Bubblan spricker

2014-03-27

bubble burst_0

Nivån på den internationella oenigheten över Ukraina, bådar inte gott för avveckling av meningsskillnaderna kring BIS / IMF: s framtid. Den finansiella illusionens bubbla håller på att spricka.

Även om G7 numera är exklusive Ryssland från sitt nummer, som förlamande hämnd för sitt ställningstagande på Krim, så innebär inte detta att isolera Ryssland, det innebär ingenting alls. Det finns faktisk ingen antydan om att Ryssland undantas från G20.

USA och dess allierade har nämligen misstänkt att flera andra G20-medlemmar inte skulle stå upp för detta, märkligt nog,.... Denna misstanke bekräftades alltså häromdagen när BRICS-utrikesministrarna, församlade vid den internationella konferensen i Haag, gjorde ett uttalande som fördömde "upptrappningen av fientligt språk, sanktioner och kontrasanktioner ". De bekräftade att värdepappershantering av G20 tillhör alla-medlemsstater lika och att ingen medlem-stat kan ensidigt bestämma dess natur och karaktär. Kort sagt, deras uttalande skall läsas som ett manifest för en pluralistisk värld där ingen nation, block eller värdegrund skulle dominera.

Under tiden har Herr Obama också varit aktiv i Haag, exempelvis för att främja varmare relationer mellan Sydkorea och Japan. Hans mål verkar vara att kapsla in Kinas expansionism i Asien. Men USA: s bekymmer i detta avseende kan vara överdrivna, för att döma av en nyligen publicerad artikel i PLA [ Peoples Liberation Army ] Daily, alltså det officiella mediala organet för Kinas armé.

Detta manade Kinas ledare att studera historia från 1894-1895 års krig med Japan, som Kina förlorade trots att de var minst lika välutrustade. Oron i Peking verkar lustigt nog vara att problemen med korruption och svågerpolitik inom PLA idag är inte mindre allvarligt än vad de var i Kinas styrkor 1894. på kolonialväldska kan man kanske uttrycka detta som:
Now how´s that 4 a official game changer?

Det kan ju mycket väl avskräcka Kina från att vidta militära åtgärder. Men i den utsträckning som Kina saknar självförtroende till att använda militärt våld, så kan det vara så att detta istället gör Kina ännu mer inriktat på svingar med finansiella vapen för att uppnå sina geopolitiska syften. Pekings ledare har ju på goda grunder givetvis länge drömt om att tränga undan, eller åtminstone detronisera, den amerikanska dollarn från sin roll som reservvaluta. Trots allt, så är det ju så att alla andra försörjer USA i en eller annan omfattning, ja, förutom bankerna då naturligtvis vilka tar lejonparten. Vilket inte nödvändigtvis gör alla mer välvilligt inställda till BIS och IMF.

USA: s dominans i IMF är ett av flera effektiva hinder för att uppnå ett sådant mål. Den typ av åtgärder Ryssland förespråkar, detta BRICS brottande för kontroll av IMF trots USA: s vetorätt, kommer få effekt. Vilket skulle markera slutet på det enhetliga globala monetära systemet som har utvecklats sedan BIS grundades 1931 och IMF grundades 1945 som skyddande kuliss, och det skulle ersättas av ett block av nationellt kontrollerade fiatvalutor i tillväxtländerna och ett system inom den framväxande sektor där ländernas valutor är kopplade till dragningsrätter i en ny internationell fond, clearinghouse, möjligtvis med någon del material som uppbackning - låsning mot expansion. Det verkar osannolikt att konvertibilitet mellan dessa monetära system kan upprätthållas särskilt länge. Följaktligen, mötet den 10 April ser onekligen ut som ett potentiellt mycket kritiskt ögonblick i världens ekonomiska historia.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram