Så lite är botten på så mycket

2014-02-18
essay 2-18-14
Sedan 1998 (egentligen sedan 1931) har marknaden varit en serie bubblor och haverier, var och en större än den förra. Ett långsiktigt diagram över S & P 500 visar oss precis hur uppenbart det är (och ändå hävdar centralbankerna att de inte kan se bubblor i förväg?...Dessutom har vi i den finansiella näringskedjan flyttat upp i termer av vad som är inblandat i respektive bubbla och krascher av tillgångar.Varför denna fråga?

På grund av den fruktade "S - ordet" säkerheterna - kollateralerna.

År 2008 fick världen en försmak av vad som händer när en större säkerhetsbrist slår mot derivatmarknaden. I mycket förenklade termer, felprissättningar av flera biljoner (om inte mer) dollar i illikvida värdepapper blev plötsligt uppenbara i det finansiella systemet.

Detta framkallade en säkerhetsbrist i kreditswappar ($ 50 - $ 60 000 000 000 000) när alla började klättra på varandra för att anskaffa kapital eller krävde nya, säkerheter med högre kvalitet på biljoner avslut som visade sig bara vara skräp, varmluft och inte ens fromma förhoppningar.

Det är därför som amerikanska statspapper haft ett sådant enorm rally efter 2008 års krasch (amerikanska statspapper har det högsta betyget som säkerheter på marknaden).

VAD HAR DETTA ATT GÖRA MED IDAG?

Jo de flesta bärande tillgångarna - säkerheterna - i den 600 000 000 000 000 $ derivatmarknaden är statsobligationer: amerikanska statspapper, japanska statsobligationer, tyska Bunds.

Genom att hålla räntorna på obligationerna nära noll och pumpa in över $ 10 000 000 000 000 i det finansiella systemet sedan 2007, har världens centralbanker "tvingat" investerare att missprissätta de mest värderade säkerheterna som backar upp hela derivatsystemet: statsobligationer.

Så vad händer när den nuvarande obligationsbubblan spricker och vi börjar se obligationer falla - haverera - som tillgångar i bankernas balansräkningar och räntorna stiger?

En annan säkerhetsrusning börjar ... den här gången med en betydande del av räntederivatmarknaden (mer än 80% av $ 600 biljoner derivatmarknad) som går upp i rök.

Vid den tidpunkten, är stigande räntor det sista någon behöver oroa sig för. Tillgångarna backar upp en $ 600 000 000 000 000 marknad som själv kommer att falla i värde ... vilket innebär att den verkliga krisen ... alltså symptomen på krisen 2008 var bara en stilla föraning, kommer att vara över oss med full kraft.

Det är därför centralbankerna är så engagerade i att hålla priserna låga på obligationer, för att inte likviditeten i systemet skall torka ut. Det är också därför alla centralbankers politik har i hög grad gynnat de stora finansiella institutionerna (För stora för att falla) på bekostnad av alla andra...

Centralbankerna försöker inte VÄXA EKONOMIN - skapa tillväxt, de försöker att stötta de finansiella institutens derivattransaktioner och möta kraven från den aggregerade räntekostnaden.

De kommer att misslyckas så småningom och när de gör det, kommer marknaderna att uppleva ännu en fruktansvärd kollaps, men oändligt mycket sämre än 2008

Med avseende på det i ovan om statsobligationer som kollateral - säkerhet - för den blyga omfattningen på marknaden för derivat och att marknaden och det finansiella systemet bygger på förtroende, så noterar vi idag intresserat en ny toppnotering från förledningsbrigaderna, denna gång från Spanien.

Så vidare, med spanska statsobligationer slår rekordlåga nivåer - allt är bara bra - marginellt högre än i USA - man kan dock bli smått förvånad över att arbetslösheten ligger på rekordnivåer, självmorden ligger på rekordnivåer, ungdomsarbetslösheten ligger på rekordnivåer, och nu, till råga på allt elände, spanska dåliga lån ligger på rekordnivåer på nytt (vid 13,6% av alla lån). Naturligtvis är en person som inte låter sig avskräckas av den obekväma verkligheten, Spaniens ekonomiminister Guindos, nu i fullt propagandaläge:

* GUINDOS SÄGER ATT DÅLIGA LÅNS RATIO kommer modereras nästa kvartal. Jo, jag tackar..

Men med tanke på en 17,7% ökning under de senaste 12 månaderna - det mesta för ett år - så får vi nog trots detta kämpa hyfsat hårt för att se tecken på den vändpunkt han är så säker på...

Data - hävdar Guindos - speglar "erkännandet av verkligheten" i vad som mest känns som ett erkännande av att alla tidigare spinn och dilerium om marginella förbättringar till nu är baserade på helt overkliga uppgifter....

20140118_spain_0

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram