Dårarnas paradis heter girighet

2014-05-20

titanic benyellen

 

Gång på gång har vi fått höra att den stora krisen 2008 är slut, och att vi är i en återhämtning, ljuset i tunneln.

I själva verket tidigare i år, fick vi även höra av Fed:s ordförande Janet Yellen att Fed kan faktiskt höja räntan redan nästa år.

Om detta är faktiskt sant, hur ska man förklara följande uttalande från Feds favorit Wall Street Journalreportern, Jon Hilsenrath?

Ett bekymmer:. När de rör sig mot ett nytt system, kan handel inom marknadens fonder torka upp och göra styrräntan instabil. Det skulle kunna förvirra om 12 000 000 000 000 $ värde av derivatkontrakt så kallade ränteswappar som är kopplade till styrräntan, framstår som problem för människor och institutioner som använder dessa instrument som säkerheter eller för handel.

Så ... Fed kanske inte kan höja räntan eftersom Wall Street har 12 000 000 000 000 $ i derivat som kan påverkas? [Alltså få en försämrad position - ökad kostnad - minskat värde]

Var det inte derivat som utgjorde de poster som orsakade 2008 års kris? Och var inte problemet med derivat att de var helt oreglerade och utom kontroll?

Och ändå, här finner vi, att det i själva verket är så att vi alla måste fortsätta att tjäna nästan ingenting på våra besparingar för om Fed skulle höja räntan, kan det krascha Wall Street igen ...

Helt enkelt otroligt och upprörande.

Vad som är ännu mer häpnadsväckande är att Hilsenrath faktiskt underskattar frågan här. Det är sant att det finns 12 000 000 000 000 $ värde av derivatkontrakt relaterade till styrräntan ... men den totala räntederivatavtalssumman är faktiskt närmare till $ 192 biljoner.

Och det är bara de derivat som sitter på amerikanska kommersiella bankernas balansräkningar. Vi är då inte ens inklusive internationella banker!

Så ... den amerikanska ekonomin är enligt uppgift i återhämtning ... de finansiella marknaderna är fasta och fina ... och allt är väl i världen. Men Fed kan inte riskera att höja räntan till normala nivåer eftersom Wall Street har över $ 12 000 000 000 000 (mer som över $ 100 000 000 000 000) i derivatkontrakt som kan spränga allt i luften.

Det är säkert inte så att allt låter som att verkligheten framställs för oss. Men om något, låter det som att allt är klart för en annan 2008 års typ av katastrof multiplicerat med några tiopotenser.

omskrivet från Phoenix Capital

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram