Ukrainas gasspänningar

2014-08-08

russian gas ban_0

Även om Ukraina har för länge sedan upphört att vara kund hos Gazprom (av den enkla anledningen att det inte har råd att betala för historiska gasinköp än mindre framtida dito och med en lång kall vinter ligger bara 3 månader framåt i tiden, så är Kiev stående på knä och ber om att dess helt nya västerländska "allierade" kommer att ge landet de lån som behövs för att köpa EU-anskaffad gas, transiterad som huvudsakligen Rysk ursprunglig-gas i Europa och fortfarande genom Ukraina.

Föga överraskande, eftersom Ukraina förstår detta riktigt så är detta det sista trumfkortet landet har i alla förhandlingar med väst eller öst. Det är detta trumfkort som spelades ut på bordet nyss när Ukrainas premiärminister, som nyligen avgick och vars avgång inte godtogs, sade att Ukraina överväger att förbjuda transitering av alla ryska "energiresurser", det vill säga EU-gas.

Mer :

Ukraina är redo att införa sanktioner mot alla transitering via dess territorium, inklusive luftfart och gasleveranser till Europa, enligt premiärminister Arseniy Yatsenyuk på fredagen. Ukrainas parlament kommer att rösta om sanktioner på tisdag. Kiev har också förberett en lista på 172 ryska medborgare och 65 företag, främst ryska som kommer att sättas under sanktioner för att ha "sponsrat terrorism, lämnat stöd till annekteringen av Krim, och kränkt Ukrainas territoriella integritet," sade Yatsenyuk vid ett informationsmöte på fredagen.

Föreslagna sanktioner omfattar frysning av tillgångar, förbud mot vissa företag, förbud mot privatisering av statlig egendom, vägra att utfärda licenser, och en fullständig eller partiellt förbud mot transitering- både av luftfart och gas.

Så sammanfattningsvis, kommer Ukraina att förstöra sin ekonomi, ådra sig 7 miljarder dollar i kostnader, bara för att trotsa Gazprom och tvinga Europa som hävstång till att trappa upp konflikten, för utan rysk gas är Europa maktlöst.

Vem vinner här? Uppenbarligen inte i Ukrainas människor som har att se fram emot inte bara skyhöga prishöjningar skapade av Kiev som inte kommer att ha något annat val än att blåsa bort denna $ 7000000000 förlust genom "skriva av den", för att bara inte nämna en kall vinter att se fram emot. Svaret: Burisma Holdings, där Joe Bidens son är en nyvorden direktör och som omgående kommer att inleda skiffergasprospektering som ett "alternativ" till rysk gas, trots invändningar från den lokala befolkningen - trots allt, man kan ju inte låta en kris gå till spillo.

Och vem finansierar allt detta? Varför inte de gamla vanliga kära amerikanska skattebetalarna, via IMF-lån, som kommer att användas för att betala för unge Mäster Bidéns julbonus!

Den enda frågan är om Europa bara kommer att stå där och vänta eftersom 15% av deras energi plötsligt blir avskuren (ledtråd: nej).

Eller Ryssland för den delen. Det är dock här som den andra jokern kommer i spelet:, South Stream pipeline som kringgår Ukraina helt, och som går in i Österrike via Bulgarien, Serbien och Ungern. som för någon vecka sedan gick med Ryssland

TRANSNEFT: Ukrainas MÖJLIGa TRANSITFÖRBUD kommer att skada EU och Ukraina

TRANSNEFT: RYSSLAND HAR ALTERNATIVA RUTTER OM UKRAINA ålägger FÖRBUD

Men det finns en stor fråga: den bulgariska regeringen, som har suttit på staketet om stöd till Ryssland, eller Europas byråkrater (om inte företag) som vill att South Stream stoppas nu eftersom det skulle innebära hela deras "investering" i Ukraina har varit till ingen nytta. Även om Ukraina verkligen fortsätter med att skära av rysk gastransitering, så kommer Europa inte ha något annat val än att ge sin välsignelse till South Stream. I processen kommer Ukraina att skjuta sig själv i foten och begå hävstångsharakiri.

Massor av rörliga stycken i pjäsen i de kommande månaderna, om teatern håller så länge, och man kan vara säker på att med John Kerry som primadonna i showen på uppdrag av USA, kommer saker alltid vara på väg att bli mycket värre än de är just nu.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram