustrin, såsom BAE, SAAB och Wallenbergs aktier på Investor.

Skall de ekonomiska vinstintressena hos enskilda individer tillåtas skapa konflikter ur tomma intet? Lär er att se strukturerna innan ni läser krigsrubrikerna i Goldman Sachs-ägda blaskor såsom Aftonbladet.

livets träd

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram