Så hur är det egentligen då.

2014-04-01

Berglins30mars2014

http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/quarterlybulletin/2014/qb14q1prereleasemoneycreation.pdf

http://www.riksbank.se/Documents/Rapporter/Finansmarknaden/2013/rap_finansm_130830_sve.pdf

Jag vill göra en poäng som jag tror gått förlorad för de flesta människor, eftersom de flesta människor kämpar med att mäkta med begreppet relativa rörelser och relativa samband, eftersom, ja du vet, offentliga skolor i allmänhet och avseende den svenska skoldebatten i synnerhet

Okej. Den amerikanska dollarn, som världshandelsvaluta, är noterad som ett index i förhållande till en korg av sex valutor, de sex mest lojala, som därför kallas stabila, valutorna i förhållande till petrodollarhegemonin och bankerna, givetvis, vad annars. Men spelar detta egentligen någon roll för oss i Sverige, vi har väl en egen valuta? Ja det gör det i allra högsta grad, just därför! [alltså nu även bortsett från den intrinsiska funktionen i det globala nätverket av banker med sina fiatkrediter och centralbankspengar] Detta är ytterligare ett
dys - funktionsmässigt perspektiv på saken

Varför är då den amerikanska dollarn noterad mot en valutakorg? Alltså eftersom den amerikanska dollarn är en global reservvaluta (för tillfället - kom tillbaka i morgon för att se om denna premiss fortfarande håller). Dollarn är, i huvudsak, den måttstock mot vilken allt annat mäts. Så, i förhållande till sig själv, är dollarn alltid "par", och eftersom det är det globala riktmärket som valuta (som i just denna sekund), att jämföra den med någon annan valuta är egentligen bara ett citat på att var och var annan valuta inom regleringsbanken är relativ dollarn i praktiken. Ja, matematiskt kunde man uttrycka den amerikanska dollarn i förhållande till den bolivianska Peson, men med all respekt för Bolivia, ja, så är basen fortfarande den metriska dollarn, och alla mäter den bolivianska Peso förhållande till den amerikanska dollarn, inte på andra sättet tvärtom.

Här är den korg som används för att beräkna detta Dollar Index [DX], sammansättning gör det ganska enkelt att dra en del andra inte alltför muntra slutsatser:

Euro 57,6% vikt
japanska yen 13,6% vikt
Pund 11,9% vikt
Kanadensiska dollar 9,1% vikt
Svenska Kronor 4,2% vikt [tänka sig va?]
Schweiziska franc 3,6% vikt

DX är alltså till 77,3% bestående av europeiska valutor, med euron i sig som den största delen av hela korgen. Således, om EU kollapsar och USA kollapsar, kommer båda att sugas ner tillsammans, men den relativa matematiska förhållandet mellan valutorna kommer inte att ändras så mycket.

Om Kaptenen hoppar ut ur ett plan och två sekunder senare hoppar flygvärdinnan ur samma plan, kommer de att rasa mot marken med samma hastighet med endast två sekunders fördröjning mellan respektive hopp mellan dem. Men de kommer båda att falla. Så om dollarn faller som måttstock så finns det ingen referent för den svenska kronan, heller...

Så, om det i dag en limpa bröd i USA kostar $ 3,00 och samma limpa bröd i Frankrike kostar 2.13 euro, innebär detta att eurokursen är 1,41 dollar per euro.

Om ekonomierna imploderar genom exempelvis kredithaverier, kanske samma limpa bröd kostar $ 3000,00 och limpa i Europa kan kosta 2200.00 euro. Det skulle vara en växelkurs på 1,36 dollar per euro. Det är ju ingen större skillnad på en relativ basis, eller hur? Betyder detta då att dollarn har stärkts mot euron och därmed allt är * jättebra *? Naturligtvis inte, men det är precis den linje av be-ess[BS] som oligarkin och deras politiska hantlangare skulle stå på TV och spy ut för att upprätthålla denna sällsynt enfaldiga kuliss av fungerande betalningssystem för handel med varor och tjänster en tusendels sekund ytterligare.

Men verkligheten är alltså den att eftersom valutorna inte får röra sig för mycket i förhållande till varandra inom korgen, så får de i princip inte röra sig alls.

Vad som detta innebär med avseende på regleringsbankens hegemoni, med krediter som tillgångar i bankernas balansräkningar och centralbankernas uppgift med prisstabilitet kan man lätt inse, inte bara det att kredithaverierna skulle sprida sig som en monetärtekniskt baserad digerdöd, dessutom skulle alltså kulissen med de relativa förhållanden, som ger skenet av nationellt betingat oberoende, förtroendemässigt raseras per omgående.

Så Vladimir Vladimirovitch har många kort på sin hand - typ alla - och faktiskt så handlar det nog mest om ren välvillighet från Rysk sida mot Sverige om vi inte skall dela det ovillkorliga amerikanska ödet och få bära bördan av den nytta som vi också har dragit av freerideeffekten med dollarns reservstatus.

Vår dollarkoppling är som ni ser inte nödvändigtvis av godo framgent och detta ger an anvisning om varför Sverige är så intill enfald lojala mot oligarkerna inom petrodollarhegemonin. Bilaterala handelsavtal utanför dollarn med relativ clearing är det enda som kan hindra att vi åker ut med badvattnet. Vi måste förr eller senare ta ställning och då är det ingen fördel att oligarkerna har lyckats korrumpera de "folkvalda"

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram