Lite militäranalys av läget.

2014-04-25
Ukrainabjörnen.
Herr Shoigu sade att 11.000 ukrainska soldater, 160 stridsvagnar, 230 pansarfordon - truppbärare och minst 150 artilleripjäser är inblandade i operationen mot anti - Kiev aktivister.

" Nationella skyddsenheter och Right Sektor extremister kämpar mot den fredliga befolkningen, såväl som volontärer i Donbass " antiterroristenheten. Även säkerhet och inre krafter som överförs till Lugansk och Donetsk från andra delar av landet för att undertrycka oliktänkande, ", konstaterade ministern.

Han tillade att ukrainska sabotageenheter har blivit placerade nära den ryska gränsen.
Redan där så är signalvärdet om kontroll uppenbart.

Däremot sade Shoigu att den pro-ryska själv -försvarsenheter till antalet ca 2000 har cirka 100 EHV (eldhandvapen) till förfogande, som till största delen har tagits från lokala polisstationer. Vilket är ägnat att belysa en obalans som skall rättfärdigas till att utjämnas.

Det kan kanske förefalla förvånande med en så dramatisk och snabb upptrappning och om jag var på sidan av de krafter som nu angriper Slaviansk skulle jag nog bli lite betänksam. Storleken på kraften som Shoigu precis har presenterad som mobiliserad är inte särskilt blygsam, givetvis, faktiskt potentiellt tillräcklig för att bekämpa ett större krig på en komplett kontinental front, givet att kringsystemen medräknas. Den innehåller också den bästa och mest kraftfulla och stridserfarna ryska enheterna från södra militärdistriktet. Men i princip inga av de tunga vapnen för understöd finns redovisade?

Alltså inga fältslag utspelas med trumpeter och pukor längre när soldaterna käckt med höga knäuppdragningar stormar fram över slagfältet. Nej, det kommer diversionsskeden, förbekämpningskeden följda av operativa strategiska insatser för makkontroll. Det är alltså inget kvartersgäng som Shoigu nu har bullat upp med. Detta ser faktiskt mest ut som en polisiär insats i militär form.

...och annonseringen om gränsövning signalerar definitivt "fleeting being" - posering. Givet alltså att inte redan diversionsinsatserna redan är igång. Man annonserar nämligen inte på förhand vilka operativa åtgärder som skall ställas an. Sannolikt är det därför så att man vet att Kievjuntan nu är kokt, och att beredskapsläget gäller säkerställandet av rimligt ordnad avveckling. Den fjompiga insatsen av NATO - förband i Polen, är med sin bataljon (600 man) lika töntig som de $ 50 miljoner som Herr Bidé presenterade som lösning på de ekonomiska problemen.

Nu, detta betyder alltså inte att några FULLA krafter från militärdistrikten har mobiliserats eller flyttats. Men den ryska överkommandot kan sätta in vilka enheter som den anser nödvändiga från dessa två berörda distrikt (en lite missvisande beskrivning, förresten, är att de nu kallas lite tokiga nivåer på engagemanget som är på typ 50 000 man eftersom detta nu gäller strategisk operativ nivå, alltså planering över längre förlopp grundat på den militära kraften i insatsen). Men om det börjar samgrupperas artilleriregementen däremot, då får vi börja dra öronen åt oss och nog glatt vinka farväl till Gotland.

En sak är dock säker, inte ens under de tjetjenska krigen eller 08.08.08 gjorde Ryssland en sådan gruppering av militär styrka. Jag är ändå lite förvånad över att de skulle fatta ett sådant beslut, så snabbt och tillkännage detta offentligt, inte minst med avseende på att den ukrainska attacken hittills har varit, ärligt talat, minimal och lam.

Det är därför dock också värt att notera att till skillnad från Putin, talar inte Shoigu om "konsekvenser" för "individer" utan om att stoppa den ukrainska militärmaskinen ! Hans tankar är på den strategiska nivån och hans ord avslöjar hans tankar om att han är trött på bluffpoker.

I detta ligger det en otvetydig poäng som visserligen talar om att det kan vara en pågående diversionsinsats. Men som sagt, man uppmanar inte målet för bekämpning att ta skydd eller att försvara sig.

Han presenterar även detta som ett inte annat val för Ryssland, alltså som något som Ryssland tvingas att göra. Han vet alltså något som vi inte vet.

Kanske en Nato rörelse i västra Ukraina? Vilket möjligen verkar helt galet att Nato skulle göra, även om de inte egentligen har andra val om de inte vill dö som kossor på halmen, men det skulle ju kunna förklara det närmast löjliga vädjandet - utspelet, som den biträdande utrikesministern för kievjuntan gjorde i Washington. Det skulle ju då i så fall kunna förklara den försiktigt sagt överdrivna storleken och märkliga resursmässiga assymetrin på den mobilisering som Ryssland har satt i operativ strategisk beredskap?

Man behöver inte strategiska resurser från två av de mest kraftfulla strategiska riktningarna för att ta itu med 5 000 + ligister? Det är alltså balanserna i de mobiliserade resurserna som väcker frågor?

Jag är dock inte särskilt oroad av detta, eftersom om ifall det hela skulle spåras ur så hade ju redan distraktionerna exekverats.

Man säljer varken problemformuleringsinitiativet eller handlingsfriheten som någon slags noble art, USA är tvungna att inom loppet av timmar i så fall skapa en enorm opinionsbildande motivbildning. Men att detta skulle ske efter en redan påbörjad - färdig - mobilisering på strategisk nivå av motståndet, är helt enkelt inte trovärdigt, det vore helt hål i huvudet.

Man säljer alltså framför allt inte skinnet förrän den ryska björnen är skjuten och nu har den uppenbarligen vässat både klor och tänder och grupperat sig för att agera med initiativet i behåll.

Iskander summary_0

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram