Petrodollarvågor

2014-12-19

petrodollarSå vad händer med den brittiska olje - och energiindustrin? "Branschen hoppades att att få se fortsatt höga investeringsnivåer, utifrån den oundvikliga nedgången i produktionen efterhand som Nordsjöns resurser används upp. Men fallande oljepriser har satt detta religiösa beteende i tvivel."

Men Institutionen för energi och klimatförändring sade:. "Den senaste tidens kraftiga minskningar av oljepriserna är mycket utmanande för företag verksamma i Nordsjön Vi har sett väldigt få tecken på nya projekt ställs in eller ger uppskjutna reaktioner på lägre oljepriser. "

Vilket innebär den verkliga smärtan börjar först nu, först i Storbritannien och snart överallt annars.

I samband med ett visst tal igår, drar vi oss till minnes uttrycket "den sanna innebörden av smärta", vilket visserligen uttrycktes långt tidigare av vår favoritspion, som förstår innebörden av att obligera - även på Anglozionistiska, trots att det nu är smått komiskt med hur cirklarna med tiden sluts i ljuset av verkligheten.

Vilket återigen visar att när det gäller att vara helt luftlandsatta ifråga om den verkliga världen, så har verkligen den politiska adeln inga jämlika kamrater. Tja, bortsett från sina mediecheerleaders förstås.

Ja, ni ser naturligtvis ordleken med Ian Fleming och operation "James Bond" i relation till Anglozionistspektaklet WW2 😉

Men vänta lite nu, tillbaka till nutiden: var inte bara Putin tänkt att bli krossad till följd av oljepriskollapsen? Plötsligt verkar den möjliga och "hemliga" Saudi överenskommelsen inte se lika het ut längre? Aaah.... det hela skulle gå mycket snabbare - men det fungerade inte och nu baktänder hela planen eftersom Bin Sultanligan i Riyadh måste se om sina palats - hus. Vi undrar därför nu om vi inte möjligen kan se fram emot en snabb demokratiutvecklingsinsats gentemot dessa Sunni - Al Quaida - ISIS - finansiärer.

Och det är därför favoritspionen talar om att valutareserven räcker och till och med talar om att den inte skall användas till valutastöttning och istället stänger av FX. marknaden, för att efter tillräckligt pressande effekter på rucklet på Capitol Hill, nöjt konstatera signalen om att Kuba nu ser fram emot ett utvecklat banksamarbete med Anglozionisterna och petrodollarregin.

Så bortsett från geopolitikerprosa mer känt som det skymmande vädret - säga det ena men mena det andra - detta är vad som verkligen kommer att hända:

Den USA-baserade oljejätten ConocoPhillips skär 230 av 1.650 jobb i Storbritannien. Denna månad är det aviserat en minskning av dess världsomspännande kapitalutgiftsbudget på 20%, som svar på fallande oljepriser.

Vi tänker osökt på den Norska oljefonden som investerats i statsobligationer och annan väderbaserad tillgångsmassa, För - troende.

Andra stora oljeföretag förväntas göra liknande nedskärningar i sina budgetar för borrning och prospektering. Forskning från incestmänbanken Goldman Sachs förutspådde att de skulle behöva göra skära investeringar med 30% för att återställa sin lönsamhet i löpande priser.

...och så vidare.
... så medan vi förstår att Saudiarabien är av flera skäl är tvingade att ställa an en dumpningsstrategi för att straffa Kreml enligt den eventuella "deal" som gjordes med Obamas Vita hus, så mycket snart kommer det att finnas en mycket högljudd, mycket insolvent och mycket inhemsk skifferoljebrytningsgemenskap som kräver svar från Obama administration, återigen, om vad dessa "kostnader" betydde för att straffa Ryssland och var de hamnade förlamande för den enda "verkligt livskraftiga" industrin under nuvarande ordförandeskap.

Så det är med stor glädje vi noterar det senaste baktändningen från Obamas "lysande" strategi för att lamslå Putin: förutom konkursvågen som är på väg att krossa USA: s egen skifferindustri, så har alltså USA: s största utländska allierade och militära samarbetspartner när det kommer till "ideologiskt rena uppdrag om frigörelse och demokrat "- Storbritannien, och specifikt dess Nordsjöoljeindustri enligt BBC hamnat i en "kris" och är "nära att kollapsa".

VAgångsockupanten

Så något mer allvarligt - inte så satiriskt - beskrivet  hur "isolerat" är Ryssland i verkligheten?

För det första är det värt att påpeka det uppenbara faktum att länder inte har "vänner", bara "intressen". Företrädare för länder kan ha goda relationer, men dessa är byggda på opportunism - inte vänskap. Paradexemplet är Bosporens härskare - ursäkta spydigheten. Minns att politik är alltid lokal - förankrad i hemmaopinionen.

Så medan det kan finnas en hel del misstro mellan stormakterna i Asien, så glöms dessa frågor nu eftersom det är lämpligt. Man får - måste - sätta sig över personliga preferenser ifråga om personligheter - alltså inte minst om man vill fortsätta att främst gynna sig själv. Hur som helst så har levnadsstandarden över hela linjen ökat i Asien i tjugo år. Det är inte ligger inte i något lands intresse att gå in i konflikt.

Däremot väst - som operativt leds av det Anglozionistiska USA - har sett en anmärkningsvärd nedgång i levnadsstandard under samma period. Bubblan, före 2008 kraschen, var inte en gyllene ålder för familjer där alltmer av båda föräldrarna tvingades arbeta för att bara ge ett tak över huvudet.

Förhållandet mellan Ryssland och Kina har förvandlats med dessa förändringar. Ryssland förser Kina med hi-tech militär hårdvara. Ryssland har förhandlat fram två stora naturgasavtal med Kina under det senaste året. Kina räknar med att fördubbla sitt nyttjande av gas till 2030. Så från en kinesisk synvinkel är det verkligen lämpligt att behålla Ryssland på sin sida.

Kina kan vid påkallat behov komma till Rysslands stöd och ge likviditet enligt South China Morning Post: "Ryssland kan falla tillbaka på sina 150 miljoner yuan (189.8 HK $ miljarder) valutaswap-avtal med Kina om rubeln fortsätter att falla".

Om bytesaffären aktiveras för detta ändamål, skulle det markera första gången som Kina uppmanas att använda sin valuta för att lösa ut en annan valuta i kris. Affären undertecknades av de två centralbankerna i oktober, då premiärminister Li Keqiang besökte Ryssland. Så dessa båda länder kommer inom kort att förändra sina centralbankers inneboende struktur och funktion och har det inte blivit livat förr så kommer det att bli det då.

"Ryssland behöver likviditetsstöd och en swaplina skulle vara ett idealiskt verktyg", säger Bank of Communications chefsekonom, Lian Ping.

Denna swap gör att centralbankerna direkt kan köpa yuan och rubel sinsemellan de två valutorna, snarare än via den amerikanska .dollar.

Detta belyser det långsiktigt oriktiga i att väst - driver Ryssland till Kinas inflytande, alltså ur ett eget nyttoperspektiv.

För första gången på femtio år ett land kan lösas ut med hjälp av en annan persons pengar än dollarvaluta.

Detta, eventuellt, banar väg för den kinesiska yuanen till att i någon mening anta rollen som global reservvaluta.

Det är också värt att notera att ett svagt Ryssland inte är i Kinas militära intressen vid denna tid med alltmer sjudande geopolitiska spänningar. Kina som har varit hårt kolonialiserat minns mycket väl vikten av att kunna stå upp på egna ben framför att hålla sig med imperieambitioner.

För trots allt, i händelse av problem i det internationella monetära systemet, kommer säljare av materiell rikedom vilja ha betalning i en valuta med något egenvärde.

en ovälkommen fångst

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram