Lite geopolitisk ledning

2014-12-18

16036435442_d36eab5391_b

Det är externa faktorer som skapat dagens situation, enligt Rysslands president Vladimir Putin. Det var snällt uttryckt tycker vi. Han varnar samtidigt för att Nato är på väg att skapa en ny Berlinmur och tillägger att en revansch för rubeln är oundviklig. Båda dessa betingelser får nog ses som huggna i sten.

"Helt klart har den nuvarande situationen i huvudsak skapats av externa faktorer"

Det är som bekant i detta också viktigt att notera att de politiska och ekonomiska förbindelserna mellan Ryssland och Kina är mycket bra just nu och att Kina skulle "sannolikt" ge ekonomiskt stöd - om det nu är vad som skulle behövas.

Rubelns fall beror delvis på kollapsen i olja och på nu mycket låga oljepriser, vilka bygger på fallande efterfråga - överutbud. Det kan också till någon del bero på effekterna av västerländska sanktioner. Detta kommer dock sannolikt att samla det ryska folket bakom Putin och kommer inte alls att ha den effekt som västerländska ledare hoppas på att den ska ha.

Effekterna av krisen är dock redan påtagligt kännbara i Västeuropa och i det globala finansiella systemet.

Österrikes tredje största bank, Raiffeisen Bank förlorade 10,3% av sitt aktievärde på nyheterna om att den ryska centralbanken hade höjt räntan med artiga 6,5% över en natt på måndagen.

Det är i detta värt att komma ihåg att det var konkursen 1931 av Austrian bank Creditanstalt’s, som grundades av Rothchild familjen, som resulterade i en ny global finanskris och i slutändan bankkonkurser och djupa recessioner i mörkret av den stora depressionen. Naturligtvis, allt med uppsåt för att kunna införa BIS och reglera all bankverksamhet globalt, men destabilisering i dessa sammanhang lämnar alltså ingen oberörd och ett svärd har då alltid två vassa sidor.

I Frankrike, har Societe General - en bank som också är utsatt för den ryska ekonomin till ett litet diskret belopp på 25 miljarder € - förlorat 6,3% av sitt aktievärde. Om den ryska krisen fortsätter, och det finns mycket som tyder på att den inte kommer att ge med sig - och med USA inställda på att införa en ny omgång av direkt kontraproduktiva sanktioner, så kan deras återverkningar på den västra och den globala ekonomin istället komma att bli drastiska.

I den moderna, sammanlänkade, globaliserade världen av idag, finns det nu en verklig känsla av att och en risk för, att västerländska ledare är i full färd med att "skära av sin näsa till trots av deras ansikte."

Den globala banksystemet har en mycket begränsad förmåga att absorbera betydande förluster och risken för smitta är inte alls så hög nu som den var 2008, den är astronomiskt mycket större. Det kan faktiskt rent av vara så pinsamt illa att västerländska banker och institut har oändligt mycket mer att förlora än Ryssland på längre sikt och att man därför lika faktiskt är medveten om detta och till och med att det kanske är just därför som Ryssland och övriga Bricsländer gör så dramatiska insatser för att slippa ur skuldhegemonins förlamande grepp för att åtminstone kunna försöka klara sig själva. Vi lär bli varse.

Ryssland är fortfarande enormt energi- och naturresursrikt med nära ekonomiska band till det industrialiserade Asien och Kina. Ryssland har också betydande guldreserver - ca 10% av deras betydande valutareserv $ 370.000.000.000. Kina har världens största guldreserv.

Oljebolagen i sig själva i Ryssland, är tämligen väl isolerade från krisen eftersom rubelns minskade värde gör att deras export har skjutit i höjden. Rosneft har världens lägsta produktionskostnad på $4 per fat.

time-bomb

Det bör också noteras att vad som nog såg ut som en offentlig uppvisning av svaghet, som skedde genom måndag natts räntehöjning, egentligen är mycket okaraktäristiskt för Ryssland, alldeles särskilt under Putin. I de dunkla syftenas skrymslen av geopolitik, så är det alltid klokt att ifrågasätta varje handling och varje motiv minst en gång extra. Några har föreslagit att ränterörelsen skulle kunna leda till stora förluster på räntemarknaden och multibiljoner på ränteswapmarknaden och detta skulle kunna vara en del av orsaken till rörelsen.

Putin är väl medveten om "finansiella massförstörelsevapen". Så vi skall inte alls utesluta att detta var en provskjutning för att studera effekterna av nedslaget. Trots allt så var det Ryssland som både lämnade FX - marknaden och själva gick tillbaka in sju timmar senare. Att Kuba ser fram emot banksamarbete med Anglozionisthegemonin, kan vi nog se för vad det är ur alla perspektiv.

I händelse av en ytterligare och givetvis alltså ändå oundviklig bankkris på grund av finansiell instabilitet, börskrascher och eller Anglozionistiska bankers exponering mot Ryssland, så kommer större tillgångar att tas i beslag av banker eftersom "bail-in nu är huvudregeln," för att citera den irländska finansministern Michael Noonan.

15842541417_8df2a86b1f_b

Så tillbaka till perspektivet på Kina, Olja och fallande amerikansk köpkraft:

Kina är Amerikas största handelspartner. Så, när Amerika köper mindre saker från Kina ... måste väl ... kineserna köpa mindre med saker från alla andra?

Vad är det som kinesiska marknaden normalt köper?

Olja.

Från Saudiarabien:

Kina köper många saker, som varor betraktat saker, men olja är en stor rackare. Och när kinesiska företag har färre order, förbrukar de mindre olja. Dessa företag säger också upp sina arbetare, vilket innebär att dessa arbetstagare också förbrukar mindre olja.

Så vad kan Saudiarabien göra åt detta?

Tjaaae, de finner sig slutligen med massor av extra olja, eftersom Kina inte tänker köpa den. Det innebär att de måste erbjuda denna extra olja till andra. Men dessa "andra" kommer inte att köpa den för samma pris som Kina köper den för.

Så, vad gör Saudiarabien då åt detta?

De sänker priset tills folk börjar köpa för att de måste. De kunde sänka produktionen, och Saudiarabien har gjort det tidigare. Men, resultatet av att sänka produktionen blir en förlust av marknadsandelar, och de vill ur flera strategiskt ekonomiska perspektiv inte göra så den här gången, de vet att Kina och Ryssland lierat sig. Dessutom, sjunger kungen av Saudiarabien på sina sista verser, och hans vidriga lilla rike är i trubbel ur en rad olika andra politiska och geopolitiska perspektiv.

Så, för att hålla massorna glada, sysselsatta och ovilliga att revoltera, så fortsätter saudierna att pumpa upp sin olja. som Shakespeare sa:

Oroligt ligger huvudet som bär en krona - Henrik IV

Kom ihåg också, att saudierna alltså inte har ökat produktionen, det är efterfrågan som faller. Allt som de har gjort är att upprätthålla sin produktion på tidigare nivåer. För att uttrycka det på ett annat sätt, det enda som saudierna har gjort är ... ingenting. De av er som tror att saudierna har sänkt sina priser för valfritt antal kontrakonspiratoriska - kontrastrategiska - skäl missar poängen. Saudierna har inte sänkt sina priser. De fortsätter att producera så sköter marknaden, med terminer och spotpriser prisbildningen. Saudierna är åsnan mellan hötapparna.

Om du dominerar marknaden och DU köper mindre olja, så har marknaden inget val. Saudierna måste sänka.

Den saudiska kungen är mycket mer intresserade av sin egen förmåga att överleva själv som person under de närmaste åren än om detta skulle råka förstöra amerikansk skifferoljeproduktion, skada rysk ekonomi eller ger en smäll till Iran. Ja, alla dessa oljeproducenter kommer att lida ont, men huvudfokus för saudierna är nu ändå att hålla sitt folk från att resa sig upp och kasta dem själva ut ur palatsen.
De vet dessutom att nu är de lätta byten för någon som vill orkestrera demokratiutveckling

Tyvärr sätter detta Ryssland och världen också i något av en en annan slags boja, eftersom en betydande del av sina inkomster får Ryssland från olja och naturgasproduktion. Detta innebär att Ryssland inte kommer att kunna uppfylla alla obligationer som de har gjort - ställt ut. Massor av dessa obligationer ställdes ut till personer - juridiska eller fysiska - utanför Ryssland, och många av dessa obligationer ställdes ut till personer inom Ryssland.

Kom ihåg: All politik är lokal

Så kan du gissa vilka obligationer som Ryssland kommer att bryta vid behov:

De som obligationer som ställts ut till icke - ryska personer - juridiska eller fysiska.

Nu kommer visserligen Ryssland alldeles säkert att arbeta hårt för att hålla sig från att bryta dessa löften för att inte kunna skuldbeläggas. De har både heder och moral, men hon - Rhodina - kommer i slutändan att tvingas - när omvärldsefterfrågan faller vidare och fäller priserna. Allt detta alltså givet att systemet fortfarande är - så länge - funktionsmässigt intakt.

Eftersom banker och institutionella investerare håller dessa obligationer så anar du problemet. Men ännu värre, det finns massor av derivat på dessa obligationer som simmar runt, redo att bita någon. Om tillräckligt många banker och institutionella investerare får ont av allt detta bitande ...Tja, vet du vad som händer när banker och investerare blir skadade?

De säljer saker. Massor av grejer och fort skall de gå!

Detta gör de för att priset på "saker" börjar att falla. De investerare som äger samma "saker" förlorar pengar, och de tvingas också sälja - särskilt de investerare som köpte investeringar och använder skuldsättning, även känt som "marginalen". Fungerar bra på en stigande marknad, men inte riktigt likadant till den omvända utvecklingsriktningen.

Har du någonsin hört talas om ett marginaltelefonsamtal ?

Japp. Vi kommer att få höra talas om massor av dem. Och det innebär en kollaps av aktiemarknaden, obligationsmarknaden och ... väl ... kanske en hel del, ja hel del andra saker också, som huspriser eller så...

Det kommer att bli en "dominoeffekt" och den kommer att sopa bort ett stort antal människor som fortfarande har sina pengar i finansiella instrument i institutioner av något slag.

Och får du ingen varning.

Jo, faktiskt, det är inte sant. Vad jag säger nu är en varning. Och, jag har gett dig massor av varningar i det förflutna. Och, kanske du får ett par ytterligare varningar innan vi är färdiga. Men, det är svårt att säga vad din sista varning kommer att bli.

Vänligen. Försök INTE lista ut vad eller när din sista varning kommer att bli. Det kommer i så fall att drabba dig när du minst anar det, vilket är vad de Anglozionistiska regeringar vill. De vill inte att du skall vara förvarnad och svarta svanar lyfter av egen vilja.

Ta ut dina pengar nu, och köp något av påtagligt värde. Men, oavsett vad du köper, måste det vara något som kommer att hålla sitt värde i en kollaps situation - vilket innebär att någon vill köpa det från dig för åtminstone en del av det pris du betalade för det.

15783230447_5417a45f43_b

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram